ההיתקלות המוצלחת של הגדוד המעורב "לביאי הבקעה" בעיר יריחו מסמלת במערכת הביטחון את השינוי שקורה בערים ה"שקטות", יחסית, ברחבי יהודה ושומרון.

במהלך השנה האחרונה עיקר הלחימה נגד הטרור הייתה בערים ג'נין, שכם וגם חברון. בזמן הזה יריחו הייתה שקטה. בין השאר כי מדובר בעיר שבה הרשות הפלסטינית שולטת ובנוסף לזה גם עיר תיירותית, עם הכנסה משמעותית לרשות.

זה לא שהעיר הייתה שקטה לגמרי. כוחות צה"ל ביצעו שם מעצרים מדי פעם וגם היו פיגועי אבנים, הפרות סדר וגם ירי. כעת, בצה"ל מבינים שהטרור גולש בצורה משמעותית יותר גם לערים השקטות בהן יריחו, בין השאר בלחץ והכוונה של חמאס.

מחנה הפליטים (צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)
מחנה הפליטים עקבת ג'בר ביריחו, השבוע | צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images

מוקד הטרור העיקרי ביריחו נמצא ב"מחנה הפליטים עקבת ג'בר", שם על פי הערכות בצבא הוקמו מספר חוליות טרור. אחת מהן החוליה שנהרגה מאש הלוחמות והלוחמים של "לביאי הבקעה". גורמים בצבא מציינים שלא כל החוליות שקמו שם מזוהות עם חמאס, כאשר חלקן "עצמאיות" בלי שיוך ארגוני.

על פי גורמים בצה"ל, ארגוני הטרור עצמם נמנעו ואף חששו לפעול באזור יריחו. בעיקר בגלל השליטה של מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית שם. גם כדי לא לפגוע במעמד התיירותי והכלכלי של העיר. אולם אירועי השנה האחרונה ומספר ההרוגים הפלסטינים בערים האחרות, מי מהם מעורב בטרור ומי לא, הביאו לשינוי במצב.

"גם הלחץ מעזה מביא לשינוי במצב והתגברות הטרור גם באזור הזה של יריחו", אומר גורם צבאי בכיר. "הסיכול המוצלח של חוליות הטרור (ע"י לביאי הבקעה ושלושה נוספים ע"י מגלן ודובדבן) הנחית מכה קשה מאוד על ההתארגנות שם".

למרות הסיכול המוצלח השבוע, הוא מוסיף שבצבא מעריכים כי "עדיין פועלות שם חוליות טרור נוספות, רובן מזוהות עם חמאס אבל לא רק. ההיסטוריה המבצעית מלמדת שזה לא יעצור שם ויגלוש לאזורים נוספים. מכיוון שאנחנו מדברים על אחד מהאזורים השקטים ביותר ביהודה ושומרון, ברור שיכולה להיות פה בעיה וצריך לפעול בשלב כמה שיותר מוקדם כדי לסכל ולדחות".

במערכת הביטחון ערים גם לכך שמיריחו יצאה הכרזה על הקמת "גדוד עקבת ג'בר". הם גם פרסמו שמטרת גדוד הטרור החדש שהוקם על בסיס העקרון של "גוב האריות" היא "להמשיך בדרך הג'יהאד וההתנגדות. גדודי אל-קסאם ימשיכו לעמוד נגד הכיבוש". הקמת אותו הגדוד כמו גם התארגנות של חוליות טרור ללא שיוך ארגוני, מורגשת בעיקר בפיגועי אבנים ובקבוקי תבערה כמו גם הפרות סדר, כאשר צה"ל מבצע פעילות באזור. 

כאמור, אלה מתוחמים בשלב זה למחנה עצמו. למרות ההכרזה של הרשות על ביטול התיאום הביטחוני, נראה שביריחו זה עדיין ממשיך להתנהל. בעיקר מהאינטרס של הרשות להמשיך לשלוט ביד חזקה באזור המזוהה איתה ולמנוע מחמאס הישגים בשטח על חשבונם.

