רכב צבאי על גבול מצרים (ארכיון) (צילום: לע"מ, חדשות)
דווקא העובדים שאחראים על אחזקת הגדר, הערימו על הרשויות | צילום: לע"מ, חדשות

החלטת ממשלת ישראל להקים את גדר הגבול עם מצרים נועדה בין השאר למנוע חדירת מחבלים, מסתננים והברחות סמים לשטחי המדינה. ואכן, מאז הקמת הגדר, בלדרי הסמים משני הצדדים (המצרי והישראלי) מתקשים להבריח את החשיש שנחשב לסם הנפוץ והמבוקש בישראל שהמחיר שלו עלה למחיר חסר תקדים: 100 אלף שקל לק"ג ויש כאלה שמוכרים אותו גם ב-120 אלף שקל.

יחידת מג"ן ויחידת המסתערבים של מג"ב דרום, בסיוע יחידות של צה"ל הפרוסות לאורך הגבול, עושים לילות כימים בכדי למגר את ההברחות שהלכו וגברו באחרונה בגלל הביקוש העצום לחשיש בישראל והמחסור של הסם בשוק הסמים המקומי.

הקושי של המבריחים להחדיר את החשיש דרך הגדר גרם להם על פי החשד ליצור קשר עם עובדים המתחזקים את גדר המערכת ומסיימים לבנות אותה סמוך לעיר אילת ולגייס אותם לרשת ההברחה שלהם, בתמורה לגזירת קופונים שמנים של כמה עשרות אלפי שקלים לכל הברחה.

חלק מעובדי הגדר הנם בדואים תושבי הנגב המתגוררים ברהט ובפזורה הבדואית. על פי החשד המבריחים נהגו באחרונה לקבל מידע מעובדי הגדר על מיקום פעילות צה"ל והמשטרה לאורך הגבול ובתמורה תגמלו אותם בכמה אלפי שקלים. במקביל כמה רשתות הברחה גייסו עובדים המתחזקים את הגדר באזור אילת ועוסקים בתחום הרתכות כדי לסייע להם בהברחות. ההערכות הן שבחודשים האחרונים העובדים היו מעורבים בהברחת כמה מאות קילוגרמים של חשיש.

הסמים שנתפסו בגבול
180 ק"ג חשיש שהועברו בתוך ג'ריקנים. עובדי הגדר מכחישים את מעורבותם

ביקשו לעבוד דווקא בשבת

בעקבות המידע שהגיע ליחידת מג"ן, למשטרת מרחב אילת, ליחידת המסתערבים ולצה"ל, לפיו עובדי הגדר משמשים כחלק מרשתות ההברחה, החלו אחריהם מעקבים הכוללים תצפיות והתקנת מצלמות כדי לתעד את הנעשה על הגדר 24 שעות ביממה.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

"בחלק מהמקרים גילינו שהיו פרצות בגדר או חשיש בכמות גדולה שחצה את הגבול במקומות שבהם עבדו אותם עובדי תחזוקה, מה שעורר אצלנו את החשד שיש להם קשר למבריחים והם מסייעים להם בהברחת החשיש לישראל. בקיצור נתנו 'לחתולים לשמור על השמנת'", הסביר קצין משטרה במחוז הדרומי.

המבריחים מעבירים את הסמים מהצד המצרי לשטח ישראל באמצעות ג'ריקנים גדולים של מים כדי להסוות את תוכנם ועובדי הגדר, על פי החשד, מסיעים בכלי רכבם את הסם לסוחרים ומקבלים בתמורה את הכסף במזומן עבור חלקם בהברחה.

"החלק הכי קשה בהברחה זה להעביר את הסם מהגדר לנגב מבלי להיתפס על ידי המשטרה. המבריחים הבינו שלעובדי הגדר יש יותר נגישות ויכולת לעזור להם אז הם פנו אליהם לקבל עזרה בתמורה לסכומי כסף גדולים. עבור כל הברחה של 100 ק"ג חשיש הם יכולים לקבל 50 עד 100 אלף שקל במזומן, זה כולל דמי סיכון", הסביר גורם במשטרה.

באחרונה, נתפסו שני עובדי גדר אחרים כשברשותם 180 ק"ג חשיש. בסוף השבוע הבחינו שוטרי מרחב אילת, ימ"ס מג"ב ופלוגות של חיילי צה"ל במבריחים זורקים לעבר הגדר כמה ג'ריקנים גדולים. הכוחות תפסו שני מבריחים תושבי הפזורה הבדואית וכן שני עובדי גדר תושבי רהט בגילאי 21 ו-22 עם כמות עצומה של 150 ק"ג חשיש. הסמים נתפסו כ-30 מטר מהמקום בו עבדו, אך נמצאו טביעות אצבע על הג'ריקנים שככול הנראה תואמות את תביעות האצבעות של העובדים.

במשטרה חושדים שעובדי הגדר הסתייעו בתצפיתנים כדי לבצע את ההברחות. החוקרים הביעו תמיהה מדוע שני עובדי הגדר הללו ביקשו לעבוד דווקא בשבת, ימים שבהם לא עובדים בגדר. העובדים טענו בחקירתם, כי לא היו מעורבים בהברחות חשיש אלא ביקשו לעבוד בשבת כדי לתחזק את הגדר.

סנגורם, עו"ד איציק כהן טען כי החשודים מכחישים מכל וכל את הברחות החשיש וביקש לשחררם למעצר בית.

מעצרם של החשודים הוארך בשישה ימים.

>> עדות המחבל: "כך הוכשרתי כצלף כדי להרוג חיילים"