המנהיג הרוחני של התא (צילום: שבכ)
מוחמד אבו-אלקיעאן, האב הרוחני של התא | צילום: שבכ

המחבל שרצח ארבעה בני אדם במרכז המסחרי בבאר שבע, מוחמד אבו-אלקיעאן - מורה בבית ספר יסודי, בן 34, אב לחמישה ילדים, היה הדמות הדומיננטית בתא הסודי של דאע"ש בעיירה חורה שבנגב, הרוח החיה שמאחורי התא והמורה הרוחני שלו. מדובר במטיף שאנשים התגודדו סביבו בצמא לשמוע את דבריו, עשרות פעילים שנהרו בשנה וחצי האחרונות לשיעוריו ולנאומיו במסגדים ובבתים פרטיים. המפגשים היו סודיים ביותר: על משתתפי השיעורים נאסר לספר על פעילות התא מחשש שהשב"כ והמשטרה יתחקו אחר עקבותיהם ויעצרו אותם, ובכך יסכלו את תכניתם להגיע לסוריה.

"אני זוכר שהוא היה מקרין לנו סרטונים עם הנאומים של מנהיג דאע"ש, אבו בכר אל בגדאדי, מלהיב אותנו ואומר לנו שחשוב מאוד להצטרף לארגון ולסייע לו ליישם את התורה שלו", גילה א', אחד המשתתפים בפגישות הסודיות שארגן אבו-אלקיעאן. "הוא היה מספר לנו שהפעילות של לוחמי הארגון הן חוקיות ושזו מצווה להצטרף לדאע"ש, שהם למעשה מיישמים את הקוראן הלכה למעשה. המטרה שלו הייתה שניסע איתו ל'עומרה' (בערבית עלייה לרגל למכה שבערב הסעודית) ושם נמצא אנשים שיעזרו לנו להגיע לסוריה. הוא היה מאוד כריזמטי ונחוש ואנשים הלכו שבי אחריו".

אבו-אלקיעאן היה בשנים האחרונות חזק מאוד על הכוונת של השב"כ. רכזי השטח של הארגון בנגב, בסיוע קציני המיעוטים של משטרת מרחב הנגב ויחידת הפח"ע של המחוז הדרומי, עקבו אחר פעילותו. העיירה חורה הפכה למקום שלא מעט מתושביו התחזקו מבחינה דתית: בימי שישי בצהריים, היה אבו-אלקיעאן נואם בתום התפילה באחד המסגדים בפני מאות מתפללים כשהוא מעביר להם מסרים הנוגעים לחשיבות ההצטרפות לדאע"ש.

השופט יואל עדן (צילום: Mike Leibsohn, wikipedia)
היישוב חורה בנגב | צילום: Mike Leibsohn, wikipedia

"אנשים היו מושפעים ממנו מאוד, היו מחכים לו בסוף הנאום ומבקשים ממנו שילמד אותם את תורת דאע"ש", מספר מ', משתתף נוסף. "מוחמד היה מאוד זהיר, הוא לא קיבל כל אחד לתא הסודי. הוא בחר את האנשים שהוא האמין בהם, אנשים שמוכנים לנסוע איתו לסוריה ולהילחם למען דאע"ש. היה סחף גדול אחריו בישוב. בכל פעם היינו מחליפים את הדירות בהן היינו נפגשים כדי שהשב"כ או המשטרה לא יגלו את הפעילות שלנו. הכל היה חשאי".

"יש לו השפעה ממגנטת על אנשים"

התא הסודי פעל במשך כשנתיים: פעם אחת או פעמיים בשבוע, בעיקר בלילות, היו מתכנסים עשרות פעילים בבית הסמוך לאחד המסגדים בישוב כשהם מתגודדים סביבו של אבו-אלקיעאן. אחד המשתתפים שנסחף אחר אידאולוגיית דאע"ש היה ד"ר עותמאן, רופא מתמחה בבית החולים ברזילי שרבים חזו לו עתיד מזהיר בתחום הרפואה, אך הד"ר התחזק מאוד מבחינה דתית וראה במוחמד את הגורו שלו.

