חיילים מצרים (צילום: ויקיפדיה)
צבא מצרים. הבטיח להשמיד את הטרור בחצי האי | צילום: ויקיפדיה

צבא מצרים דיווח ביום שבת ה-15.10 כי הוציא לפועל תקיפות אוויריות נרחבות נגד יעדי טרור בצפון סיני, זאת כתגובה לפיגוע שבוצע יום לפני ובמהלכו נהרגו 12 חיילים מצרים. על פי הדיווח, מטוסים מסוג F-16 ואחרים חיסלו לפחות 100 לוחמי דאע"ש ופגעו במספר בסיסי טרור, מאגרי נשק, כלי רכב ואמצעים נוספים. באורח לא אופייני, שוחרר גם סרטון שמתעד את התקיפה. "לא ניתן לפעולות טרור להניא אותנו מלבצע את חובתנו הקדושה, וזאת למרות כל הקשיים ולמרות ההקרבה הגדולה", נמסר מהצבא המצרי, שהבטיח להשמיד את הטרור בחצי האי.

עבורנו הישראלים מדובר בעוד תזכורת למה שקורה מעבר לגדר הגבול הדרומית שלנו. על רקע החשש מפיגועים בגבול הדרומי, כמו גם החזרה של ישראלים רבים לגן העדן של סיני, ישראל לוטשת הרבה יותר מזוג עיניים לכיוון סיני. אחרי הכל, ברור שגם אנחנו יעד של מחבלי דאע"ש - גם לאור החיבור של אנשי דאע"ש לפעילי חמאס בעזה וארגונים אחרים שפועלים ברצועה, כפי שטענו לא פעם בכירים בישראל.

לפי פרסומים זרים עקשניים, ישראל כבר מעורבת משמעותית במלחמה שמנהלים המצרים. ועל פי אותם פרסומים, החיבור בין צה"ל לצבא המצרי חימם באופן משמעותי את השלום שרבים קוראים לו "קר".

כשפיגועים קטנים הופכים למלחמה גדולה

זה כבר נשמע כמו היסטוריה רחוקה, אבל בשנת 2011 פוצץ הצינור שהוביל גז לירדן ולישראל פעם אחר פעם. היו גם עוד תקיפות קטנות נגד תחנות משטרה ומחסומים של משמר הגבול המצרי; לא משהו שצבר יותר מדי כותרות.

ב-2 באוגוסט 2011 הכריזו מי שנחשבו אז לאנשי אל-קאעידה על כוונתם להקים ח'ליפות אסלאמית בסיני. זמן קצר לאחר מכן יצא לפועל "מבצע נשר", המבצע הרציני הראשון של הצבא המצרי בחצי האי. אחרי שקיבלו את הסכמת ישראל (בהתאם לסעיף הפירוז של סיני בהסכם השלום), המצרים שלחו מאות חיילים על נגמ"שים וטנקים לתקוף את המחבלים בסיני. ארבעה ימים אחרי המבצע יצא לפעול הפיגוע בכביש 12 שהביא למותם של שמונה ישראלים ועוד 40 שנפצעו. באותו פיגוע נהרגו גם אנשי צבא מצרים, ולראשונה זה שנים רבות נורה בחצי האי סיני טיל נ"מ נגד מסוק ישראלי. אבל זה עוד לא הספיק בשביל ליצור בישראל או במצרים מודעות מלאה לחומרת המצב.

אוטובוס שרוף בכביש 12 (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
הפיגוע בכביש 12. הביא למותם של שמונה ישראלים ועוד 40 שנפצעו | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

כמה ימים אחרי מתקפת הטרור של אוגוסט 2012, שהנפגעים העיקריים בה היו המצרים, פתח צבא מצרים ב"מבצע סיני" – ואילו לשכתו של ראש ממשלת ישראל העבירה למצרים את המסר "צאו מסיני". בישראל טענו שכניסת הצבא המצרי לסיני היא הפרה של הסכמי השלום; המצרים מצדם הכריזו על עוד מבצע מוצלח וחיסול של עשרות מחבלים. על הדרך, כולם גילו שהמלחמה הזו תהיה הרבה יותר קשה וארוכה מכפי שמישהו שיער עד אז.

