המסר של ממשלת ישראל ומערכת הביטחון בסיום מבצע "שומר החומות" היה כזה לפיו תהיה תגובה חזקה ותקיפה על כל בלון תבערה המשוגר מעזה ושמבעיר את שדות העוטף.

בפועל, טוענים תושבים רבים ביישובי עוטף עזה, בימים שאחרי הפסקת האש ממשיכים לשגר בלוני תבערה מעזה. בכל יום נוחתים כמה כאלה בשדות ובשטחים החקלאיים בעוטף. לטענתם של חקלאים ותושבים במרבית המקרים הם אלו שמכבים את השריפות עוד לפני הגעת כוחות הכיבוי.

לטענתם הם פנו לכוחות הכיבוי וצה"ל בנושא ולדבריהם קיבלו תשובות מתחמקות ומגוחכות. אם לסכם את מה שאמרו כמה מהתושבים והחקלאים באזור ל-mako ההסבר הנפוץ של גורמי הכבאות והצבא לשריפות היה: "סיגריה שזרק איזה רועה צאן. כל גורם אחר אשר מוציא הודעה אחרת לוקח על עצמו את האחריות", הוסיפו בכבאות.

האוכלוסיה בדרום, כמו שאפשר להבין, כבר איבדה אמון בגורמים השונים. "אנחנו רואים את הבלונים בשמיים ומכבים בעצמנו את השריפות. שלא יספרו לנו סיפורים", טען חקלאי מקיבוץ בצפון הנגב בשיחה עם mako. חקלאי נוסף מיישובי העוטף הוסיף: "חושבים שאנחנו טיפשים. את רוב השריפות אנחנו מכבים עוד לפני שמישהו מגיע. ברור שזה מבלונים".

לא רק החקלאים שמעבדים את השדות אלא גם תושבי הישובים הביעו תחושות דומות ותיארו מקרים דומים. "מחרטטים אותנו. ברור שזה מבלוני תבערה. אנחנו רואים את זה בעצמנו", סיפר תושב קיבוץ כרם שלום. "בלונים עוברים ממש מעל לראש שלנו ועפים לכיוון יד מרדכי", תיאר תושב מנתיב העשרה.

"אומרים שזה פוסטרים של מחבלים"

במערכת הביטחון נטען שהבלונים שהופרחו מעזה לא היו בלוני תבערה, אלא בלונים עם תמונות של 'שאהידים' שנהרגו בהפצצות צה"ל. "אנחנו רואים אותם ואומרים לנו שזה פוסטרים של מחבלים. בפועל, שום דבר לא השתנה מהימים שלפני המבצע. עכשיו אנחנו בשלב הבלונים. לא מגיעים לרוב השריפות כי אנחנו אלה שמכבים אותן. כנראה שיש הנחייה מלמעלה לא להגיע ולהגיד שזה לא בלונים".

התחושה בקרב התושבים היא שהממשלה ומערכת הביטחון לא באמת מתכוונת לממש את ההבטחות שלה. "לא רוצים להגיב לכל בלון וכל רקטה כדי לא להיכנס לעוד סבב של לחימה. אז עכשיו הם משקרים לנו שאין בלוני תבערה עם כל מיני סיפורי אגדות כמו הברקים שהפעילו רקטות בחורף. פה אף אחד לא מאמין להם. כל מי שאני מדבר איתו מהקיבוץ או האזור, מבין שמשקרים כדי לא להגיב. מעניין איזה תרוץ ימצאו כשיחילו לטפטף לנו רקטות".

תיעוד שנטען כי הוא של בלון תבערה בשמי העוטף (צילום: בטחון שדה, טלגרם)
דיווח על בלון תבערה בעוטף ביום חמישי השבוע | צילום: בטחון שדה, טלגרם

ביום ראשון השבוע התראיין "בכאן רשת ב'" בכיר שב"כ לשעבר עזרא סער, שפרש לאחרונה מהשירות. במשך למעלה מעשור שימש כנציג במשא מול המצרים. במהלך הראיון הוא התייחס לאותם סיפורים שסופרו על רקטות ששוגרו לישראל בגלל תקלות וסופות ברקים.

"ביקשנו תשובות מהמצרים אבל כל פעם זו הייתה אותה תשובה, היה גשם, לכן היה קצר בבטריות ולכן עף איזה טיל שאף אחד לא שם לב אליו. זה היה מצחיק, גם את המצרים זה הצחיק. אף אחד לא האמין לזה, העדפנו לחיות עם זה", אמר סער בריאיון.

מדבריו אפשר להבין מה המקור לאותו חוסר אמון שחשים עכשיו האזרחים ביישובי הדרום ועוטף עזה, שכבר לא מאמינים למה שאומרים להם גורמי החירום השונים. לטענתם, הם כבר החלו לספור את בלוני התבעירה שנוחתים בישראל לקראת הסבב הבא.

 

מכבאות והצלה נמסר בתגובה:

"כבאות והצלה לישראל הינו מערך חילוץ והצלה לאומי האמון על כללי שקיפות, אמינות ומקצועיות העומדים למבחן יומיומי בדיווחנו הרבים מהזירות השונות. מאז סיום מבצע "שומר חומות" פרצו כ-10 שרפות קטנות ולא מסכנות בגזרת עוטף עזה בהם פעלו צוותים של לוחמי אש שהשיגו תוך דקות ספורות שליטה על מוקדי האש. בו בזמן ומתוך הבנה לחשיבות הדיווחים, חוקרי שרפות מיומנים ממחוז דרום מוזנקים לכל זירה ומבצעים חקירה מקצועית ע"פ נתונים וממצאים אמפירים ולא ע"פ תחושות. יודגש כי עד עתה לא הוצגו בתקשורת או בפני חוקרי כבאות והצלה ממצאים על מעורבות בלוני תבערה בשרפות ויש בכך כדי להעיד יותר מכל על אמינות דיווחנו. כפי שדיווחנו אנו מזהים הפרחות בלונים בעוטף, אך לא מדובר בבלוני תבערה אלא בבלונים עם תמונות ללא חומר בעירה שנוחתים בשטחנו".