בימים אלה מתקיים הסלון האווירי בפריז והחברות הישראליות, כמו תמיד, מעוררות עניין רב עם הפיתוחים המתקדמים שלהן. אחד מהם היה הניסוי המוצלח של "רפאל" שהצליחו לנטרל ולהשמיד רחפן. חברה נוספת שמעוררת התעניינות היא כמובן "אלביט מערכות". רגע לפני שבכיריה עלו למטוס לעיר האורות, הם נתנו לנו הצצה למערכות הנשק והטכנולוגיה הצבאית המתקדמות ביותר שיש כיום. למשל, מערכת שלוקחת את הקונספט של "האח הגדול" מהטלוויזיה אל שדה הקרב.  

10 עיניים בשמיים

SKEYE WAPS, מערכת מודיעינית שמהווה פריצת דרך בתחום הלחימה בטרור, הייתה ללא ספק הכוכב הבולט של האירוע. זו מערכת אווירית לתצפית רציפה, על פני שטחים נרחבים, למשימות ביטחוניות שונות. עין גדולה בשמיים שמספקת התמצאות סביבתית כוללת ומעניקה תמונת מודיעין של המתרחש על הקרקע. המערכת מאפשרת למספר גדול של משתמשים לקבל תמונות מצב בזמן אמת, ברזולוציה גבוהה ואף "לחזור אחורה" בזמן.

דן ישראלי, סמנכ"ל אסטרטגיה ופיתוח בחטיבת המודיעין, מסביר שהמערכת הזו כבר נמצאת בשימוש מבצעי ו"יש לה יכולות אדירות". כלומר, אנחנו אולי לא נחשפנו אליה, אבל נראה שיש כמה צבאות שמאוד מרוצים מהמוצר שלהם.

בתוך המערכת יש מעבד חזק שמאפשר לעבד את הווידאו בזמן אמת בכלי הטיס שהמערכת מותקנת עליו. "זו הפעם הראשונה שיש נגישות למפעילים מהקרקע למידע שהוקלט לאורך כל המשימה", אומרים באלביט. לדוגמה, תארו לעצמכם את גל הפיגועים באירופה: תחשבו שכלי כזה בשמיים היה מכסה 80 קמ"ר בעיר של 120 קמ"ר. המערכת מאפשרת לראות על מסכים מפוצלים מי הגיע לאזור הפיגוע ומאיפה יצא. ככה ניתן להגיע למשל לכמה חוליות טרור שיצאו מבית מסוים בעיר.

"מה שקורה בדרך כלל הוא שמעלים מספר מסוקים שכל אחד היה צריך להחליט לאיפה הוא מסתכל, ופה יש לנו כלי אחד המאפשר לראות כמה מקומות, עד לעשרה חלונות לאזורי עניין שונים", מסביר בכיר באלביט. "זו הפעם הראשונה שאנחנו מאפשרים ללכת אחורה בזמן, וזה לא פלייבק. אני יכול לקחת אזור עניין, ומרגע הפיצוץ של הפיגוע לחקור מה קרה אחורה בזמן כשמפעיל אחר ממשיך קדימה. הכל תוך כדי ביצוע המשימה".

למה צריך את זה בעידן הלוויינים? חוץ מעניין העלות הגבוהה של שיגור לוויין לחלל, המערכת מספקת תמונה רצופה ועדכנית, לעומת הלוויין שמעביר תמונה רק בזמן מסוים שהוא נמצא מעל לאותה הנקודה. נוסף לכך, כל מה שצריך כדי להזיז את נקודת המבט היא לחיצה על כפתור העכבר.

להפוך רקטה טיפשה לגאון של הכיתה

במהלך הסיור הציגו אנשי אלביט גם את ה-LIZARD, משפחה של ערכות הנחייה בלייזר או משולבות לייזר ו-GPS, מפות נעות ועוד. ערכה כזאת הופכות חימוש רגיל - או כפי שזה מכונה, "טיפש" - לחימוש חכם, מונחה ומדויק. ה-LIZARD מאפשרת למסוק או המטוס (כולל ללא טייס) שנושא אותו להתמודד עם כל מטרה, ביום או בלילה ובכל מזג אוויר.

אחת הבעיות הגדולות בכל הקשור ללוחמה בטרור היא נושא העלויות. ככל שכלי הנשק מתקדמים יותר, ככה הם יקרים יותר. הנושא הופך לאבסורדי במיוחד כשהמטרות שלנו הן אמצעי לחימה שנרכשו באי-ביי או טנדרים עם מקלע בעלות 2,000 דולר; טילי הלפייר או פצצות חכמות יכולים בקלות להגיע למחיר של 50,000 ואפילו לכ-100 אלף דולר ליחידה. אמנם אין מחיר לחיים, אבל בימים שבבית הלבן יש נשיא שמדבר במושגים של עסקאות, גם לזה יש משקל.

