ריקי גלן הנדרסון  (צילום: KCTV)
"אני לא רוצה להביט לאחור ולהגיד לעצמי – 'יכולתי לעזור יותר'". ריקי | צילום: KCTV

חיילים אמריקאים, בשונה מכאן בישראל, לא יכולים פשוט לקפוץ הביתה לסידורים, מפגשים משפחתיים או בדיקות רפואיות. כשהם נוסעים לצבא, זה לרב לעירק, אפגניסטן ויעדים שונים באפריקה ופרק הזמן בבסיס נע בין חצי שנה לשנה. ריקי גלן הנדרסון (21) הוא חייל אמריקאי שהוצב באפגניסטן ובמהלך שירותו שם, קיבל את הבשורה הקשה אודות סבו הומר, שחלה במחלת כבד סופנית ונדרש לתרומת כבד.

בשל הקרבה המשפחתית ובשל היות ריקי אדם צעיר ובריא, יש לו פוטנציאל גבוה מאוד להתאמה לביצוע התרומה למען סבו, לכן, הוא חדל את השירות הצבאי בכדי לחזור הביתה ולהתחיל את הליך התרומה של 60 אחוז מהכבד שלו.

התור לתרומת כבד מאנשים שנפטרו בארצות הברית הוא ארוך מאוד. הדרך היחידה לקצר את ההליך היא מציאת תורם בריא שיהיה מוכן לעבור את הליך התרומה במסגרתו חלק נכבד מהכבד שלו נכרת ומושתל בגופו של החולה. ניתוח קצירת הכבד מבוצע במקביל לניתוח תרומת הכבד ואורך 12 שעות. לאחר הניתוח נדרש אשפוז של שבוע ומנוחה של חודש בבית, כאשר תוך שבועיים הכבד משחזר את עצמו ובתוך כמה חודשים חוזר לתפקוד מלא.

הסב שנדרש לתרומת כבד (צילום: WFSB)
"אנשים לא מבינים את המושג 'גיבור', עד שדברים כאלו קורים". הומר | צילום: WFSB
עוד בפז"ם:
הקצינה הבוגדת מאוקראינה הפכה לאייקון סקסי ברשת
פסע מהמוות: החיילים חמקו מפיצוץ ברגע האחרון
יחידות עלית ונגמ"שים ברחובות: כך ברזיל נערכת למונדיאל

 

לאחר שהוא שקל את ההליך, ריקי החליט שהוא עושה את המעשה האלטרואיסטי למען סבו, לוקח חופשה מהשירות הצבאי וטס את כל הדרך מאפגניסטן ועד דאלאס, שם החל בדרך אל התרומה. בתחילה, הוא יבדוק את ההתאמה והכשירות, במידה והוא ימצא מתאים וכשיר לתרומה, הוא יבצע את ההליך עד סופו. בואו של החייל הביתה למטרה חשובה כל כך, ריגש אומה שלמה, כאשר הכותרות של כל הידיעות מתחילות במילה "גיבור". "אני הנכד הבכור, אני דואג לשמו של סבי", אמר ריקי הגאה בראיון לסוכנות החדשות פוקס. בראיון אחר לרשת ABC אמר, "אני לא רוצה להביט לאחור ולהגיד לעצמי – 'יכולתי לעזור יותר'".

כשהנכד הצעיר חזר הביתה למטרה זו, גם הסב התרגש מאוד. "הוא אמר לי, 'למה? אתה כל כך צעיר'", ריקי משתף. "הייתי צריך לשבת שם ולהסביר לו, 'אתה סבא שלי. אני רוצה לעשות את זה. יש לך עוד דברים שאתה עוד יכול להספיק'". מחלתו של הסב נגרמה לו כתוצאה ממום מולד של עודף ברזל בדם, מה שגורם להפרעות קשות בתפקוד הכבד, בשלבים מתקדמים יותר לשחמת הכבד ובסופו של דבר לקריסתו. תרומת הכבד, היתה הדרך היחידה להציל את חייו.

קבלת הפנים התקשורתית שקיבל ריקי, לא היתה מביישת גם חייל שנפצע בקרב או חייל מעוטר שממתין להענקת צל"ש. במקרה שלו מדובר בגבורה מסוג אחר, כזו שבוחרים בה. "אנשים לא מבינים את המושג 'גיבור', עד שדברים כאלו קורים", אמר הסב. בתגובה, הבן אמר, "אני לא רואה את עצמי כגיבור. אתה עושה מה שאתה עושה למען האנשים שאתה אוהב".  

>> כיוון היטב: הצלף שחיסל 6 מחבלים עם קליע אחד