כלי נשק חדשים, יחידות חדשות, מלחמות מסורתיות ומלחמות סייבר. צבא רוסיה מסיים את שנת 2016 עם מה שנראה כמסר ברור לעולם: מוסקבה רוצה לחזור לתפקידה כמעצמה עולמית. ואם ההתערבות הרוסית לטובת דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב היא עדיין על תקן שמועה טעונת הוכחה, הרי שבנוגע להלך הרוח הביטחוני של ולדימיר פוטין אין בכלל שאלה.

במהלך השנה האחרונה המשיך הצבא הרוסי להגדיל את כמות היחידות שהוא מפעיל, בעיקר הקרביות והניידות. בניגוד לסגנון החשאי שאפיין אותם בעבר, הרוסים חשפו השנה לא מעט מערכות נשק חדשות - מטוסי קרב, מסוקים, טנקים - ובעיקר כלי נשק שיופעלו אם וכאשר תפרוץ מלחמת עולם השלישית. בין השאר מדובר בטילים בין יבשתיים, בראשי נפץ גרעיניים ובצוללת שגורמת לדולפין של ישראל להיראות כמו היונק שהעניק לה את שמה. ואם כבר מדברים, אז אפילו דולפינים אמיתיים לגמרי התגייסו השנה לצי הרוסי.

לצד כל אלה שולח פוטין את הצבא שלו לסייר שוב לאורך הגבולות של מדינות המערב, לרבות בקור של הקוטב, ולא שוכח לשמור על הקלפים שתפס באוקראינה ובחצי האי קרים. צבא רוסיה פעיל מצד אחד ב"משימות שלום" של האו"ם, אבל מצד שני, רוסיה פרשה למעשה מבית הדין הבינלאומי בהאג. את זה היא עשתה בעיצומה של שנה שבה הראתה לעולם איך מנהלים מלחמה אכזרית בלי חוקים, כפי שהיא עושה מדי יום בסוריה. לצד הנוכחות הפיזית בזירות חדשות וישנות, בכירים בפנטגון חשפו שרוסיה מנהלת הלכה למעשה מלחמת עולם שלישית בתחום הסייבר.

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית)
מלחמת עולם שלישית בתחום הסייבר. פוטין | צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית

למרות חשיפת השיניים של פוטין, רוב המומחים בעולם מסכימים שצבא רוסיה פחות חזק מכפי שהוא מציג את עצמו. גם בשנת 2016, נראה שהבעיה הכי גדולה של הצבא הזה היא מחסור במזומנים. אבל על מה שחסר לו במימון הוא מפצה ביחסי ציבור – ולפחות ברמת התודעה, הדוב הרוסי שוב מפחיד כשהיה.

הגורם האנושי עשה את שלו, הגורם האנושי יכול ללכת

הרוסים חשפו במהלך 2016 כמה פיתוחים חדשים שגרמו ועדיין גורמים לחששות כבדים במדינות המערב ובקרב שכנותיה של רוסיה. דוגמה אחת היא "איוון המחסל": ה-ARF, המקבילה הרוסית לדארפ"א האמריקנית, חשף השנה פיתוח של רובוט לבוש חליפה מיוחדת המשובצת בסנסורים שממש מאפשרים לו לחקות תנועות אנושיות.

הרובוט של רוסיה (צילום: RT)
"איוואן המחסל". בקרוב על מדים? | צילום: RT

"איוון" נשלט מרחוק על ידי מפעילים ומסוגל לנהוג בכלי רכב שונים ואף להימנע ממכשולים בדרך. הרוסים מבטיחים שבשלב הבא יוכל איוון להשלים מסלול מכשולים מסובך ולהיכנס לבד לכלי רכב צבאיים ולחדרים. בהמשך תהיה לו יכולת ירי, לרבות של רימונים. הרובוט הזה יחליף בעתיד לוחמים בשדה הקרב, בעיקר במקומות מסוכנים לבני אדם - למשל אזורים רוויי קרינה. זה רק סימן אחד לכך שהרוסים נערכים ברצינות גמורה לאפשרות של מלחמה גרעינית.

