הודעת המדינה לבג"צ כי בצבא החליטו לפתוח בשנה הבאה התנסויות לשילוב נשים כלוחמות גם ביחידת העילית סיירת מטכ"ל, וביחידת הניוד המובחרת 551 היא מבורכת ומלמדת על התקדמות משמעותית בהבנה, כי ערך השוויון אמור להנחות את צה"ל בקבלת ההחלטות, וכי נשים מסוגלות לשרת במקומות נוספים מלבד אלו שבהן הן משרתות כיום.

עם זאת, למרות שבצבא עומדים על כך כי כל יחידות צה"ל פתוחות בפני כולם וכולן בהתאם לנתוניהם האישיים, ומבלי לקבוע תנאי סף למועמדות, הרחבת הפיילוט לשילוב נשים ביחידות מובחרות הוא רק השלב הראשון בדרך להשגת שיוויון אמיתי ונדרשת עוד דרך ארוכה לעשות. בעיקר בסגירת פערים, בין פריפריה למרכז.

כיום, להערכתי הסיכוי של נערה מהפריפריה להתקבל לאחד ממסלולי השירות המבוקשים הוא נמוך, משום שבפני תלמידות מהפריפריה ישנו מבחר מוגבל מאוד של מסגרות חינוך בלתי פורמלי שיעשירו אותן בידע וכישורים רלוונטיים לאותן יחידות. בהיעדר מיומנויות אלה, התלמידות עשויות להתקשות לעמוד ברף הדרוש כדי לעבור בהצלחה את המיונים ליחידות מובחרות.

יתרה מכך, פתיחת האופציה לשירות ביחידות מובחרות לבדה, עלולה לגרום לעוול לבנות רבות מהפריפריה החברתית. לכן, בדיוק כמו באקדמיה, על מנת לקדם באמת השתלבות של צעירות בשירות משמעותי, יש צורך מהותי להרחיב את מערך הסיוע וההכוונה למסלולים המובחרים גם בפריפריה. להשקיע באיתור, בהכוונה, ביצירת קורסי הכנה, קיום הרצאות בבתי ספר ועוד, כך שיספקו הקניית ידע וההכנה הנדרשת ובהתאם לכך בחירה מושכלת לאותן צעירות, שמתעדות עצמן לשירות קרבי ביחידה מובחרת.

כדי לוודא שההזדמנות נפתחת בפני כולן באמת, וכדי שבעשור הקרוב יחידות העילית לא תהיינה מזוהות רק עם מרכז הארץ, צה"ל צריך ליצור קורסי הכנה ייעודיים ולקיים הרצאות בבתי הספר בפריפריה על מנת לקרב את הפריפריה למרכז. רק כך ניצור שוויון הזדמנויות אמיתי.

פתיחת המסלולים לנשים היא מבורכת, אך ממש לא מספיקה. בעוד שבצה"ל מדגישים כי כל יחידות צה"ל פתוחות בפני כולם בהתאם לנתוניהם, הסיכוי של נערות להשתלב ביחידות עילית נמוך מזה של נערים. אם הצבא באמת מעוניין לחרוט על דגלו את ערך השוויון ולפעול לאורו, ישנו צורך מהותי להרחיב את מערך הסיוע והכוונה למסלולים המובחרים גם בפריפריה. רק כך נוכל לוודא שיחידות העילית לא יהיו מזוהות רק עם מרכז הארץ.

דר חלמיש אייזנמן (צילום: רון פרידמן)
ד"ר תמי חלמיש אייזנמן | צילום: רון פרידמן

על מנת לפתוח בפני חיילות מהפריפריה את כל התפקידים באופן שוויוני יש להשקיע באיתור, הכוונה והסברה כבר בשלב התיכון. צה"ל צריך ליצור קורסי הכנה ייעודיים ולקיים הרצאות בבתי הספר בפריפריה על מנת לקרב את הפריפריה למרכז. רק כך ניצור שוויון הזדמנויות אמיתי.

פתיחת הדלת לשילוב נשים ביחידות מובחרות בצה"ל הוא צעד חשוב, לצד זה, על מנת לחולל שינוי אמיתי, חייבת להיות תמיכה והכוונה ע"י צה"ל שתבוא לידי ביטוי בהתערבות מוקדמת, השקעה בחינוך והכשרה עוד בטרום הגיוס. כך נוכל לפתח את הפוטנציאל של הנשים בצה"ל באופן מלא ואפקטיבי.


הכותבת ד"ר תמי חלמיש אייזנמן, מנכ"לית "אלומה" שמסייעת לצעירים מהפריפריה ולבנות דתיות להתגייס לשירות משמעותי בצה"ל