סרטוני קומנדו
אין יחידה שאין לה יחידת קומנדו. העניין הוא שאת הרב פשוט לא מכירים

האם אובמה משנה גישה? רצף הפשיטות האחרונות של כוחות מיוחדים מצבא ארה"ב באפריקה ובאפגניסטן, הביאה מומחים רבים במערב להערכה כי ישנו מעבר טקטי מחיסולים מהאוויר באמצעות מל"ט, לשימוש ביחידות קומנדו. מאז תחילת השנה העומס על אותן יחידות, ולא רק בארה"ב, גדל באופן משמעותי. מלבד האמריקאים הצרפתים פועלים באפריקה ולאלה יש להוסיף את הגדלת סדר הכוחות של יחידת ה-SAS הבריטית, פעולה שללא ספק מלמדת על עומס העבודה.

היתרונות של הפעלת יחידות הקומדנו ברורים למדי. הפעלת הכוחות המיוחדים מאפשרת פגיעה וודאית ביעד, בניגוד לחיסול מהאוויר; לא מעט מחבלים הוכרזו מתים אחרי תקיפת מל"ט וזמן קצר לאחר מכן התברר שהם בחיים, לרוב אחרי שהיכו שוב. בנוסף, הפשיטות האלה מאפשרות חקירה ואיסוף מודיעין, וכמו שקרה במבצע חנית נפטון – חיסול בן לאדן – גם לאסוף מידע מודיעיני ממסמכים וקלטות שבידי היעד.

ארה"ב: מאפגניסטן עד לאפריקה

באופן טבעי זירת הפעילות העיקרית של מפקדת הכוחות המיוחדים בארה"ב נמצאת באפגניסטן. בכל רגע נתון פועלים שם צוותים מיחידת כוח דלתא, אריות הים כולל צוות 6 ויחידות מיוחדות פחות מוכרות כמו הטייסת הטקטית ה-24 ונוספות. על פי פרסומים שונים הצוותים תוקפים את מעוזי הטליבן אחרי איסוף מידע מודיעיני, שגם הוא נאסף על ידי צוותים אחרים של אותן יחידות. בדרך כלל אנחנו שומעים על חיסולים מהאוויר אולם לאחרונה התפרסמו ידיעות גם משם על פשיטות של כוחות מיוחדים שלקחו פעילים בשבי.

על פי מאמרים שהתפרסמו ברשת CNN ורשתות נוספות בארה"ב, הסיבה למעבר לפעילות קומנדו היא בעיקר איסוף מודיעין. מפעיל שנשלח לחקירה ב"כלא שחור" או בגואנטנמו ניתן להוציא מידע מודיעיני יקר – מידע שבאופן טבעי לא ניתן להוציא אם הוא נקבר מתחת למבנה שהושמד.

אריות הים - ספר חדש (צילום: גרג מאת'ייסון)
אריות הים - הפשיטות הכי מוצלחות מיוחסות להם | צילום: גרג מאת'ייסון

בדרך כלל אנחנו לא שומעים על אותן פשיטות אולם בחודש שעבר התפרסמו שתיים שיצאו לפועל על ידי דלתא, בלוב, וצוות 6 בסומליה. אומנם השנייה נכשלה אבל יחד הן מספקות לנו תמונה לתהליך הזה שמבוצע במסגרת המלחמה העולמית בטרור.

על פעילות הכוחות אנחנו שומעים לרוב כשמשהו רע קורה. בחודש שעבר נהרגו באפגניסטן, טימותי מקגיל, ליאם נאוויס וג'ושע סטרייכלנד. השלושה היו מפעילים בקבוצת הכוחות המיוחדים מספר 19 – יחידת מילואים השייכת למשמר הלאומי ופחות מוכרת לציבור. בנוסף יש עוד חמש קבוצות סדירות של הצבא. כל קבוצה כזו שייכת לפיקוד מסוים ובניגוד ליחידות היותר מוכרות, למשל דלתא או אריות הים, הן פועלות בטריטוריה של הפיקוד תחתיו הן משרתות.

קבוצת הכוחות המיוחדים מספר 3, שאחראית על קרן אפריקה, הפכה בשנה האחרונה להיות אחת מהקבוצות היותר עסוקות. מפעילי היחידה פועלים בשיתוף עם צבאות מקומיים ובנוסף פועלים גם בים נגד פירטים שרובם מגיעים מסומליה. גם קבוצה מספר 5, שפועלת בקרן אפריקה ואחראית גם על המזה"ת עסוקה במבצעים רבים. פרסומים לא רשמיים מספרים על פעילות קרקעית של הקבוצה בתימן.