ב-2013 הודחו האחים המוסלמים מהשלטון בקהיר. א-סיסי תפס פיקוד וצבא המצרים פתח בעוד סדרה של מבצעים שכבר נראו כמו חלק ממלחמה בהיקף מלא. בישראל שדרגו את גבול הדרום ושלחו לגזרה גדודים איכותיים ויחידות מיוחדות. אפילו הקימו חטיבה ייעודית בשב"כ. במקביל התחילו להתפרסם בתקשורת הזרה, ולפעמים גם בזו שלנו, עוד ועוד ידיעות על שיתוף פעולה בין צה"ל לצבא המצרי.

התיירים חוזרים כאילו כלום

כדי להבין מה קורה כיום על הגבול הדרומי שלנו עם מצרים, די שנראה את הסרטונים שיוצאים משם – ונמנה מה שלח הצבא המצרי לחצי האי. מטוסי קרב, מסוקים תקיפה, טנקים מתקדמים ויחידות מיוחדות, שהפעם האחרונה שחלקן פעלו בסיני הייתה נגד צה"ל במלחמת יום כיפור.

ב-2013 הוריד הצבא המצרי את הכפפות, בין השאר בפינוי אגרסיבי של תושבים מאזור הגבול עם עזה והשמדה של כמעט 400 מנהרות בעזרת הריסת בתים וחפירת תעלת מים עמוקה. כמה עשרות אנשי חמאס נהרגו במנהרות שקרסו כתוצאה מהפעילות, בין השאר עבד א-רחמן סאלח אל-מובאשיר, בכיר חמאס שהיה אחד מחוטפיו של גלעד שליט.

כשכמות ההרוגים בשני הצדדים החלה לעלות, נשלחו לסיני גדודים של הארמיה השנייה והשלישית, מסוקי קרב מסוג אפאצ'י, מטוסי F-16 ומיראז' 2000 וגם יחידות מיוחדות כמו 777 ו-999, שעליהן כתבנו בעבר. חיילי צה"ל שפעלו בגבול הזה באותה תקופה ומאז - כולל כותב שורות אלה - יכולים להעיד על כמות הפיצוצים והירי שנשמעו מעבר לגדר, ובמרחק קצר, כמעט בכל לילה ולעתים גם בשעות היום. על פי דיווחים של סוכנויות ידיעות ערביות שונות, כוח המשימה המצרי הפועל בסיני הגיע בשלב הזה ל-30 אלף חיילים שפעלו גם במסגרת של חטיבות חי"ר ממוכן, גדודי קומנדו, צנחנים, יחידות הנדסה צבאית וארטילריה.


באותם ימים אישרה ישראל שבסיני פועלים בהסכמתה לא פחות מ-11 גדודים בתקן מלא. במהלך סיור באוגדת הערבה אמר שר הביטחון דאז, משה יעלון, כי "בסיני מתקיימים כעת עימותים בין גורמי טרור אסלאמי קיצוניים לבין הצבא, המשטרה וכוחות הביטחון המצריים. אנחנו מקבלים דיווחים כל יום על פיגועים שם, והחשש הוא כמובן שהאירועים האלה יפנו את הקנים כלפינו". הוא אישר כי "כל כוח מצרי שנכנס לסיני, נכנס על פי אישור שלנו. הם באמת מפנים את הכוחות הללו כדי להילחם בטרור".