איוון לא היה הרובוט היחיד שנחשף השנה: הרוסים חשפו גם מערכת הגנה רובוטית שמסוגלת לזהות בני אדם ממרחק של כ-6 קילומטרים ולחסל אותם באופן אוטומטי לחלוטין. במקרה של כלי רכב, הטווח האפקטיבי גדול יותר ועומד על כ-10 קילומטרים לזיהוי וירי עצמאי.

פי 2,000 יותר הירושימה

בזמן שהתקשורת הישראלית והאמריקאית עסקו במטוסי ה-F-35, רוסיה חשפה השנה לא מעט מתהליך הפיתוח של מטוסי הסוחוי T-50 - התשובה שלה לחמקנים של ארה"ב. באוגוסט השנה הופצו לראשונה תמונות וסרטוני וידאו של ה-T-50, ובאותה הזדמנות טען קצין רוסי בכיר כי המטוס "לא נופל מכל מה שיש לארה"ב בתחום האוויוניקה, המחשוב ויכולות המכ"ם. המכ"ם שלנו טוב הרבה יותר ומסוגל לראות את המטוסים (החמקנים) של ארה"ב ממרחק כפול מהיכולת שלהם".

לצד החמקן העתידי נמסרו דגמי הטרום-ייצור של מטוס קרב חדש נוסף שייכנס לשירות בחיל האוויר הרוסי, המיג 35. סדרה של טיסות ניסוי כבר יצאה לדרך, ועל פי מנכ"ל חברת מיג, "סיימנו את השלב הראשון של העבודה". מטוס הקרב הזה ייכנס לשירות מבצעי בין שנת 2018 ל-2020.

החמקן הרוסי החדש (צילום: wikipedia)
התשובה ל-F-35. סוחוי T-50 | צילום: wikipedia

כל זה הוא כסף קטן בהשוואה לטיל החדש "שטן 2", שמסוגל להשמיד שטח בגודל של צרפת בפגיעה אחת. ככל הידוע, זהו הטיל הגרעיני הגדול ביותר שנבנה אי-פעם. שמו הרשמי RS-28, הוא מסוגל לטוס למרחק של 10,000 ק"מ, והרוסים טוענים כי במהירות של 7 קילומטר בשנייה הוא יכול להערים על מערכות הגנה מפני טילים. כל זה כשהוא נושא ראש נפץ בעוצמה של 40 מגהטון. זה פי 2,000 מעוצמת הפצצה שהופלה על הירושימה.

העולם גילה השנה בחשש שרוסיה מפתחת ככל הנראה גם צוללות גרעיניות חדשות. לפחות מחלק מהן יהיו רובוטיות, ואת אלו ניתן יהיה לחמש בטורפדו חדש שגם הוא נחשף השנה - כזה שיאפשר לצוללות רוסיות לפגוע במטרות במרחק של עשרות קילומטרים עם ראש קרבי של 300 ק"ג.


כבר לא אדום, אבל עדיין גדול

לצד כלי הנשק החדשים ממשיך הצבא עצמו לגדול. את זה למדנו בין השאר מהודעה של שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, שהודיע על תוספת שלוש דיביזיות חדשות "כדי להתייצב מול כוחו של נאט"ו". פוטין גם הקים כוח לוחם שיהיה נאמן לו באופן אישי ויפעל תחת סמכותו: ב-5 באפריל הגיש הצעת חוק לבית הנבחרים הרוסי לגיבוש כוח של "משמר לאומי". מדובר בכמה עשרות אלפי לוחמים, כולל כמה יחידות מיוחדות.

תקציב הביטחון הרוסי גדל בעשרות אחוזים בעשור האחרון, וב-2016 הגיע ל-66.4 מיליארד דולר. בעבר הייתה הערכה שבשנה זו התקציב יירד בשל הנסיגה מסוריה, אבל הנסיגה הפכה והתהפכה למעורבות עמוקה הרבה יותר, ככה שהסכום הזה בוודאי עוד יעלה.

בהתאמה לגידול בהיבטים האחרים, הצבא של פוטין הגביר בשנה החולפת את נוכחותו ומעורבותו במקומות שונים בעולם. זה קרה בסוריה, וגם הסכסוכים שנראו גמורים באוקראינה ובחצי האי קרים התחממו מחדש.

