מאיה (שם בדוי), בת 24 מהקריות, התחתנה פיקטיבית עם כ-100 חיילים משוחררים וסייעה להם לקבל במרמה כ-2 מיליון שקלים במצטבר מהקרן להכוונת חיילים משוחררים. לדבריה הבינה מהעבריין שהפעיל אותה, אלכס ביילין, שהיא עושה טובה לחיילים ושמבחינתה לא מדובר בעבירה פלילית.

"התחלתי לעבוד עם אלכס ב-2014 כשהייתי מובטלת וחיפשתי עבודה", שחזרה החודש מאיה בפני חוקר באגף החקירות והמודיעין של משטרת מחוז חוף. "הוא זיווג אותי עם חייל וככה התחלתי. פעם אחרונה הייתה לפני שבועיים. נכנסנו אני והחייל לסניף בנק פועלים במעלות תרשיחא. אני הוצאתי את המסמכים שאלכס נתן לי, תעודת נישואים ומסמכי רישום, ואמרתי לפקידה שאנחנו נשואים ושאנחנו רוצים להוציא את הפיקדון. הפקידה צילמה הכל, נתנה לבחור צ'ק ויצאנו.

>> מענק שחרור ופיקדון אישי: מה ואיך

"עשיתי עם אלכס קצת פחות מ-100 חיילים במשך כשנה וחצי. היו גם הפסקות של חצי שנה. על כל חייל הוא נתן לי 400 שקל במזומן. על כל מסמך חדש של חייל הייתי רואה את הפרטים שאני נשואה לו".

עדותה של מאיה חושפת רק את קצה הקרחון בקומבינה הגדולה של החיילים המשוחררים, שמרמים בסיוע עבריינים מארגוני פשיעה את הקרן להכוונת חיילים משוחררים – בסכום מצטבר המוערך בעשרות מיליוני שקלים. רובם המוחלט כלל לא עומדים לדין פלילי.

"התופעה הזו תופסת יותר תאוצה בשנים האחרונות בגלל שהפרקליטות והמשטרה מתנהגים כלפי אותם חיילים בסלחנות יתרה ולא מעמידים אותם לדין", טוען גורם במשרד הביטחון. "אותם חיילים מודעים להונאה, משתפים פעולה עם עבריינים, משתמשים במסמכים מזויפים וממשיכים הלאה כאילו לא קרה כלום. זה למעשה מעודד חיילים משוחררים ועבריינים להמשיך להונות את המדינה ולקבל כסף קל בידיעה שלא יוגשו נגדם כתבי אישום".

15 שנים של הונאות

עבריינים בארגוני פשיעה גדולים גילו בשנים האחרונות שיטה לעשיית כסף קל ומהיר בלי ללכלך יותר מדי את הידיים: כספי הפיקדון של החיילים המשוחררים. בנק אוצר החייל הפרטי שלהם.

עוקץ הפיקדון האישי
חיילת על רקע פרסום של הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים, אילוסטרציה

תקציב הקרן להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון הוא כ-1.5 מיליארד שקל בשנה. כל חייל משוחרר זכאי לפיקדון כספי שנע בין 16 ל-28 אלף שקל (16-24 אלף לתומכי/ות לחימה, 18-28 אלף לקרביים וקרביות). מטרת הפיקדון, שכל חייל יכול למשוך מהבנק עד 7 שנים מיום השחרור, היא לסייע לחיילים באזרחות. במשרד הביטחון נקבעו מספר קריטריונים שמהווים עילה למשיכת הכספים ב-5 השנים הראשונות שלאחר השחרור: נישואים, פתיחת עסק, שכירת דירה, הרשמה ללימודים או הכשרה מקצועית. חייל שעומד בכל אחד מהתנאים הללו מעביר את המסמכים הרלוונטיים לבנק או לקרן, ומקבל לידיו את הכסף באמצעות צ'ק או בהעברה בנקאית. החל מ-5 שנים לשחרור ועד 7 שנים, ניתן למשוך את הכספים לכל מטרה, והחל מ-7 שנים ליום השחרור – הכסף עובר לקופת המדינה.

מה עושה חייל שלחוץ על הכסף כדי לטייל בחו"ל, לכסות חובות שצבר במהלך שירותו הצבאי, לסייע להורים שנקלעו למצוקה כלכלית או סתם לעשות שופינג? מחפש קומבינות, ויש מי שעוזר לו עם זה.