כח דלתא
כח דלתא - סימן לא מעט נקודות של הצלחה על פני הגלובוס

מלבד מבצעים לחטיפת מחבלים אנשי הקבוצות המיוחדות כמו גם המוכרות יותר, דלתא, אריות היום וריינג'רס, מבצעים פשיטות שקטות לאיסוף מודיעין, מעקב ותצפית. בנוסף לאלה פועלים בזירות שונות גם אנשי הכומתות הירוקות. אלה מגיעים למדינות היעד, כולל באסיה, שם הם חוברים ליחידות צבא מקומיות מאמנים אותם ומסייעים להם בפעילות מבצעית.

אבל אם יש יחידה שעסוקה, אולי יותר מכולם, זו הטייסת המיוחדת 160. פשיטה אווירית של הכוחות המיוחדים האמריקאים תתבצע באופן כמעט בלעדי כשהם רוכבים על מסוקי הטייסת הזו. טייסי 160 מפעילים מסוקי סער מסוג בלק הוק ומסוקי תקיפה קלים מסוג דיפנדר-ליטל בירד. הם מסוגלים להביא את אנשי הכוחות המיוחדים כמעט לכל נקודה בעולם ובשקט הכרחי. במבצע לחיסול בן לאדן נחשף כי הם מפעילים גם מסוקי בלק הוק חמקנים.

צרפת: פעילות ערה בזירה האפריקאית

את הכוחות המיוחדים של צרפת ניתן למצוא גם באפגניסטן אולם נראה כי חלק ניכר מהפעילות שלהם עבר ליבשת השחורה. בסוף דצמבר 2012 יצאה צרפת, בסיוע מדינות נוספות, למבצע סרוואל. מטרתו הרשמית של המבצע הייתה לסייע למאלי במלחמה נגד מורדים אסלאמסטים שהשתלטו על הצפון. מדובר בקבוצות המקורבות אידאולוגית לאל קאעידה, מה שהפך את המבצע לחלק מהמלחמה העולמית בטרור. ההכרזה של נשיא צרפת הייתה: "פתחנו במבצע נגד אל קאעידה".

ראשונים להגיע למדינה היו אנשי הכוחות המיוחדים, יחידות כמו הבריגדה המיוחדת של הצבא, יחידת הקומנדו של המארינס והים, ורג'ימנט 17. יחד אם אלה נמצאות בשטח גם חטיבה הצנחנים השנייה של לגיון הזרים ויחידות מיוחדות של הלגיון. כמו בארה"ב גם בצרפת היחידות מאוגדות תחת מפקדת הכוחות המיוחדים שאחראית על ההפעלה והתאום שלהן בעולם.

לגיון הזרים הצרפתי (צילום: לגיון הזרים, האתר הרשמי)
לגיון הזרים הצרפתי - לוחמים ללא חת. מדהים מה אנשים עושים בשביל כסף | צילום: לגיון הזרים, האתר הרשמי

כבר בתחילת השנה הם ספגו מכה קשה כאשר באחת הפעולות נהרגו לוחם קומנדו וסוכן מודיעין אותו נשלחו לחלץ. בשנת 2009 נתפסו בבירת סומליה, מוגדישו, סוכני המודיעין הצרפתי דניס אלכס ומארק אוברייר (ככל הנראה שמות בדויים). השניים נשלחו לאמן יחידות של הצבא הרשמי. באותה שנה הם נלכדו על ידי אל שבאב הידועים לשמצה. אוברייר הצליח להימלט מהשבי אחרי מספר חודשים ואלכס נשאר שבוי כמעט ארבע שנים.

בינואר השנה המריאו מנושאת המטוסים מיסטראל 50 לוחמי קומנדו על גבי חמישה מסוקים. המודיעין הצרפתי הצליח לאתר את המקום בו הוחזק אלכס השבוי וככול הנראה צוות מיחידה נוספת תצפת על המקום עד לתחילת הפעולה. הפשיטה שנמשכה כ-45 דקות נכשלה, ואלכס הוצא להרוג בזמן המבצע. חייל נוסף נהרג וגופתו נשארה בשטח, לאחר מכן ארגון הטרור א-שבאב העלו לרשת תמונות קשות של הגופה. א-שבאב ספגו 17 הרוגים ומספר לא ידוע של פצועים.

