זירת הרצח (צילום: הצלה איו"ש)
הרב איתם הנקין ואשתו נעמה ז"ל. המשפחה למדה על הרצח מאזרחים | צילום: הצלה איו"ש

ביום חמישי בערב, 1.10, חוליית מחבלים רצחה את בני הזוג הרב איתם הנקין ואשתו נעמה ז"ל, תושבי הישוב נריה שבשטח המועצה האזורית בנימין. ארבעת ילדיהם שהיו במכונית באותה העת ניצלו מירי המחבלים. רבים מבני משפחותיהם של בני הזוג לא ידעו על האירוע הרצחני. בינתיים בקבוצות הווטסאפ ובאמצעות הודעות SMS נשלחו הודעות רבות בין אזרחים, ששיגרו חלקי מידע על הרצח, וכן תמונות על לוחית זיהוי המכונית בה נסעו בני הזוג.

"לתדהמתי התברר לי שאזרחים רבים ידעו על כך שאחי ואשתו נרצחו עוד לפני שהמשפחות שלהם ידעו על כך", אומר האח, גיל הנקין. "הרבה מידע הסתובב על הרצח וכולם ידעו על כך חוץ מאתנו. אף נציג רשמי של המדינה, לא משטרה ולא צבא, לא טרח בכלל להגיע אלינו באופן רשמי ולהודיע על רצח כפי שצריך להיות במקרים כאלה. זו בפירוש תקלה. זה לא בסדר שאנחנו צריכים לדעת על הרצח מאזרחים. ציפיתי שגוף רשמי של המדינה יגיעו אלינו ויודיעו לנו, אבל התברר לנו שאין נוהל כזה מסודר. פשוט להערכתי נפלנו בין הכיסאות של הצבא והמשטרה".

הנקין, העלה שלשום פוסט לדף הפייסבוק שזכה לתגובות רבות ובו סיפר על השתלשלות האירוע ועל כך שהגיע הזמן שגוף מוסדי-ציבורי יהיה אחראי על מסירת הודעה רשמית למשפחות ולא אזרחים או חברים. "אף אחד לא הודיע לנו על רשמית על הרצח. באמת הופתעתי מזה. לא ציפיתי לקצין העיר וכל חילו במקרה של אזרחים, אבל כמו כל מי שלא איבד קרוב משפחה קודם לכן, הנחתי שהמשטרה לפחות מתקשרת לקרובים כשמות יקירם וודאי. אז בכלל לא. כמעט כל המשפחה משני הצדדים קיבלה את הידיעה בדמות שיחות או SMS מאנשים שידעו לפנינו, בחלק מהמקרים בדמות SMS מחברים או מכרים עם כוונות טובות. שלא העלו על דעתם שאנחנו לא יודעים עדיין", כתב הנקין מתוך כאב והוסיף, "במקרה הפרטי שלי , הייתי בהופעה, רק בסופה 22:42 התקשרה אימא שלי ואמרה שהיא לא מצליחה להשיג את איתם... דקה אחר כך קיבלתי SMS שאחי נרצח".

"לא בא להאשים, רק לעורר מודעות"

בין אלה שהגיבו לפוסט, הייתה גם בת שבע סדן, שבשנת 2002 שני הוריה אלי ודינה הורוביץ ז"ל נהרגו בפיגוע רצחני בקרית ארבע. "לפני 12 שנה הוריי נרצחו בפיגוע. עד היום לא הודיעו לי שום גורם רשמי ושום הודעה", כתבה סדן. בני זוג אחרים ששכלו את הוריהם בתאונת דרכים טענו שאיש לא טרח להגיע לבתיהם ולבשר להם על המקרה אלא הם ידעו על כך מכלי התקשורת (עיתונאים שהגיעו לביתם).

"בכל פעם קראתי שהתירו לפרסם את פרטי הרצח והשמות של אחי ואשתי ואף נציג רשמי של המדינה לא טרח להגיע אלינו לפני ולהודיע לנו על המקרה. אזרחים העלו תמונות של המכונית עם לוחית הרישוי", הסביר הנקין. "אני לא בא להאשים אף אחד אלא רק לעורר את המודעות לעניין כדי שמקרים כאלה בעתיד לא יישנו. אסור שדבר כזה יקרה. זה גורם לעוגמת נפש למשפחות. זו תקלה שמישהו צריך לתקן ולחדד את הנהלים בעניין.

במשטרת מחוז ש"י טוענים, כי למעשה מי שאחראי על מסירת הודעות למשפחות באירוע פח"ע הם נציגי הצבא. "הם למעשה הריבון בשטח באירועים כאלה ולא אנחנו", טען גורם במחוז ש"י, "בשטחי יו"ש הצבא אחראי לעניין הזה, בפירוש לא המשטרה". יצוין, כי במקרי רצח שלא על רקע פח"עי יש למשטרה קציני נפגעים המוסמכים להודיע למשפחות על מות יקיריהם.

גורם בצה"ל מסר שהודעה אכן נמסרה מטעמם, אם כי לא למשפחה – אלא למועצת בנימין, אשר בשטחה נמצא מקום מגוריהם של איתם ונעמה הנקין ז"ל.

גורם במועצת בנימין אישר את הדברים אך סייג ומסר שהיה אפשר לשפר את עניין מהירות התגובה: "קיבלנו את ההודעה מהצבא והעברנו הודעה למשפחת הנרצחים.  קראתי את הפוסט של האח יגיל. תמיד אפשר לשפר את מהירות ההודעה למשפחות. זה לא דבר שתלוי בנו. אנחנו מקבלים את ההודעה ישירות מהצבא ואז מעבירים למשפחות. במקרה הזה היה מדובר בכמה משפחות של הנרצחים ולכן היא הייתה מורכבת יחסית להודעה רגילה. אולי צריך בעתיד לשפר עוד יותר את כל ההליך הזה".