הפעם הראשונה שבה נחשפו גורמי אכיפת החוק להונאה מהסוג הזה הייתה לפני כ-15 שנה: כ-150 חיילים קרביים משוחררים מדרום הארץ והמרכז ניגשו למס הכנסה, הצהירו על פתיחת עסק, הגישו את המסמכים לבנקים ולקרן וכעבור זמן קצר קיבלו את כספי הפיקדון. בפועל, התברר שאף אחד מהם לא באמת פתח עסק. השיטה הייתה פשוטה: מסמכי פתיחת עסק עברו מחייל אחד לשני, והם רק הוסיפו אליהם את שמותיהם. ההונאה התגלתה לאחר שפקיד בנק שם לב לכך שהחיילים מגישים מסמכים עם שם עסק זהה. בעצת מנהליו, העביר הפקיד את הטיפול בנושא ליחידת ההונאה במשטרת המחוז הדרומי, שפתחה בחקירה.

"כשהתחלנו את החקירה לא הבנו בהתחלה במה מדובר. מבחינתנו זה היה דבר חדש", מודה קצין במשטרת המחוז הדרומי שחקר בזמנו את הפרשה. "לקח לנו כמה שבועות להבין את מהות ההונאה וההיקף שלה. אני זוכר שאפילו בקרן להכוונת חיילים משוחררים לא הבינו איך זה קרה. הם היו בטוחים שהמסמכים חוקיים ואין איתם בעיות. כשהתחלנו לחקור את החיילים הם היו מבוהלים, רעדו מפחד, טענו שלא ידעו שהם עוברים על החוק. לא הבינו מה הם עושים בחדר החקירות ולמה הם נחקרים באזהרה. הם התחננו שלא נפתח להם תיקים פליליים, כי זה ייפגע להם בעתיד. הם לא יוכלו לעבוד במשרדים ממשלתיים או כמאבטחים בשגרירויות בחו"ל. ביקשו שלא נעדכן את ההורים בחקירה".

בסופו של דבר החליטו במשטרה ובפרקליטות שלא להעמיד את החיילים לדין פלילי כדי לא לפגוע בעתידם באזרחות, מתוך הנחה שמדובר במקרה חד פעמי ולא בתופעה רווחת. אלא שבדיעבד, גם המשטרה וגם הפרקליטות טעו בהערכותיהן. התופעה התפשטה ברחבי הארץ ועם השנים רק הלכה והשתכללה.

על פי הערכות של גורמים במשטרה, חיילים בכירים בארגוני פשיעה מעורבים בהונאות הללו מזה כחמש שנים. נכון להיום פועלות ארבע רשתות גדולות ברחבי הארץ ובעיקר בפריפריה. בסך הכל מדובר בכ-100 מעורבים באופן ישיר או עקיף בהפעלת תעשיית ההונאות של פיקדון החיילים המשוחררים.

המשטרה חוקרת מדי שנה מאות חיילים משוחררים המעורבים בהונאת הקרן בסיוע עבריינים. חוקרי המשטרה עצמם מעריכים שהם מגיעים רק לכ-30 אחוז מכלל המעורבים בתרמית.

"בינינו – זה הכסף שלי"

לפני כחמש שנים נתקלו חוקרי יחידת ההונאה בדרום בשני עבריינים מקרית גת שיצרו קשר עם חיילים משוחררים, דאגו להשיג להם מסמכים מזויפים שהפכו את הסטטוס שלהם מרווקים לנשואים ומכאן הדרך לקבלת הכסף קצרה ביותר. החיילים שילמו לעבריינים עמלות שנעו בין 2,000 ל-4,000 שקל. הרשת פעלה בין גדרה לאילת וסיפקה תעודות נישואים מזויפות וספחים פיקטיביים של משרד הפנים למאות חיילים. חברי הרשת שלשלו לכיסיהם כרבע מיליון שקלים בשלושה חודשי עבודה.

"זו הייתה הפעם הראשונה שהתחלנו להבין שמדובר בתעשייה של ממש", מסביר קצין חקירות במשטרה. "הפיכת החיילים המשוחררים מרווקים לנשואים הייתה מתוחכמת, מושקעת מבחינת איכות זיוף המסמכים ודי הפתיעה אותנו. כל פרשת הונאה כזו גדולה יכולה להסתכם בנזק של מיליוני שקלים לקרן".