החשש העיקרי בצה"ל ובשב"כ הוא שיריחו ובקעת הירדן יהפכו בקרוב מאוד להיות זירות הרבה יותר מאוימות. הטרור שסופג מצה"ל מכות קשות בג'נין או בשכם, יחפש לגלוש לאזורים שקטים ו"רכים", בהם יש הרבה פחות פעילות צבאית של ישראל.

כדי למנוע לפחות חלקית מהטרור לגלוש לשם, צה"ל יהיה חייב להזרים כוחות גם לאותן גזרות שקטות. למעשה, כבר עכשיו הצבא צפוי להגביר את הפעילות שלו שם, כפי שהוזכר - כדי לפגוע באותן חוליות טרור לפני שאלה יהפכו לבעיה גדולה יותר. נוכח המצב בשטח, בישראל מבינים שאנחנו בעיצומה של לחימה, אפילו אינתיפאדה מסוג חדש וסביר שגם האזורים השקטים "ידלקו", כפי שהגדירו זאת.

"ככל שגל הטרור יגבר ונתקרב לתקופת הרמדאן אנחנו נראה הרבה יותר פעילות טרור באזורים האלה", הזהיר הבכיר בצה"ל. אולם הוא ציין שהצבא כבר נערך לתת מענה, מבלי לפרט מעבר לזה. למעשה, בלילות האחרונים ואחרי הריגת החוליה שביצעה את הפיגוע במסעדה שבצומת אלמוג, תועדו מספר פיגועי ירי שיצאו מיריחו ובנוסף גם היו מעצרים של מספר מבוקשים. כך שניתן להגיד באופן ברור שהטרור לא חוסל ביריחו.

מחסום צבאי (צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)
מחסום צבאי בכניסה ליריחו, בקעת הירדן | צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images
מחנה הפליטים (צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)
רעולי פנים מבעירים צמיגים ביריחו | צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images

"צריך להבין שלצד הגלישה הצפויה של הטרור לאזורים הרכים, יש פה גם מאבק בין חמאס לרשות הפלסטינית", מוסיף גורם בכיר אחר. "חמאס רוצים להכניס את יריחו לרשימת ערי הטרור יחד עם עוד ערים שקטות כמו קלקיליה. אנחנו מזהים את הניסיונות הרבים שלהם להזרים לשם כסף ואמצעי לחימה". לדבריו, חמאס מזרים את כספי הטרור והנשק לכל מי שמוכן להילחם נגד ישראל, גם אם הם לא מקבלים על עצמם שיוך ארגוני.

עוד אמר אותו קצין, "אחרי הערים של צפון הגדה אנחנו רואים גלישה טבעית וצפויה של הטרור דרומה. הלחימה של צה"ל באזור הזה נמצאת בתחילתה והיא תתגבר בתקופה הקרובה. יריחו היא לא רק מוקד כלכלי ותיירותי, היא גם עיר שנמצאת במקום אסטרטגי בבקעה על כביש 90 וקרוב לגבול עם ירדן ממזרח לה ומהצד השני לירושלים. עבורם זה מייצר רצף שמתחיל בג'נין, דרומה משם לשכם ודרומה עוד יותר ליריחו".

למרות תמונת המצב הבעייתית, בצה"ל ובעיקר בשב"כ ימצאו לא מעט שותפים בצד הפלסטיני בכל הקשור ליריחו. בשנים האחרונות נבנו שם שכונות מגורי יוקרה, לשם עברו כמה מהאנשים העשירים ברשות ובני המעמד הגבוה.

לא מעט אנשי עסקים פלסטינים פועלים ביריחו. לאלה יש אינטרס אישי ללחוץ על הרשות הפלסטינית ועד כמה שזה נשמע מוזר, הם מקווים שישראל תצליח לסכל שם את הטרור. הלחץ שלהם מניע את מנגנוני הביטחון של הרשות לפעול גם הם נגד החוליות שמנסות להתבסס בשטח. אולם לא ברור עד כמה זה מצליח. כשיריחו תצטרף למעגל הטרור בהיקף מלא "זה יהיה אירוע שונה ממה שהכרנו עד עכשיו", הזהיר בכיר בצה"ל.

מחנה הפליטים (צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)
מחנה הפליטים עקבת ג'בר ביריחו, השבוע | צילום: AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images