מאז ועד היום הם שם. מטוסי קרב ומפציצים תוקפים יעדים ברפיח המצרית, שנמצאת על גבול רצועת עזה, והמהלך נראה היטב לכל מי שנמצא באזור - באל עריש ומקומות אחרים. עיקר הלחימה מתנהל כיום בצפון חצי האי ובחלקו המזרחי; המצרים מבצעים שם כמעט בכל יום סיכולים ממוקדים ופשיטות מוסקות של היחידות המיוחדות וגדודי הצנחנים. באחד הפרסומים של כלי התקשורת במצרים דווח כי "הלוחמים האמיצים שלו הסתערו ממסוקי צ'ינוק על האויב וחיסלו 25 מחבלים". תיאורים כאלה הפכו יותר ויותר נפוצים בתקשורת המצרית.

המצב התחמם ב-10 בנובמבר 2013, אז הצהיר ארגון אנצאר בית אל-מקדס על הנאמנות שלו למדינה האסלמית ולאבו בכר אל-בגדאדי. מעשי טבח שביצעו נגד חיילים מצרים, ביניהם פשיטה על מיניבוס והוצאה להורג של חיילים, נענו בתקיפות קשות יותר של הצבא המצרי. הוא יצא למבצע "נשר", אחריו לסדרה של מבצעים שכונו "סיני", והיה גם "מבצע הקדושים המוצדק". כל מבצע כזה לווה בכותרות על עשרות הרוגים, תקיפות מטוסים וקרבות בין כוחות הצבא לחמושים.

חיילים מצרים בצפון סיני (צילום: twitter)
חיילים מצרים בצפון סיני | צילום: twitter

בין לבין היה גם אוטובוס שפוצץ ומסוק צבאי מצרי שהופל, והיה גם מטוס נוסעים רוסי שהתרסק או רוסק. כיום אין עוד ספק שבסיני מתנהלת מלחמה מלאה, וכל זה קורה בסמיכות מדאיגה לחזרה של התיירים הישראלים – חלקם ליעדים שנמצאים במרחק שעת נסיעה מאזורי הקרבות.

תקיפות, חטיפות – ושיתופי פעולה

בפברואר 2015 פרסם יורם שוייצר מאמר תחת הכותרת "מלחמה של מצרים בחצי האי סיני - לא שלה בלבד". שוייצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, ציין כי "מצרים נמצאת כיום בעיצומה של מלחמה בעצימות נמוכה. מלחמה זו מייצגת דפוס רווח של המערכות הצבאיות בראשית המאה ה-21: מערכות תת-קונבנציונאליות, בין צבאות ושירותי ביטחון של מדינות נגד צבאות טרורילה – ארגונים היררכיים חמושים המשלבים טקטיקות של טרור וגרילה, הפועלים בקרב אוכלוסיות אזרחיות".

שוייצר הדגיש במאמרו את הזווית הישראלית: "כל סיוע מודיעיני, מבצעי ומדיני שיכולה ישראל להגיש למשטרו של א-סיסי, ובכלל זאת תמיכה בשיפור קשריו עם ארצות הברית כמו גם נכונות לשקול בחיוב בקשות מצד מצרים להרחיב את נוכחותה הצבאית בסיני, ישרתו את האינטרסים הביטחוניים של ישראל, את מערכת היחסים הכוללת בין ישראל למצרים, ואת המערכה הבינלאומית המתחייבת לבלימת התפשטותו של ארגון המדינה האסלאמית ושותפיו". שוייצר העריך גם שארגון אנצאר בית אל-מקדס ישוב לפעול נגד ישראל, הערכה שנשענה לדבריו על "ניסיון העבר הקרוב, פעילותו הנוכחית של הארגון בחצי האי סיני וקשריו ההדוקים עם ארגוני הטרור הפעילים ברצועת עזה".

סיני (צילום: Ed Giles, GettyImages IL)
סיני. הלחימה מתנהלת כיום בצפון חצי האי ובחלקו המזרחי | צילום: Ed Giles, GettyImages IL

כבר בשנת 2013 נטען אודות מעורבות ישראלית במלחמה בסיני: פרסומים זרים טענו כי מל"ט ישראלי נכנס לשטח סיני ותקף ברפיח המצרית פעילי טרור שהתכוונו לשגר רקטות לישראל. אצלנו לא הכחישו ולא אישרו את הדיווח. באותה שנה דיווח ה"אטלנטיק" על עוד תקיפות של כלי טייס, ושנתיים לאחר מכן פורסמו דיווחים כי חיל האוויר המצרי פעל במרחב האווירי של ישראל.