הפרשה נחשפה לגמרי במקרה כשעבריינים הגיעו לסניף בנק דיסקונט בגדרה, ואחד מהם התחזה לחייל משוחרר וניסה לפדות את כספי הפיקדון שלו ללא ידיעתו. פקיד שחשד שמשהו אינו כשורה הזעיק את המשטרה והעבריינים נמלטו מהמקום. הפקיד הספיק לרשום את מספר המכונית, מה שסייע להוביל למעצרם. בביתו של אחד מהם נמצאו מחשבים ותוכנות לזיוף מסמכי רבנות ומשרד הפנים. גם במקרה זה, החיילים שידעו על ההונאה ושיתפו פעולה עם העבריינים לא הועמדו לדין. למה? שאלה טובה.

בהיעדר ענישה מרתיעה, אין פלא שהתופעה מתרחבת. אבל חייל משוחרר ששירת כלוחם בגולני, תושב הנגב, מסביר שזה רק חלק מהעניין: "חיילים יוצאים מהצבא עם ים של חובות לבנקים, לחברות סלולר, אפילו לעבריינים בארגוני פשיעה שנתנו להם הלוואות כדי להמר בהימורים לא חוקיים. הם לחוצים על הכסף ולא יכולים לחכות חמש שנים. לי למשל היו חובות של 20 אלף שקל, כולל הלוואות לבנק, אז קיבלתי דרך חבר טלפון של בחור שמתעסק בהשגת כספי הפיקדון. התקשרתי אליו. הוא ביקש 25 אחוז מהסכום והסכמתי. אחרי שבוע קיבלתי את הכסף וזהו, כיסיתי את רוב החובות. אני מכיר עוד הרבה חברים שעשו את זה. כשצריך כסף אתה שובר קירות, חומות, לא חושב פלילי לא פלילי. כל הדרכים לקבל את הכסף כשרות. חוץ מזה, בינינו, זה הכסף שלי בסופו של דבר. אז מה זה משנה אם עכשיו או בעוד חמש שנים".

חייל בדיכאון 2 (צילום: רועי ברקוביץ')
"חיילים יוצאים מהצבא עם ים של חובות". אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

במקרה אחר עקצו עבריינים ממרכז הארץ עשרות חיילים משוחררים ואת הקרן עצמה. עבריין בן 25 השיג לפני כשלוש שנים את פרטיהם של חיילים משוחררים והצליח למשוך את כספי הפיקדונות שלהם מארבעה סניפי בנק לאחר שזייף מסמכים שהעידו על נישואיהם. כך הוא גרף 120 אלף שקל בשבוע. בסופו של דבר חשדו שני פקידי בנק שהמסמכים לא תקינים, דחו את בקשתו לקבל את הכסף ודיווח למשטרה. העבריין סירב להסגיר שמות של חברים נוספים ברשת. הוא סיפר שנקלע לחובות כבדים עקב התמכרות להימורים וצבירת חובות בשוק האפור. בית המשפט היה סלחן כלפיו והסתפק בעונש של שנה וחצי מאסר בפועל בלבד.

מקרים נוספים היו באזור ירושלים והשפלה, כשעשרות חיילים משוחררים גילו שהם בכלל נשואים ועבריינים גנבו להם את כספי הפיקדון במרמה תוך שהם משתמשים בזהותם. מתברר שהעבריינים השיגו את פרטי החיילים מתוך מאגרים באינטרנט וגרפו כ-700 אלף שקלים.

12 כלות פיקטיביות

העונש הממוצע שנגזר על העבריינים המעורבים בהונאת הקרן נע בין שישה חודשי מאסר שהם מרצים בעבודות שירות ועד שנתיים מאסר בפועל לכל היותר.

"ברוב המקרים האחרונים שחשפנו חיילים, הם ידעו שהם מבצעים עבירה פלילית כדי לקבל את כספי הפיקדון", טוען גורם במשטרה. "מבחינת הפרקליטות, עצם זה שהחיילים משתפים פעולה בחקירה ומוכנים להעיד נגד העבריינים היא סיבה מספקת לא להעמיד אותם לדין. אני חושב שזו טעות. במצב הנוכחי החיילים המשוחררים מבינים שלא ישלמו על המעשים וזה מעודד אחרים להמשיך. אין הרתעה ממשית כלפיהם, אין כתב אישום, אין תביעות אזרחיות. מדיניות הסלחנות הזו לא נכונה. התוצאה הישירה היא שהתופעה רק צוברת תאוצה ומצטרפים אליה בכירים בארגוני פשיעה ברחבי הארץ".