פיתוחים חדשים של אלביט (צילום: יחסי ציבור)
משפחת הרחפנים של אלביט מככבת בתערוכה בפריז | צילום: יחסי ציבור

בפער הזה בדיוק הכניסו אנשי אלביט את ה-GATR. ליעד, מנהל תחום חימוש מונחה, מסביר: "זה מוצר שצובר הרבה מאוד תאוצה בגלל הייחודיות שלו. גוף הרקטה 70 מ"מ שקיים משנות ה-60, ואנחנו הוספנו לו ראש מונחה וזנב מאחור שמייצר לו יכולת לטוס לטווחים גדולים יותר. הרי לירות נשק יקר על מטרות שהן הרבה יותר זולות זה כבר לא ממש מתאים. המערכת הזו עונה על הצורך הזה בעזרת ראש קרב שהוא רב משימתי. בעצם, חוץ מטנק, אפשר לסגור עם הנשק הזה את כל סוגי המטרות. אותו טיל יכול להשמיד גם כוח חי"ר, גם חדר וגם רכב. חשוב להגיד שיחסית לעולם הרקטות, ניתן לשגר אותו מטווחים גדולים מאוד - מעל עשרה ק"מ. אפשר גם לעשות את זה מרכב או ממסוק או מטוס".

הסיפור הזה מונחה לייזר וטס למטרה שלו במהירות 100 קמ"ש, ולא פחות חשוב הוא שראש הקרב שלו משדר על מה הוא נעול עוד לפני השיגור - ולא רק אחריו כמו רוב האמצעים כיום. זה אומר שהמפעיל יודע לפני השיגור על מה הוא נעול. "זה מאוד חשוב בעיקר בלחימה בשטח בנוי, שם אתה לא יכול לקחת סיכון לטעויות ופגיעה במקום הלא נכון", מסבירים באלביט.

קמיקזה רק בלי הטייס

ה-SkyStriker, שזכה לשם העברי "שרקרק", הוא חימוש טקטי משוטט למשימות חשאיות ומדויקות. למעשה מדובר בסוג של אצבע אלוהים: מל"ט קטן ושקט שיכול לטוס במשך שעתיים מעל אזור מוגדר, וכשהוא רואה מטרה - פשוט לצלול ולהתאבד עליה בפיצוץ לא קטן בכלל. המערכת מאופיינת במהירות טיסה גבוהה ויכולת כיסוי שטחים נרחבים. מדובר בחימוש אלקטרו-אופטי שמופעל מרחוק, למשל על ידי יחידות חי"ר ומאפשר ללוחמים לחפש, לאתר ולנטרל מטרות אויב.

"זאת תערובת של חימוש מונחה ומל"ט", הסביר גורם באלביט. "בניגוד לטילים שמשוגרים וטסים כמה ק"מ עד שפוגעים במטרה, את ה'שרקרק' אפשר לשגר מהקרקע. היא טסה לאזור המטרה שיכול להיות במרחק 40 ק"מ ויודעת להסתובב מעל אזור המטרות בשטח ולחפש לעצמה מטרות במשך שעתיים. ברגע שהמפעיל מזהה מטרה ראויה, המערכת מסוגלת לבצע תקיפה עילית ולפגוע מגוון מטרות בהתאם לראש הקרב שנע בין 5 ל-10 ק"ג חומר נפץ".

פיתוחים חדשים של אלביט (צילום: יחסי ציבור)
לפוגע באויב בדיוק מרבי | צילום: יחסי ציבור

המערכת משדרת לאחור את התמונות כמו כל מל"ט, מה שאומר שהיא מספקת מודיעין בזמן אמת, "זה מל"ט טקטי מאוד מתקדם מצד אחד, ומהשני חימוש מונחה מאוד מדויק ויעיל". ניתן לבצע תקיפה ואז לעצור אותה בתרחישים מסוימים. אם המערכת לא מצאה מטרה, ניתן להחזיר אותה הביתה בבטחה כשהיא נוחתת על כריות אוויר.

רחפן לכל מטרה

לא מעט מערכות מרשימות אחרות הוצגו רגע לפני שהן עולות על מטוס לפריז. בין השאר מערכת Brihtnite, שמאפשרת לטייסי מסוקים לטוס בתנאי ראות לקויה, במזג אוויר קשה וביותר מ־90% מהלילות. המערכת הזו הופכת עבור טייסי המסוקים את הלילה ליום מואר, כמעט שטוף שמש, ומאפשרת להם לטוס בבטחה.

הוצגו גם מערכות ממשפחת MUSIC להגנה על מטוסים מפני טילי כתף ומשפחת הרחפנים של אלביט - למשל ה-THOR, מיני-רחפן בעל ארבעה להבים למעקב סמוי, שפועל בגובה נמוך לביצוע משימות מעקב ותצפית ביבשה ובים. 

פיתוחים חדשים של אלביט (צילום: יחסי ציבור)
ראיית לילה מתקדמת | צילום: יחסי ציבור

רחפן אחר שהוצג, ליתר דיוק מיקרו-רחפן תלת להבי, הוא ה-NOX שמופעל על ידי אדם אחד ונבנה במיוחד עבור יחידות רגליות ומבצעים מיוחדים. ה-NOX מאפשר הפעלה אינטואיטיבית ומהירה, הוא מוכן לטיסה בתוך 60 שניות ומסוגל לבצע משימות במשך 45-60 דקות ומטווח של עד 4 ק"מ מנקודת השיגור. למרות הגודל, מדובר בכלי ליום ולילה וגם למזג אוויר בעייתי.