עותמאן אבולקיעאן (צילום: PANET)
עותמאן אבו-אלקיעאן, הרופא מהתא שנהרג בקרבות בסוריה | צילום: PANET

הקריאה של אבו-אלקיעאן לצעירים לצאת להתגייס לשורות הארגון בסוריה סחפה כמה תושבים מחורה, ובהם את ד"ר עותמאן. כמה חודשים לאחר מכן, ד"ר עותמאן וקרוב משפחתו עשו כן והצטרפו לדאע"ש בסוריה. הרופא, שהספיק לנהל בית חולים שדה של הארגון בהפצצות חיל האוויר האמריקאי, נהרג באחד הקרבות. בן דודו שסייע לו לנסוע לסוריה נדון לשנת מאסר בפועל.

"ד"ר עותמאן היה אחד התלמידים של מוחמד", נזכר אחד המשתתפים באותם מפגשים סודיים. "צעירים רבים היו פונים אליו כדי שילמד אותם כל דבר שקשור לדאע"ש. יש לו השפעה ממגנטת על אנשים. כשד"ר עותמאן נהרג, אנשים בישוב היו בהלם. לא כולם ידעו שהוא התגייס לדאע"ש ולמד אצל מוחמד. הם היו מעין כת סגורה". ואכן, אבו-אלקיעאן הצליח לגבש סביבו חבורה של כעשרה צעירים שהיו מוכנים לטוס לסוריה בכדי להתגייס לשורות דאע"ש. באחד המקרים, אבו-אלקיעאן אף נפגש עם קטין בן 16 והסביר לו על החשיבות של דאע"ש ומדוע כדאי להצטרף אליו. התכנית שלו הייתה לנסוע עם תלמידיו לערב הסעודית דרך ירדן בכדי לעלות לרגל למכה, ומשם ייעזרו במקומיים בכדי להגיע לסוריה. הם הצהירו שמדובר בנסיעה מטעמים דתיים לרגל חג הרמדאן.

"מוחמד וכמה מהתלמידים שלו הוציאו דרכונים במשרד הפנים וכל אחד שילם 200 דינר כדי להצטרף אליו. הוא אפילו עזר לשריף, אחד מתלמידיו, באמצעות הלוואה של 10,000 שקל כדי לסגור חובות בישראל, כדי שאז יוכל לצאת איתו לסוריה בראש שקט. התכנית שלו הייתה להגיע לערב הסעודית, להיות שם יום אחד, למצוא מקום מסתור ולחבור לאנשים שיעזרו לו ולתלמידיו להגיע לסוריה", סיפר א'. אבו-אלקיעאן לא הסתפק בכך: הוא שיגר בחשבון הטוויטר שלו הודעות לאנשים שהכיר כדי שיוכלו לעזור לו ולתלמידיו להגיע לסוריה ולהצטרף לשורות דאע"ש.

רכזי השטח של השב"כ ורכזי המיעוטים במשטרת מרחב הנגב החלו לאסוף מידע על פעילותו של אבו-אלקעיאן בתא. הם השיגו הקלטות של דרשות שנשא במסגדים בעיירה ושוחחו עם תושבים מקומיים שחיזקו את המידע לפיו הוא מתכוון יחד עם תלמידיו להצטרף לדאע"ש. גורם ביטחוני הודה כי הם פעלו במעין מרוץ נגד השעון כדי לאסוף כל מידע על פעילותו של המורה המטיף: במסגדים, ברשתות החברתיות ומהמפגשים הסודיים עם תלמידיו בכדי להביא למעצרו טרם עזיבתו את ישראל. התכנית של חברי התא הסודי הייתה לצאת לערב הסעודית ב-15 ביולי, בעיצומו של חג הרמדאן.