השיא היה לפני כשנה. עבריינים שפעלו באזור חיפה והקריות פעלו בשיטה מתוחכמת: חברי הרשת, שפעלה במשך כארבע שנים, העסיקו על פי החשד 12 כלות פיקטיביות שנישאו למאות חיילים משוחררים כדי לסייע להם לקבל את כספי הפיקדון. חברי הרשת, שבראשה עמדו מקסים מאייר מעכו וחברו אלכסנדר (אלכס) ביילין מקרית ים, הצליחו לזייף ספחי תעודות זהות ותעודות נישואים שעליהם התנוססו שמות החיילים לצד הכלות. נגד מאייר וביילין הוגשו בשנה שעברה כתבי אישום בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות של זיוף מסמכים בכוונה לקבל באמצעותם דבר במרמה, ועבירות של מרמה בכוונה להשתמט מתשלום מס. הם הורשעו באחרונה במסגרת הסדר טיעון והשופט הורה לשירות המבחן להגיש לו תסקיר כדי לבחון אפשרות שירצו את עונשם בעבודות שירות.

עוקץ הפיקדון האישי (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד ציון שלום, פרקליטו של מקסים מאייר | צילום: באדיבות המצולם

עדויות החיילים והנשים ששודכו להם חושפת את שיטת העבודה ואת הקלות שבה ניתן לקבל את כספי הפיקדון. חברי הרשת הצליחו להשיג את פרטי החיילים באמצעות חבריהם ודרך מאגרי מידע באינטרנט. חברי הרשת היו מסיעים את החיילים ואת הכלות בכל פעם לסניף בנק אחר כדי לא לעורר את חשדם של הפקידים.

דניאל (שם בדוי), בן 22 מקרית ים, סיפר בעדותו במשטרה איך ביילין יצר איתו קשר ועזר לו לקבל צ'ק על סך 14 אלף שקל: "קיבלתי טלפון ממספר חסוי. זה היה גבר שאמר שאם אני צריך את כספי הפיקדון שלי, הוא יכול לאסוף אותי מהבית. למחרת הוא חיכה לי באוטו עם בחורה. נסענו לסניף בנק פועלים במעלות, לא שאלתי למה דווקא שם. עשיתי מה שצריך כי הייתי צריך כסף. גם ככה זה כסף שמגיע לי מהמדינה. לא חשבתי שזה חמור כל כך. מסרתי לגבר את תעודת הזהות שלי. ברכב הוא החליף את הספח הישן מרווק והכניס ספח לנשוי. נכנסתי עם הבחורה לבנק והפקידה לא שאלה שום שאלה. אני לא מוציא מילה, הבחורה עושה הכל. רק אחרי שיצאנו מהבנק הבנתי שכביכול התחתנתי איתה. היא מסרה לפקידה טופס שאנחנו נשואים. לא ידעתי שמקבלים את הכסף מיד, במקום".

חוקר: "אז מה אתה אומר, שדפקת את הרשויות?".

דניאל: "לפי מה שיוצא אז כן, אני גם חלק בקומבינה. אנחנו יצאנו הכבשים בסיפור הזה".

חוקר: "ראית פעם כבש נכנס לבנק עם תעודת זהות מזויפת ותעודת נישואים מזויפת?".

דניאל: "יש רגעים שהרגש חזק מהראש ורציתי כסף".

על השירות הזה שילם דניאל לביילין 3,500 שקל במזומן כדמי תיווך.

"החיילים ידעו מה הם עושים"

מאיה, שהתחתנה בתיווך אלכס ביילין עם קרוב ל-100 חיילים, לא שירתה בצבא בעצמה. בחקירתה במשטרה תיארה כיצד נהג ביילין להעביר לה את המסמכים המזויפים: "ביום שאלכס אסף אותי ברכב שלו, הוא היה משדך תמונות פספורט שלי ושל החייל לתעודת נישואים מזויפת. הייתי נכנסת עם החייל לבנק, הוא היה מקבל את הצ'ק ואני את הכסף".

חוקר: "האם במשך כל התקופה הארוכה שעבדת אצל אלכס ידעת שאת עוברת על החוק?"

