טייס סורי (צילום: טוויטר)
קולונל חאלד סעיד. נורה למוות או מת מפצעיו? | צילום: טוויטר

מה עלה בגורל הטייסים הסורים שמטוסם הופל על ידי צה"ל? בימים האחרונים פורסם כי אחד מהטייסים, הקולונל חאלד סעיד, שהיה מפקד הטייסת, נפטר מפצעיו זמן קצר אחרי שנטש את המטוס. במקביל פרסם הטיימס אוף ישראל, שציטט גורמים בסוריה, ששני הטייסים הוצאו להורג על ידי סוכני מודיעין של אסד.

התקרית המדוברת התרחשה לפני חמישה ימים כאשר מטוס קרב סורי, מסוג סוחוי-24 דו-מושבי, יורט בגבולה הצפוני של מדינת ישראל על ידי אנשי מערך ההגנה האווירית באמצעות מערכת פטריוט. כלי-הטיס חדר בשעה 8:57 למרחק של כ-800 מטרים בתוך שטח המדינה, ומרגע קבלת ההחלטה ומתן הפקודה ועד הפלת המטוס חלפה דקה. לפי אתר חיל האוויר, "שברי המטוס נפלו בסוריה, ככל הנראה צוות-האוויר נטש ופונה לקבלת טיפול רפואי".

הטייס והנווט נפלטים מהמטוס
הטייס והנווט נפלטים מהמטוס | צילום:

נטישת הטייס והנווט אכן תועדה על ידי מספר גורמים שהיו באזור, אם כי גורלם כאמור עדיין לא ברור. על פי ארגוני זכויות אדם בסוריה קולונל סעיד נפצע מפגיעת טיל הפטריוט ונפטר זמן קצר אחרי שחולץ על ידי כוחות קרקעיים הנאמנים למשטר. אולם על פי הטיימס, שציטט גורמים ישראלים, הטייסים נראו כשהם נוטשים את המטוס בבטחה ולאחר מכן נמלטים לכיוון השטח שהוחזק על ידי כוחות המשטר.

בנוסף מפרסם הטיימס, את טענתם של פעילים סורים שהטייסים נתפסו על ידי סוכני המודיעין הצבאי של המשטר והוצאו להורג. אותם גורמים לא מפרטים מדוע הוחלט להוציא את השניים להורג, ואם נכון הדבר, הרי שמדובר בתעלומה של ממש ומעלה תהייה – האם הטייסים אכן היו נאמנים למשטרו של אסד?

מותו של קולונל סעיד נראה ודאי ותמונתו פורסמה בחלק מכלי התקשורת הסורים ובדפי פייסבוק שמזוהים עם המשטר. גורלו הסופי של הטייס השני אינו ברור ועצם העובדה שהמשטר בדמשק לא מגיב לטענות ולא ומראה את הטייס חי, מעלה ספק גדול לגבי גורלו. נכון לרגע זה, נראה שהטייסת ממשיכה לתפקד בלחימה כנגד המורדים בלי מפקד.

לחיל האוויר הסורי יש טייסת אחת של מטוסי סוחוי 24 שפועלת מבסיס סייקל, משם המריא המטוס שהופל. מדובר במטוס תקיפה על-קולי לכל מזג אוויר, שפותח בברית המועצות והחל לטוס בתחילת שנות ה-70. המטוסים של חיל האוויר הסורי עברו מספר שדרוגים, אולם כפי שציין לפז"ם גורם בחיל האוויר, "היכולת לחדור לישראל שואפת לאפס". כמו כן יש לציין כי היכולות של חיל האוויר הסורי, שאומנם נפגע קשה במלחמה, הן אלה שמאפשרות את שרידות המשטר אחרי כל כך הרבה שנים של לחימה.