חייל עם נשק על הרגליים (צילום: shutterstock)
אלפי נשקים ואמצעי לחימה אחרים נגנבים מדי שנה מבסיסי צה"ל. אילוסטרציה | צילום: shutterstock

תופעת גניבת כלי הנשק מבסיסי צה"ל היא לצערנו, תופעה ותיקה ורחבת היקף: רק בשנים האחרונות נגנבו נשקים כמעט מכל הסוגים, לרבות הנשקים האישיים תבור וm-16 וכן גם אלפי רימונים, לבנות חבלה, עשרות טילי "לאו", RPG ואמצעים לראיית לילה יקרי ערך. אמצעי הלחימה הרבים נגנבו מנשקיות הבסיסים, מבתי החיילים ומכלי רכב צבאיים, וערכם נאמד בכמה מאות אלפי שקלים מדי שנה. כעת, משרד הביטחון וצה"ל מנסים טקטיקה חדשה במלחמה הזו: תביעות אזרחיות.

במשרד הביטחון ובפרקליטות החלו באחרונה בהגשת כתבי אישום נגד חיילים שהורשעו בגניבות נשק שטרם נמצאו ואשר הגיעו על פי החשד, לידיהם של עבריינים למטרות חיסולי חשבונות או לידיהם של ארגוני טרור. כל חייל שיורשע בגניבת אמצעי לחימה ובמכירתם, ייאלץ להתמודד עם תביעות אזרחיות בסכומים של עשרות ומאות אלפי שקלים שהוא יצטרך לשלם מכיסו לקופת המדינה.

האכיפה נעשית בעזרת המשטרה הצבאית וחוקרי היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות. אלו מפעילות סוכנים סמויים ועורכות מבצעים רבים בתוך הבסיסים בכדי לבחון את בטיחות הנשקיות וערנות החיילים האוחזים בידיהם נשק, במטרה לצמצם את התופעה. כמו כן, הופעל צוות 'אדום' שמטרתו לביים גניבות נשק מחיילים שהפקירו אותו בבסיסים, בטרמפיאדות ולהעמידם לדין.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

גם בתי הדין הצבאיים החלו להחמיר בעונשיהם של חיילים המעורבים בגניבות נשק ורף הענישה נע כיום בן שלוש וחצי ועד לתשע שנות מאסר בפועל. הדבר גרם לירידה בכמות גניבות הנשקים, אבל לא למיגור התופעה לחלוטין. ההחלטה להגיש תביעות אזרחיות נגד חיילים שהורשעו בגניבות אמל"ח נועדה אם כן, להפחיד ולהרתיע את החיילים שמתכננים גניבה בצורה משמעותית יותר מבעבר.

"חיילים יחשבו אלף פעם אם לגנוב ציוד צבאי"

לאחרונה הגישו אנשי פרקליטות מחוז הדרום ומשרד הביטחון תביעה אזרחית נגד ס', גשש ששירת בבסיס בצפון הארץ על סך 57 אלף שקלים. בכתב התביעה שהוגש לבית משפט השלום בבאר שבע נטען כי הוא תכנן יחד עם חברו לגנוב נשק מסוג M-16. החבר הבטיח ל-ס' שתמורת הנשק הגנוב, הוא יקבל סכום של 20 אלף ש"ח. ס' הגיע לנשקיה בבסיסו, התחזה לחייל אחר וביקש לקבל לידיו את הנשק. אחראי הנשקייה שלא חשד בדבר, החתים אותו על מסמך ונתן לו את מבוקשו. ס' וחברו נסעו במהירות לבאר שבע, שם מכרו את הנשק לסוחר תמורת סכום של 30 אלף שקלים. לא די בזה ומספר ימים לאחר מכן, ס' גנב מהבסיס אמצעי לראיית לילה בשווי 27,400 שקלים.

בעקבות הגניבה, נפתחה חקירת מצ"ח במהלכה ז' נעצר והוגש נגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. הוא נשפט לחמש וחצי שנות מאסר, שנה וחצי מאסר על תנאי ולתשלום פיצוי של 10,500 שקל לקופת המדינה. כמו כן, הוא הורד מדרגת סמל ראשון לטוראי. כעת, משרד הביטחון דורש מבית המשפט לחייב את הגשש לשעבר בסכום של 57,400 שקל בגין גניבת הנשק והאמצעי לראיית לילה.

"הנזק שנגרם מגניבות של נשק וציוד מהצבא נאמד בעשרות מיליוני שקלים. זו רק ההתחלה מבחינת תביעות אזרחיות. בקרוב נגיש עוד תביעות נוספות נגד חיילים על הנזק שהם גורמים בגניבות האמל"ח. כשחיילים יבינו שהם יצטרכו לשלם מכיסם את עלות הגניבה, הם יחשבו אלף פעם אם בכלל לגנוב ציוד צבאי", הסביר גורם במשרד הביטחון.