מאיה: "אני קודם כל חשבתי שאני עוזרת לחיילים להוציא להם את הפיקדון, כי זה כסף שלהם בסופו של דבר. אלכס היה אומר שאחרי חודשיים הוא משמיד את המסמכים ושבבנק גורסים את המסמכים. אף פעם לא תיארתי לעצמי שאני עושה משהו לא חוקי. תמיד חשבתי שזה כסף של חיילים וזו לא גניבה. לא ידעתי עד כמה זה חמור".

מאיה סירבה להצעת החוקר לערוך עימות עם ביילין מחשש שהוא עלול להתנכל לה ולבני משפחתה. "אני מוכנה לעשות כל מה שתגידו לי, אני משתפת פעולה ולא מסתירה כלום, אבל מסרבת לעימות כי אני מפחדת ממנו. אני מוכנה לראות אותו בתמונות ושהוא לא יראה אותי. אני מכירה אותו ואני יודעת מה הוא יכול לעשות למשפחתי".

מאיה הביעה חרטה על מעשיה. "שום כסף לא שווה את זה, בחיים אני לא אעשה צער כזה לאימא שלי. היא כל כך מאוכזבת ממני. כל הימים האלה של החקירות לא הייתי במצב טוב. לא הייתי נרדמת בלילות".

חיילת אחרת שעזבה את הצבא כעבור מספר חודשי שירות עקב אי התאקלמות הפכה גם היא לכלה שנישאה פיקטיבית ל-20 חיילים. היא חשפה בחקירתה: "הטלפון של אלכס עבר מפה לאוזן. התקשרתי אליו והוא אמר שיזווג לי חייל משוחרר. הוא הסביר לי הכל אבל לא ידעתי את ההשלכות של זה.

"על כל חייל קיבלתי 400 שקל. הייתי נכנסת עם חייל לאחד מסניפי הבנק ומושכת גם את הכספים שלי. אלכס הסביר שאם נכנסת לבנק אחד, אסור לי לחזור אליו שוב. היו ימים שהיה חייל אחד והיו ימים של שלושה חיילים. זאת עבודה מהבוקר ועד הצהרים. בכסף הזה הייתי עושה קניות לבית, עוזרת לאמא, משלמת חשבונות. לא ידעתי שאני מרמה ואלכס לא רימה חיילים. הם ידעו מה הם עושים".

תגובות: "110 חשודים בשנת 2016"

 

פרקליטו של מקסים מאייר, עו"ד ציון שלום, מסר בתגובה: "אנחנו מברכים על עסקת הטיעון שהתגבשה שבסופה מרשי יישלח לעבודות שירות. יש לזכור שהכספים בכל מקרה מגיעים לאותם חיילים וחיילות. כל חטאם שפדו את הכספים לפני הזמן. זו לכשעצמה אינה עבירה המצדיקה מאסר ממושך מאחורי הסורגים".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משיכת כספי הפיקדון למטרת לימודים מתאפשרת רק על ידי העברה ישירה מהבנקים למוסד לימודי, מהלך שמיגר לחלוטין את תופעת ההונאות במשיכת פיקדונות למטרת לימודים. מימוש הפיקדון למטרת נישואין - הקרן החמירה את הקריטריונים לקבלת הכסף והוסיפה מסמכים ודרישות אותם יש להציג במעמד הבקשה. כמו כן בוטלה האופציה המאפשרת למיופה כוח לממש את הפיקדון בשם החייל. הזדהות בבנק במעמד הבקשה למשיכת כספי הפיקדון - הקרן החמירה את הדרישות ומזה מספר שנים מחויבים כלל החיילים המשוחררים להציג בנוסף לתעודת הזהות גם תעודה מזהה נוספת.

"הקרן מקיימת קשר רציף עם האגף לחקירות מיוחדות במשטרת ישראל. הקשר בין שני הגופים הניב הקמה של צוות משותף מיוחד לטיפול בנושא. כתוצאה משיתוף הפעולה עם המשטרה הוגשו על ידי הקרן במהלך שנת 2016 כ-110 החשודים בניסיון להונות את הקרן על ידי הצגת מסמכים מזויפים. משרד הביטחון ימשיך לפעול למען מיגור תופעות פסולות אלו וימשיך להגיש תלונות כנגד כל מי שיבצע פעולת הונאה ולשתף פעולה עם כלל גורמי האכיפה הרלוונטיים".