חיילים רוסים בסוריה (צילום: dailymail.co.uk)
לא מנסים להסתיר. חייל רוסי בסוריה | צילום: dailymail.co.uk

המלחמה באוקראינה נראית כרגע רחוקה מסיום. רק בחודש נובמבר הודיעו הרשויות במדינה כי הצליחו ללכוד שני חיילים רוסים בתחומי המדינה - וזה קרה חודשיים לאחר ההודעה של רוסיה על כך שהצליחה לסכל פלישה אוקראינית לקרים, חצי האי שרוסיה סיפחה בשנת 2014. במהלך השנה החולפת תגברו הרוסים את כוחותיהם באזור, כולל הצבה של מערכת נ"מ מתקדמת מסוג S-400 (את זו, אגב, הם הציבו יחד עם ה-S-300 שלהם גם בסוריה ובאזורים נוספים על תקן מסר לשאר העולם).

מטוסי חיל האוויר הרוסי חזרו השנה לסייר בסמוך למדינות המערב וייצרו כותרות כשעשו חליפות קרובות סמוך לספינות מלחמה של ארה"ב. לפי דיווחים מסוימים, גם לקוטב חזרו הרוסים.

קודם נכבוש את סוריה

אין ספק שסוריה הייתה הזירה הבולטת ביותר שבה פעל הצבא הרוסי בשנת 2016. בינואר פורסמו סרטונים שבהם נראים מטוסי חיל האוויר הרוסי פשוט כותשים את המדינה; באחד מהסרטונים האלה תועדה גיחת תקיפה של סוחוי 24 החל מרגע ההמראה, עבור בטיסה ליעד ואלה בצילומים מתא הטייס (כמובן שהם לא ויתרו על זווית הצילום של רגע שחרור הפצצות). משם זה עבר לרצף של פגיעות על הקרקע.

פוטין הפתיע את העולם בחודש מרץ כשהודיע על "נסיגה מסוריה". כולם חשבו שלרוסים נמאס מהבוץ הסורי, או יותר נכון מהאבק. אלא שמאז ההכרזה ההיא רוסיה לא מפסיקה לשלוח לסוריה עוד ועוד כלי נשק, לוחמים ומטוסי קרב. אפילו את נושאת המטוסים שלה היא שלחה לסייע לשלטן אסד, וכוחותיה המשיכו לכתוש את המורדים הסורים ואזרחים חפים מפשע תוך התעלמות מופגנת מאמנות בינלאומיות.

לצד המלחמה במזרח התיכון שלחו הרוסים כוחות גדולים לאזור הגבול עם המדינות הבלטיות ולאזורים סמוכים לפולין. זו האחרונה יצאה בחודש נובמבר לתרגיל גיוס ענק שמטרתו התמודדות עם פלישה רוסית. אימון כזה תרגלו האחרונה גם הבריטים, שלא מסתירים את החשש שלהם מהדוב המתעורר.

ספצנאז (צילום: systemaspetsnaz.com)
לוחם ספצנאז, שם כללי ליחידות העילית של הצבא הרוסי | צילום: systemaspetsnaz.com

אפשר להבין את הבריטים. הם ראו השנה את חיל האוויר הרוסי מפגין שרירים קרוב לגבולות מדינתם, וגם במדינות סקנדינביה. היו אפילו טיסות שהתקרבו לספינות מלחמה של ארה"ב; באפריל זה היה קרוב מאוד לאסון, כשמטוס קרב רוסי כמעט פגע בסטי"ל אמריקאי. באותו חודש יירטו הרוסים מטוס מודיעין של חיל האוויר האמריקאי. בתגובה שלחה ארה"ב לפולין מטוסי F-22, אבל אין שום סימן לפאניקה בצד הרוסי. בחלקים אחרים של הפלנטה, לעומת זאת, יש בהחלט סימני לחץ.

מלחמת העולם הווירטואלית

רבים דיברו השנה על האפשרות שתפרוץ מלחמת עולם שלישית. על פי בכירים בארה"ב, מלחמה זו כבר מנוהלת על ידי הרוסים במרחב הקיברנטי. על פי אותם גורמים, רוסיה תקפה או פרצה למערכות של כמעט כל מדינה מערבית, אספה מודיעין ואף השביתה מערכות במספר מקרים. יש הטוענים שהרוסים היו אלה שפרצו לשרתים של הילרי קלינטון והדליפו משם חומר כדי להשפיע על הבחירות בארה"ב.