"ההטפה חמורה יותר מהצטרפות לארגון עצמו"

"במשך שנתיים עקבנו אחריו, אספנו מידע רב מהשטח ומהרשתות החברתיות. הבנו עד כמה האיש הזה מסוכן ובעל השפעה על צעירים שרצו להצטרף אליו לנסיעה לסוריה. הפחד שלנו היה שעשרות אנשים צעירים שהושפעו ממנו ומהאידאולוגיה שלו יטוסו לסוריה ולאחר מכן יחזרו לישראל ויבצעו פה פיגועים. מה היה קורה אם הם היו נלקחים בשבי? הם היו גורמים לכאוס אחד גדול", אומר גורם משטרתי בכיר שהיה מעורב בפרטי החקירה. "זה היה התא הכי גדול שפעל בישראל, ובסודיות גמורה. היה קשה לחדור אליהם או לאסוף עליהם חומרים. גם בחקירות הם לא נשברו כל כך מהר. מדובר באנשים נורמטיביים, חלקם מורים או בעלי רקע אקדמאי שהיו מודעים היטב למעשיהם. המטיפים, כמו אבו-אלקיעאן, הם אנשים מסוכנים מאוד, שכן הם אלה שגורמים לצעירים להצטרף לדאע"ש".

במהלך חודש יוני 2015, השב"כ והמשטרה עצרו את אבו אל-אלקעיאן וחמישה מתלמידיו, בהם מורים בבתי ספר בישוב, רק שלושה שבועות לפני שהתכוונו לנסוע לערב הסעודית ומשם, לסוריה. הם הודו בחקירתם כי היו חברים בתא הסודי והשתתפו בשיעורים של אבו אלקעיאן. בפרקליטות החליטו שמדובר בתיק 'דגל' , כלומר, שיש לגזור על אבו-אלקיעאן ואנשיו ענישה חמורה מאוד כדי להרתיע אחרים מלהקים תאים דומים שיגרמו לאנשים להצטרף לדאע"ש.

נציין כי כאשר תופעת ההצטרפות לדאע"ש החלה לפני שנים, מערכת המשפט והמשטרה התייחסו בסלחנות לכל אלה שהצטרפו לארגון וחזרו לישראל או לכאלה שהתכוונו לטוס לסוריה ונעצרו, כאשר העונשים נעו בין חצי שנה בעבודות שירות לשנה וחצי. בשנה האחרונה לעומת זאת, השופטים החלו להחמיר בעונשים ולגזור על צעירים שטסו לסוריה והצטרפו לדאע"ש וחזרו לישראל שלוש וחצי שנות מאסר בפועל. גם ההחלטה של שר הביטחון להכריז על דאע"ש כארגון טרור בספטמבר 2014 גרמה להחמרה בעונשים. נכון להיום, כ-40 ערבים ישראליים הצטרפו לדאע"ש. ההערכות הן שלפחות שישה מהם מצאו את מותם בקרבות, וגורלם של רובם לא ידוע.

אבו אל-אלקיעאן חתם לאחרונה על הסדר טיעון עם הפרקליטות, לפיו הוא יודה בחלק מסעיפי האישום. על פי ההסדר, הפרקליטות דרשה לגזור על אבו-אלקיעאן עונש חסר תקדים של עד חמש שנות מאסר בפועל. מבחינת הפרקליטות, עצם ההטפה להצטרף לדאע"ש והתא הסודי שהקים, הם לא פחות חמורים מהצטרפות לארגון עצמו. פרקליטתו, עו"ד לימור לוגסי ביקשה מבית המשפט להתחשב בעובדה שהוא אדם ללא עבר פלילי שהביע צער על מעשיו וביקשה לגזור עליו עונש שינוע בין 6 ל-15 חודשי מאסר בלבד.

השופט יואל עדן (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט יואל עדן | צילום: אתר בתי המשפט

השופט יואל עדן גזר על אבו-אלקיעאן ארבע שנות מאסר בפועל - העונש החמור ביותר שנגזר בישראל על אזרחים שהפיצו את תורת דאע"ש או הצטרפו לארגון. השופט ציין כי הטפה ועידוד לתמיכה בארגון דאע"ש, מהווה איום ממשי על ביטחון מדינת ישראל. "הנאשם ניצל את מעמדו המכובד בקהילה כדי לשאת דרשות במסגד בפני המתפללים במטרה להביא לתמיכה בארגון, הוא שימש כמטיף לארגון והעביר תכנים הקשורים בו", הדגיש השופט