לוויתנים מתים (צילום: Avenue/Wikimedia commons)
בועות אוויר בתוך הגוף שגורמות לעינוי ואף למוות - שנגרמות על ידי מערכות הסונאר | צילום: Avenue/Wikimedia commons

מערכת הסונאר היא למעשה העיניים והאוזניים של צוללות וספינות בלב ים. כך הן מוצאות את דרכן ולא פחות חשוב כך הן מאתרות את האויב. עכשיו דמיינו לעצמכם קול מחריש אוזניים שחודר את הגוף ושולח זרמים לכל אורכו, בועות אוויר שנוצרות בוורידים מתנפחות ומתפשטות לרקמות, שגדלות וגורמות כאב עצום ולחץ אדיר. עינוי ארוך שמוביל בסופו של דבר למוות.

לטענת ארגוני זכויות אדם, כשהצי האמריקאי מפעיל את מערכות הסונאר זה בדיוק מה שקורה ללווייתנים – וזה מה שקרה השבוע במהלך תרגיל סמוך לאי כריתים. בימים אלה מתנהל באזור תרגיל ימי גדול בו משתתפות מספר מדינות, בהן גם ארה"ב. על פי המועצה להגנה על משאבים טבעיים הפעלת המערכות פגעה בשבעה לווייתנים שכתוצאה מכך הגיעו לחוף. הפעם הם נמצאו חיים, אולם במועצה מציינים שלרוב התוצאה טרגית הרבה יותר.

אין פיתרון באופק

הצי האמריקאי מכיר בבעיה ואף ביצע מספר מחקרים בנושא, אולם עדיין הם מבצעים בדיקות ואימונים באזורים הידועים כרוויים בלווייתנים. פעילי סביבה מכירים בחשיבות המערכות לתפקוד הצבאי אולם מבקשים שאת אלה לא ינהלו באזורים שבהם חיים הלווייתנים, אזורים שלרוב ידועים ואף ממופים. "גם פצצות גרעין נבדקות אבל אתה לא רואה אותם עושים את זה במרכז העיר בוסטון".

אין תמונה
הצי לא מתכוון להפסיק את אימוניו באזור המחיה של הלוויתנים

מה שהופך את המקרה באזור כריתים לטרגי במיוחד, כך לפי המועצה להגנת משאבים טבעיים, זה העובדה שהתרגיל עם המערכות האלה התבצע דיוק באזור שאותו סימנו כאזור מחייה שלהם. בשנה שעברה הם אף הציעו לחתום על אמנת ומפות האזורים שבהם יש להימנע מפעילות סונאר. אבל דווקא יוון, שצריכה מאוד את האימונים המשותפים, הובילה את ההתנגדות והמהלך נגנז.

לא ברור מה תהיה הפעילות העתידית בנושא אבל אולי יש מקום, לצד השימור של היכולת הביטחונית, להתחשב מעט יותר בסביבה הטבעית. צבאות רבים בעולם, בהם זה של ארה"ב וצה"ל שלנו, מובילים מהלכים לשימור הסביבה הגיע הזמן לכלול בזה גם את החיות.