הגנרל לשעבר הרברט ריימונד מק'מאסטר העיד בפני הסנאט: "באוקראינה, כדוגמה, השילוב של מערכות אוויריות לא מאוישות, מתקפות סייבר ויכולות לוחמה אלקטרוניות הציגו רמה של תחכום טכנולוגי גבוה במיוחד". לדבריו הצליחו הרוסים לנתק דרכי אספקה, לשבש אמצעי תקשורת ואפילו לנטרל את פעילותן של מערכות ניווט באוקראינה בזכות פעולות סייבר משולבות עם לחימה קונבנציונלית.

אמרנו כבר שרוסיה הוכיחה השנה כי היא מנהלת מלחמות בלי שום חסמים חוקיים. כדי לחזק את המסר, בנובמבר הודיעו הרוסים שהם מבטלים את חתימתם על אמנת רומא, מקור הסמכות לפעילות של בית הדין בהאג. למעשה, רוסיה הודיעה בזאת על פרישה מבית הדין הבינלאומי.

נושאת מטוסים כמשל

אז שנת 2016 הוכיחה לעולם שצבא רוסיה קטלני יותר, חדיש יותר וחסר מעצורים. ועדיין, חלק מהמומחים במערב מסכימים שהוא עדיין סובל מרמת תחזוקה ירודה וממחסור במזומנים שמשפיעים על מצבו. מבחינת המספרים מדובר בצבא ענק, אלא שחלק גדול מהכלים בסד"כ לא מסוגלים לעלות לאוויר או לנסוע לאן שצריך.

דוגמה טובה היא נושאת המטוסים שרוסיה שלחה לסוריה. לכאורה מדובר במפגן כוח מרשים; מעשית מדובר בגרוטאה צפה. באתר MorningNewsUSA הביאו כדוגמה למצב התחזוקה הירוד את התרסקות המיג 29 שיצא מאותה נושאת מטוסים לתקיפות בסוריה: "תחזוקת המטוסים של הצי הרוסי, של הספינה וכל מה שקרה שם מראה שהם עדיין לא מוכנים למלחמת עולם שלישית". ב"וול סטריט ג'ורנל" הוסיפו שהפריסה של הצי הרוסי בסוריה מראה בברור שהפערים הביטחוניים מול ארה"ב עדיין גדולים.

מאז סיפוח קרים סובלת רוסיה משורה של עיצומים שהשפיעו מאוד על הכלכלה שלה, שממילא נמצאת במצב לא טוב בשנים האחרונות. בסקר שנערך השנה סיפרו  70 אחוז מהתושבים במדינה שהם מרגישים באופן אישי את המשבר הכלכלי. כ-60 אחוזים העידו שהם או הקרובים להם נמצאים בסכנת פיטורים בגלל סגירה של חברות ומפעלים. המלחמה הקרה הסתיימה בהתפרקות ברית המועצות כתוצאה מהתרסקות כלכלית; מי יודע איך יסתיימו ימיו של המשטר הנוכחי. 

האם פוטין ינצח במלחמה הבאה (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
העדיף את טראמפ בבית הלבן | צילום: אימג'בנק/GettyImages

פוטין הבטיח בינואר 2016 ש"הכלכלה שלנו תראה בתקופה הקרובה סימנים של יציבות ויחל תהליך הדרגתי של צמיחה". זה לא קרה, אבל תקציב הביטחון לא נפגע כאמור – ומצד שני, הוא עדיין רחוק מאוד מזה של ארה"ב, שעומד על כ-580 מיליארד דולר עוד לפני התוספות שמתכנן דונלד טראמפ.

אגב טראמפ, שמסתמן כנשיא בדלן (ויש הטוענים שפוטין חפץ בייקרו בדיוק בגלל זה), צבא רוסיה פעל השנה במקומות שארה"ב לא תקיז בהם את דם חייליה. זה מאפשר לו להציג את התדמית המוכרת של "איוון המשוגע". השאלה הגדולה היא מה יקרה בשנה הבאה ואחריה אם צבא רוסיה יחליט לפעול במקומות שיהיו קו אדום עבור ארה"ב.