התפשטות מחלת הלישמניאזיס (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
ילדה מקבלת טיפול רפואי בקאבול, אפגניסטן לאחר שנדבקה במחלת הלישמניאזיס. בקרוב באירופה? | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

בחודשים האחרונים דיווחנו לכם על מחלת הלישמניאזיס, מחלת עור קטלנית שמקורה בסוריה. המחלה התפשטה בעקבות המצב התברואתי הירוד שיצרה מלחמה האזרחים במדינה, ובפרט הפעילות של ארגון דאע"ש. מחלת הלישמניאזיס מופצת על ידי זבובי חול נגועים, והיא עולה עלולה לגרום לצלקות קשות בעורם של הנדבקים וכן גם לקשיי נשימה וקשיים בבליעה. כעת, ה-dailymail הבריטי מדווח: הפליטים הסורים עלולים להפיץ את המחלה ברחבי המזרח התיכון ואף גם במדינות אירופה.

המחסור במים זורמים הוא גורם מרכזי להיווצרות המצב התברואתי המסוכן בערים כגון ראקה, "בירת" המדינה האסלאמית, דיר א-זור ונוספות. העובדה שמערכת הבריאות במדינה נמצאת בקריסה לאחר שבתי חולים רבים הופצצו גם כן לא תורמת למצב. בעבר טען ארגון הסהר האדום הכורדי כי סיבה נוספת שעלולה לגרום להיווצרות המחלה היא השלכה המונית של גופות לרחוב.

לאור העובדה שמיליוני אזרחים סורים נאלצו לנטוש את בתיהם ולברוח למדינות שכנות, מתגבר כעת החשש שהמחלה עלולה להתפשט גם במדינות כגון טורקיה, לבנון וירדן (ואולי גם לאחת מהשכנות שלהן, מי יודע). החשש מתבסס על נתונים מדאיגים לפיהם בין השנים 2000-2012 דווחו בלבנון רק 6 מקרים של הידבקות במחלה, אך בשנת 2013 המספר עמד על כאלף הידבקויות מדווחות. גם בטורקיה, ירדן, לוב ותימן דווח על מקרים רבים. ייתכן כי המחלה נדדה גם למדינות אירופה, עם הפליטים הרבים שהגיעו ליבשת.

התפשטות מחלת הלישמניאזיס (צילום: AFP, GettyImages IL)
"הסביבה שנוצרה אידיאלית להתפשטות של מחלות בדיוק מהסוג הזה". אישה שלוקה במחלה באפגניסטן | צילום: AFP, GettyImages IL

מומחים מציינים כי מחנות הפליטים הזמניים שהוקמו באירופה יכולים גם הם להגביר את הסיכון להדבקה המונית במחלה, כיוון שבמחנות הללו שוררים תנאים של צפיפות רבה ותת-תזונה. גם לחות היא תנאי מחייה נוח עבור הזבובים הנגועים.

"זה מצב רע מאוד. המחלה התפשטה דרמטית לא רק בסוריה אלא גם במדינות כמו עיראק, לבנון, טורקיה ואפילו לתוך דרום אירופה", אמר לדיילימייל ד"ר וואליד אל-סאלם, חוקר בבית הספר לרפואה טרופית בליברפול. כמו כן, ציין הד"ר כי קשה להעריך במדויק את מספר האנשים שנדבקו במחלה.

לאחר העקיצה הראשונית על ידי הזבוב, שגודלו קטן יותר מזה של יתוש, הנעקץ עתיד לפתח את המחלה בתוך כחודשיים עד שישה חודשים: "מישהו שנעקץ בסוריה עלול לפתח את המחלה בלבנון או בטורקיה, או אפילו באירופה... לפני המלחמה, הייתה שליטה טובה במחלות זיהומיות, אך הנושא הוזנח לחלוטין. הסביבה שנוצרה אידיאלית להתפשטות של מחלות בדיוק מהסוג הזה".

"אנחנו חייבים למגר את התופעה לפני שנתמודד עם מצב דומה לזה שחווינו בהתפשטות נגיף האבולה במערב אפריקה", הוסיף פיטר חוטז, דיקן בית הספר לרפואה טרופית ביוסטון, טקסס שבארה"ב.