באותו חודש ממש נשלחו אנשי הכוחות המיוחדים לצד השני של אפריקה, למאלי. בחודש אפריל השנה, כחלק ממבצע סרוואל, הם נשלחו ראשונים לאתר את הבסיס הלוגיסטי העיקרי של האסלאמיסטים במסגרת מבצע גוסטב. הלוחמים הצליחו לחדור את קווי המורדים מבלי שהתגלו ואחרי שאתרו את הנקודה אספו מודיעין שסייע לאלף חיילים לפשוט על המקום.

נתניהו שיבח את הולנד על נחישותו בלחימה באפריקה, אר (צילום: AP)
מאלי - אחד הריכוזים הגדולים של כוחות קומנדו צרפתים בעולם | צילום: AP

במאי נסוגו מרבית הכוחות של צבא צרפת מהמדינה אולם מספר צוותים של בריגדת הכוחות המיוחדים ולגיון הזרים נשארו במדינה בכדי לסייע לכוחות הממשל. במקביל הקומנדו הצרפתי פעול בלוב שם הם נמצאים מאז שנת 2011, ככול הנראה עם כוחות מארה"ב. עיקר הפעילות שם נועדה למנוע מהנשק שהתפזר במדינה, מאז הופל קדאפי, להגיע לידי גורמים עוינים במאלי לשאר מדינות האזור.

בריטניה: הגדלת יחידת SAS

שלא כמו ארה"ב וצרפת הבריטים מאוד רגישים לפעילות של הכוחות המיוחדים שלהם וכמעט שלא קיים מידע. ידוע כי צוותים של ה-SAS והאחות הימית SBS פעלו גם הם במאלי יחד עם הצרפתים. מעבר לזה אין כמעט מידע חוץ מאשר פעולות ספורות שבוצעו באפגניסטן וזכו לאזכור תקשורתי.

זה שהמידע לא קיים לא אומר כמובן שהם לא עובדים קשה. על פי פרסום של הדיילי מייל "כוח ה-SAS גדל מ-500 חיילים ל-2,000 לוחמים כדי להתמודד עם כמות המשימות שלהם במלחמה העולמית בטרור". מדובר בגידול משמעותי שהתפרס על פני חמש שנים כאשר הם דואגים לציין שלא וויתרו על מבחני הקבלה הקשים והמסלול המפרך.

SAS (צילום: דיילי מייל)
לוחמי ה-SAS. שומרים על פאסון ומעטה חשאיות | צילום: דיילי מייל

מלבד הפעילות עם הצרפתים במאלי אנשי הכוחות המיוחדים של בריטניה עבדו קשה באפגניסטן. מלבד היחידות המוכרות מפעילים הבריטים גם את רג'ימנט הסיור המיוחד, SRR. היחידה הוקמה בשנת 2005 כחלק מהדרישה ליחידות מיוחדות שיביאו מודיעין איכותי מעורף האויב. צוותים של היחידה נפרסים אפילו לפני ה SAS וה-SBS ומספקים להם ולשאר כוחות הצבא את כל הנתונים שהם צריכים כדי לבצע פעילות איכותית.

בנוסף מפעילים הבריטים יחידה מיוחדת לתקשורת, UKSF, ואת יחידת התמיכה לכוחות המיוחדים, SFSG. במאלי פעלו היחידות האלה כחלק מהכוחות שנשלחו לעורף של האסלאמיסטים וסייעו להקים שם מערכי תקשורת שאפשרו לדירקטור הכוחות המיוחדים, המפקדה הבריטית של כוחות מסוג זה, לשלוט עליהם. בנוסף הם מפעילים את הטייסת המשולבת של הכוחות המיוחדים. טייסת זו, כמו 160 בארה"ב, מספקת סיוע אוויר של מטוסי קרב ומסוקי סער לפעילות של הכוחות המיוחדים.

על פי הידוע הכוחות המיוחדים של בריטניה פועלים, מלבד אפגניסטן, באפריקה וככל הנראה שנמצאים גם בירדן כחלק מהכוחות שנמצאים בכוננות להשתלט על אתרי הנשק הכימי של אסד. כאשר התקיפה בסוריה עוד הייתה בכותרו,ת אנשי ה-SAS ו-SRR היו בין הראשונים שהגיעו לבסיס הגדול בקפריסין. כמו כן שמועות עקשניות מספרות על כך שהם השתתפו בפשיטה שבצעו האמריקאים בסומליה.

