הוועדה לבחינת אפשרות להענקת אות מערכה לתקופת הלחימה של צה"ל בלבנון שמונתה בחודש יולי האחרון העבירה את המלצותיה לרמטכ"ל ושר הביטחון.

הוועדה בראשות רא"ל במיל' שאול מופז, המליצה להכיר בתקופת הלחימה בלבנון בשנים 2000-1982 כמלחמה ולהעניק אות מערכה למי שהשתתף בה. בכך היא צפוי להפוך למלחמה הארוכה ביותר בתולדות מדינת ישראל.

18 שנות לחימה של צה"ל בלבנון לא הוגדרו עד היום כמלחמה. זו בין השאר הסיבה לכך שצה"ל מעולם לא פרסם אפילו כמה חיילים נהרגו בדרום לבנון. גם כאשר היו ניסיונות לפנות לצבא כדי לקבל את הנתון, התשובה הייתה שלא ניתן להפיק כזה משום שהאירוע ארוך השנים לא הוגדר כמלחמה.

קבוצה של לוחמים לשעבר ששותפים לניהול קבוצת הפייסבוק "סיפורים מלבנון – מה שקרה במוצבים" הרכיבו את הרשימה בעצמם. ע"פ המחקר העצמאי הנתון הלא רשמי עומד על 675 חיילים שנהרגו במלחמה. הנתון מתייחס לתקופה שבין 29 בספטמבר 1982 אז הסתיימה באופן רשמי מלחמת לבנון הראשונה ועד לנסיגה ב-24 במאי, שנת 2000.

המאבק להכרה במלחמה החל לפני כשנה, לאחר שמנהלי אותה קבוצת פייסבוק ולוחמים בוגרי לבנון הקימו ועד פעולה. באוגוסט האחרון הם נפגשו עם שר הביטחון בני גנץ ולאחר מכן עם שר החוץ גבי אשכנזי וכן עם בכירים נוספים במערכת הביטחון. כולם הביעו תמיכה במאבק. 

המוצבים (צילום: שי לוי)
תקופת המוצבים ברצועת הביטחון בלבנון | צילום: שי לוי

בוועד הפעולה מציינים כי מהידוע להם הרמטכ"ל התכוון לצאת בהודעה בנושא לפני החגים אך היא נדחתה בגלל הסגר.

עוד הוסיפו כי שלושה מנציגי הוועד, חיים הר-זהב, שולי מועלם-רפאלי ושי לוי הופיעו בפני הוועדה בראשות מופז. גם נציגי המתנגדים להכרה הופיעו ודעתם נדחתה. עוד זומנו פקידים ממשרדי הממשלה כדי לבחון את העלות הכספית הצפויה להכרה שכזו.

אחרי שהוועדה העבירה את המלצותיה הן אמורות לעבור לדיון בראשות הרמטכ"ל כוכבי. ההערכה היא שההחלטה הסופית בנושא צפויה להתקבל בקרוב.