האם פוטין ינצח במלחמה הבאה (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
ינצח בתוך ימים ספורים. פוטין | צילום: אימג'בנק/GettyImages

צוות חשיבה של מכון המחקר RAND הכריז בפברואר השנה כי אם תפרוץ מלחמה בין רוסיה לכוחות נאט"ו המוצבים באזור הים הבלטי, רוסיה תנצח בתוך שלושה ימים. אפילו פחות: ההערכה המדויקת היא הכרעה ב-60 שעות

RAND, מוסד ללא כוונת רווח שמעסיק קרוב ל-1,900 מומחים, מסייע בגיבוש מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב מאז אמצע המאה הקודמת. עם זאת, ההצהרה הנחרצת שלו בדבר מאזן הכוחות בים הבלטי נתקלה בהרמת גבות – לפחות עד שזכתה החודש לגיבוי מהמקור המוסמך ביותר, קרי משרד ההגנה האמריקאי.

ד"ר מייקל קרפנטר, עוזר למזכיר ההגנה שמתמחה ברוסיה, אוקראינה ואירו-אסיה, אימץ את מסקנות הדו"ח של צוות החשיבה והעיד בפני ועד יחסי החוץ של הסנאט האמריקאי כי לא הרבה השתנה מאז פרסום הדו"ח. עם זאת, קרפנטר מאמין כי הדברים עשויים להתאזן עד סוף שנת 2017, לאחר שכוחות נאט"ו באזור המדובר יתוגברו משמעותית.

דבריו של קרפנטר והדו"ח של RAND מחדדים את תחושת ה"לא כוחות" סביב הנעשה בים הבלטי. על פי הדו"ח, למדינות האזור – אסטוניה, לטביה וליטא – אין סיכוי לעמוד המתקפה רוסית בכוחות עצמן, ואילו נאט"ו לא שלחה עד כה סדרי כוח משמעותיים מספיק כדי לשנות את המאזן הצבאי.

הדו"ח מפרט כי צבאותיהם של שלוש המדינות ביחד מקבילים לכ-11 גדודים – רוב ככולם גדודי חי"ר קלים עם כמות מצומצמת של רק"ם. מהצד השני ניצבים 46 גדודים של הצבא הרוסי, לרבות גדודי שריון ונוכחות משמעותית של חילות האוויר והים.

מקובל לחשוב שכוח תקיפה צריך להיות גדול מהכוח המגן ביחס של 1:3 על מנת להבטיח הכרעה. מצב הכוחות בים הבלטי עומד כרגע על 1:4, וזה צפוי להשתנות רק אם וכאשר תתגבר נאט"ו את כוחותיה במידה משמעותית.

על פי התוכניות של ברית ההגנה, שמונה גדודים נוספים – בעיקר אמריקאיים – יישלחו השנה לים הבלטי. בסופו של המהלך אמור מאזן הכוחות לעמוד על 1:2.5 (עדיין לטובת רוסיה, אבל זה כבר יחס שנחשב כאמור לסביר מהצד המגן).

הבעיה בהצהרות האלה היא שברית נאט"ו יוצרת עבור הרוסים חלון הזדמנויות – ככל שפוטין יקדים להחליט על תקיפה בים הבלטי, כך גדלים סיכוייו לנצח שם. האם הוא ירים את הכפפה? לשאלה הזאת כבר לא נדרש צוות החשיבה של RAND.