מצרים: נלחמים על הבית

צבא מצרים עובד קשה בסיני ומלבד מטוסי קרב, שהשבוע טסו בפעם הראשונה בסמוך לגבול עזה, פועלות בשטח גם מספר יחידות מיוחדות. למעשה עד לרגע בו החלו "מבצעי נשר" בסיני (המבצע לטיהור סיני מארגוני טרור), לכוחות המיוחדים של מצרים לא היה ניסיון מבצעי גדול ואת עיקר זמנם הם העבירו באימונים עם יחידות כמו דלתא או יחידת העילית הגרמנית GSG-9. אולם נראה כי בשנה האחרונה, על פי כלי תקשורת ערבים, הם עובדים מאוד קשה וקוצרים לא מעט הצלחות.

בתחילה הם הגנו על מתקנים ביטחוניים באזור קהיר והדלתא אולם לאחר שהמצב בסיני החמיר הם הוטסו על ידי חיל האוויר המצרי לסיני. על פי הידוע היחידות שפועלות הן TF-999 ו-TF777. יתכן שגם יחידה 333 נמצאת בחצי האי. הם עובדים צמוד למסוקי האפאצ'י של חיל האוויר המצרי ותוקפים יעדים בעומק השטח. בנוסף הם מבצעים פשיטות על יעדים שהמודיעין הצביע עליהם כנכסים חשובים, למשל מבוקשים או מחסני נשק גדולים.

קומנדו, אילוסטרציה (צילום: האתר הרשמי)
לוחמי יחידה 777 המצרית - מאוד עסוקים בשנה האחרונה | צילום: האתר הרשמי

כמו כן הם מבצעים מארבים שעומק השטח שנשלט על ידי בדואים משבטים שתומכים באל קאעידה. ביולי האחרון הם חיסלו לפחות 17 מחבלים שפעלו באזור בג'בל חילאל שבצפון חצי האי. מדובר באחת הפשיטות הגדולות שבצעו היחידות כנגד החמושים בחצי האי. צוותים של שתי היחידות וגדוד צנחנים נתקלו באש כבדה שכלל ירי RPG ואש מרגמות אולם הצליחו לפגוע בהם מבלי שספגו אבדות.

בחודשיים האחרונים הם מסייעים לצבא הגדול באיתור והשמדה של המנהרות שנחפרו מתחת לגבול עם עזה. הם עובדים שם יחד עם כוחות הנדסה מיוחדים ועל פי המספרים של מנהרות שהושמדו נראה שהם עושים עבודה לא רעה.

פעילות מיוחדת מכל העולם

אין ספק שהאמריקאים, הבריטים והצרפתים נחשבים כיום לעסוקים מכולם, אבל יש לא מעט מדינות מפתיעות ששלחו יחד עם גדודי הצבא את היחידות המיוחדות שלהן כדי להשתתף במלחמה העולמית בטרור – מדינות שאין להן אויב מעבר לגבול ולא ספגו פיגועים קשים במיוחד. בין אותן מדינות ניתן למצוא את אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה ואפילו יחידות מצבא ירדן. מרבית הפעולות של אותן יחידות לא נחשפו מלבד מקרים של לוחמים שקבלו עיטור או נהרגו.

יש שאומרים כי בעידן שאחרי אפגניסטן מספר הלוחמים של הכוחות המיוחדים ירד באופן משמעותי. מצד שני, הצבאות הגדולים נסוגים כיום מאפגניסטן אבל המחבלים נשארים שם וצפויים להתחזק. ההיסטוריה מלמדת אותנו שאחרי שהם מתחזקים הם גם פועלים. מאוד סביר להניח שיהיו אלה אנשי היחידות המיוחדות שישלחו לטפל בהם. בעיקר בגלל שאחרי הטילים והמטוסים קשה לדעת האם היעד נפגע ועוד יותר קשה לחקור את המחבל ולאסוף מידע מודיעיני.

הפשיטה האמריקאית בסומליה מלמדת גם על התפתחות המלחמה נגד א-שבאב ובעצם נגד אל קאעידה באפריקה. היחידות המיוחדות נמצאות כיום במזרח התיכון, באפגניסטן ובמזרח הרחוק, בכל המקרים כחלק מהמלחמה העולמית בטרור. ברק אובמה, נשיא ארה"ב, אמר במהלך נאום שנשא בחודש מאי שהוא צופה שהמלחמה נגד הטרור תתרחב. עוד אמר, "אל קאעידה הרבה פחות מסוכנים, אך עדיין מסוגלים לפעול".