על פי פרסומים משנת 2015, שחלקם התבססו על מקורות ברצועת עזה, חיל האוויר המצרי "נכנס למרחב האווירי של הרצועה" באישור ישראל - רמז לקשר ההדוק בין ארגוני הטרור שפועלים בסיני לאלה הפועלים בעזה. אם תרצו, גם סיבה לשיתוף פעולה ישראלי-מצרי.

בשנתיים האחרונות ראינו פרסומים זרים כל כך שהמודיעין הישראלי ויחידות מיוחדות של צה"ל פועלים בסיני. באחד מאותם פרסומים נטען שישראל חטפה מסיני ארבעה אנשי חמאס. ב-20 באוגוסט 2015 טענו אנשי חמאס עצמם כי "ארבעה מאנשינו שהיו על אוטובוס לקהיר נחטפו על ידי ישראל", ועדים טענו שלאוטובוס עלו אנשים עם מסכות. בישראל לא התייחסו לדיווח ובמצרים היו מי שטענו שהארבעה נחטפו דווקא על ידי פעילים של ארגונים שפועלים בסיני.

לדיווח הזה קדם אירוע משנת 2013, אז טענו בני משפחה מעזה כי בנם נחטף בסיני על ידי ישראל. אם במקרה של הארבעה שנחטפו לא ברור מה בדיוק קרה, במקרה הזה אכן הופיע בן המשפחה בבית משפט השלום בבאר שבע כמה שבועות לאחר הפרסום, בחשד לעבירות ביטחון נגד המדינה. הטענה הייתה שהאיש, ואיל אבו רידה, נעצר כשניסה להיכנס לישראל.

הברית החדשה

מאז שנת 2013 החלו להתפרסם בעולם ידיעות על מפגשים של קצינים מישראל וממצרים. אחת מאותן תמונות פורסמה כאן: זה קרה אחרי שדף הפייסבוק של האחים המוסלמים העלה את תמונתו של ראש החטיבה לתכנון אסטרטגי בצה"ל, מחובק עם הגנרל אמיר אל דאמוגי מהמודיעין המצרי. על מה הם דיברו? ספק אם נדע אי פעם.

יאיר גולן (צילום: חדשות 2)
סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן. "רמת שיתוף הפעולה לא דומה לשום דבר שחווינו בעבר" | צילום: חדשות 2

השיא היה בחודש יולי האחרון, אז אישר בכיר ישראלי בראיון ל"בלומברג" כי מטוסים וכטב"מים של צה"ל תוקפים יעדי טרור בחצי האי סיני – ואמר שזה קורה בתיאום ובברכת השלטון בקהיר. דובר שם גם על הידוק משמעותי בתחום המודיעין בין המדינות, במיוחד על רקע המאמץ המצרי להרוס את מנהרות הברחת הנשק בין רצועת עזה לסיני. בישראל לא אישרו כמובן את דברי הבכיר, אולם נזכיר את דברי סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן, שאמר לאחרונה: "רמת שיתוף הפעולה לא דומה לשום דבר שחווינו בעבר - זה לא נוגע לאהבה בין הצדדים או לערכים משותפים. לא הייתי מתאר זאת באותם מונחים כמו הברית עם ארצות הברית, אך אני חושב שזו נקודת התחלה טובה".

"א-סיסי תקף בעוצמה את הקבוצות החמושות ואת העברת הנשק בין סיני לעזה, וגם הציף מאות מנהרות חוצות-גבול", נכתב ב"בלומברג". נראה שבתגובה, ישראל מעניקה למצרים מחוות כלכליות כנטען, וגם שיתוף פעולה ביטחוני. איך שלא יהיה, סיני בוערת. וישראל עמוק בתוך העסק הזה.