מסוק אפאצ'י (צילום: אתר חיל האוויר)
הטייסים הגרמנים יעלו על מסוקים ישראלים. שיתוף פעולה בטחוני הדוק | צילום: אתר חיל האוויר

בעבור ישראלים ויהודים רבים, גם היום הנשק הגרמני מסמל את התקופה האפלה של מלחמת העולם השנייה והשואה. אולם דווקא על רקע העבר מלא הסבל, הקשרים בין שני הצבאות עמוקים והדוקים במיוחד. השת"פ הביטחוני בין המדינות מתקיים בכל הרמות, החל ממשרדי ההגנה ודרך הדרגים הגבוהים ומפקדי הכוחות. שיתוף הפעולה כולל תכניות חילופי אנשי צבא משני הצדדים, הדרכות ואימונים משותפים שנערכים בגרמניה והן בישראל.

 "יש לנו עניין גדול ללמוד מחיל-האוויר הישראלי וגם להיפך", אמר לאתר חיל האוויר בריגדיר גנרל אווה קליין, מפקד אוויריית צבא היבשה הגרמני שנמצא בישראל ומסייר בבסיסי חיל האוויר. את הדברים אמר במקביל לביקורים שלו בטייסות המסוקים בבסיס פלמחים, בסיס רמון ובסיס חצרים. בנוסף הוא סייר גם באוגדת עזה שם קיבל סקירה על המצב בגזרה, סביר להניח שגם מידע על הפעלת חיל האוויר בגזרה בעיקר בצוק איתן.

"חשיבות אסטרטגית"

שיתוף הפעולה הישראלי-גרמני מגיע מדי פעם לכותרות, ובכל שנה זה נראה הדוק יותר מזו שקדמה לה. כבר בשנת 2010 נחשפנו לכך שטייסי כטב"מ גרמני התאמנו בישראל לפני שיצאו לאפגניסטן. הם התאמנו על ה"הרון 1" שגרמניה רכשה מישראל. שנתיים לאחר מכן שמענו על יחידות מיוחדות של הגרמנים שמתאמנות בישראל והיו גם אימונים משותפים ליחידות הימ"מ של שתי המדינות.

GSG 9 (צילום: Mloebach, ויקיפדיה)
אימון בצבא גרמניה. בקרוב טייסים ישראלים יגיעו לשם | צילום: Mloebach, ויקיפדיה

כאמור בימים אלה נמצא פה מפקד האווירייה של צבא היבשה הגרמני. לישראל הוא הגיע אחרי ביקור של תא"ל ירון רוזן, ראש להק השתתפות מסוקים, בגרמניה לפני כשנה. "שיתוף הפעולה בין החילות הינו בעל חשיבות אסטרטגית", אמר תא"ל רוזן. "גם בפרספקטיבה היסטורית ישנה חשיבות בלתי רגילה לעצם קיום השת"פ, למפגש המקצועי בין האוויריות ובפרט ליחסים האישיים בין קצינים גרמנים לקצינים ישראלים".

שני הקצינים העידו שבשנים האחרונות ישנה התחזקות של הקשרים שכוללים אימונים משותפים, קורסים משותפים והחלפת מידע המבוסס על הניסיון המבצעי של המדינות. רס"ן אילון מלהק אוויר חשף שלראשונה בהיסטוריה, טייסים ישראלים יטוסו על מסוק קרב גרמני, זאת בניגוד לאימונים המשותפים שהיו עד היום כאשר הטייסים התאמנו יחד, אולם כל אחד על המסוק שלו.

דגל ישראל בקוקפיט של מסוק גרמני

"אחת הדוגמאות לכך (לשת"פ) היא חילופי צוותים בין החילות. בשבועות הקרובים עתידים להגיע לגרמניה מספר טייסים (ישראלים) ולטוס על המסוק המוביל של אווירית היבשה, 'טייגר' (Eurocopter Tiger). בהמשך יגיעו לכאן צוותים גרמניים ויטוסו על מסוקי-קרב ישראלים, לראשונה בתולדות שיתוף הפעולה". אין ספק שיהיה מעניין לראות טייסים ישראלים לבושים בסרבלים עם פאץ' של דגל ישראל בקוקפיט של מסוק גרמני עם סמלי הצבא הגרמני. זה אולי אימון צבאי, אבל לכולם ברור שלא ניתן להתעלם מהמשמעות ההיסטורית של המהלך.

"גרמניה הינה ידידה קרובה של מדינת ישראל", אמר תא"ל ירון רוזן. "לא מכבר חגגו שתי המדינות 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים. השת"פ מונח כיום על תשתית איתנה של ידידות אמת, כר נרחב להמשך ובסיס חזק ליחסים בין המדינות ובין העם הגרמני לישראלי".