לסגן מפקד חטיבת כפיר, סא"ל מתי שבח, יש חלום שמלווה אותו עוד מאז שהיה חייל בגדוד - להצליח ליצור שיתוף פעולה ערכי עם מרכז "שלוה", המרכז הלאומי לטיפול באנשים עם צרכים מיוחדים. השנה, החלום של סגן אלוף שבח סוף-סוף התגשם. לאחרונה יצא לדרך פיילוט ראשון מסוגו, קורס בתחום התלת ממד, בו לומדים יחד קצינים מהחטיבה ובוגרים עם צרכים מיוחדים מהעמותה.

"יש לנו היסטוריה משפחתית של כמעט 20 שנה אחורה בהתנדבות וסיוע בהתפתחות של המרכז הלאומי 'שלוה'", מספר ל-mako סגן אלוף שבח, "אני חושב שזה חשוב ביותר ושמח שיש לי את ההזדמנות לחשוף את העולם של שילוב בעלי צרכי מיוחדים בחברה הכללית".

משתתפי הקורס (צילום: מרכז שלוה)
הקורס המשותף לבוגרים ולקצינים | צילום: מרכז שלוה

במסגרת הקורס, נפגשים אחת לשבוע הקצינים והבוגרים בעלי הצרכים המיוחדים, לומדים יחד על תוכנת עריכה של מדפסות תלת ממד, מתכננים יחד מוצרים הניתנים להדפסה וכמובן מנהלים שיח אישי אחד על אחד. הבוגרים של מרכז "שלוה", יוצאים מהקורס עם "מקצוע ביד", הרלוונטי במיוחד לעולם הדיגיטל היום.

שי (27), אחד הבוגרים במרכז שלוה משתף בתחושות שלו על הקורס המשותף: "אני מאוד נהנה בלמידה המשותפת עם הקצינים. כל אחד בכיתה נצמד לקצין אחד שיושב ומלמד אותו, אני קיבלתי שניים. הרגשתי שזכיתי בלוטו", הוא מספר בהתרגשות.

שי נולד ילד בריא ללא מוגבלות ובגיל ארבע וחצי עבר התקף אפילפסיה ראשון. בגיל עשר עבר התקף נוסף, הפעם קשה מאוד, שבעקבותיו נכנס לתרדמת (קומה) של שלושה שבועות. כשהתעורר לאחר ההתקף הקשה הזה, גילו הרופאים שנגרם לו נזק מוחי ופגיעה שבאה לידי ביטוי באיבוד היכולת לקרוא ולכתוב, פגיעה קשה בזיכרון, תפיסה מרחבית שגויה, פירוש לא נכון של סיטואציות חברתיות ועוד.

"אני גאה בעבודה שהקצינים שאיתי עושים בצבא", משתף שי, "כל אחד מהם סיפר לי מה הוא עושה בצבא ועל איזה דברים הוא אחראי. זה היה מדהים. אני גם רציתי להיות חייל אבל לא יכולתי להתגייס בגלל המצב הרפואי שלי. פעם זה ביאס אותי, היום אני יודע שאין מה לעשות ושזו המציאות".

משתתפי הקורס (צילום: מרכז שלוה)
שי בקורס: "רציתי להיות חייל ולא יכולתי להתגייס" | צילום: מרכז שלוה

"רווח ערכי יותר ממקצועי"

המקצוע אותו שי רוכש במסגרת הקורס, עתיד להיות משמעותי עבורו ועבור התעסוקה שלו במיוחד. היום שי עובד בביצוע עבודות קרמיקה במסגרת השהות שלו ב"שלוה". הידע בתוכנות התכנון והייצור של מדפסות התלת ממד יפתח עבורו הזדמנות לעבוד ביצירת דגמים שימכרו בחנויות.

המפגש יוצא הדופן במסגרת הקורס, משמעותי לא רק לבוגרים בעלי הצרכים המיוחדים, אלא גם לקצינים המשתתפים. אפילו לא פחות לדבריהם.

"אמנם הקצינים לא מרוויחים מיומנויות מקצועיות, אבל הם מרוויחים ערכים חינוכיים", משתפת קצינת החינוך של חטיבת כפיר, סרן יעל אנגדיה. "הם מקבלים הפסקה מהשגרה ונפגשים עם אוכלוסייה שהם לא פוגשים ביום יום. המטרה שלנו היא לטפח את המחויבות של הקצינים לשמש מופת לשאר המשרתים ולחברה הישראלית. להוסיף להם עוד ערך לשירות. לגרום להם להרגיש שהם חלק ממשהו גדול יותר".

משתתפי הקורס (צילום: מרכז שלוה)
התוצרים בקורס המשותף לבוגרים ולקצינים | צילום: מרכז שלוה

"התגובות על הקורס המשותף מאוד חיוביות", מוסיפה יעל, "חששתי בהתחלה, לא עשינו משהו דומה לזה בעבר ואף אחד לא ציפה לפגוש כזו יוזמה במסגרת השירות הצבאי. אבל זה מוכיח את עצמו - הקצינים יוצאים מהמפגש במרכז שלוה בתחושה מרוממת ושמחה בלב".

בעקבות הצלחת הקורס המשותף, עתידה להתרחב הפעילות של צה"ל ושלוה למקומות נוספים בצבא. בימים אלה, נשקלת האפשרות להעתיק את מודל הקורס ליישום ארצי בקרב אנשים עם וללא מוגבלויות.

"כפי שכל עם ישראל ואף נשיא ארה"ב התרגשו מלהקת שלוה וראו שאנשים עם מוגבלויות מסוגלים להגיע לרמות הגבוהות ביותר שיש, כך גם חיילי וקציני צה''ל", סיכם מנכ"ל שלוה עו"ד יוחנן סמואלס. הם "חווים בקורס את האינטראקציה הבלתי אמצעית עם בוגרי שלוה, רואים במו עיניהם כיצד ניתן להכשיר ולשלב בוגרים עם מוגבלויות בתעסוקה בתחום ייחודי, המשלב ידע טכנולוגי, מחשבים והבנה הנדסית, כשווים בין שווים".