ב-25 לאוקטובר 1973 – יומה האחרון של מלחמת יום הכיפורים - ניהל צה"ל את אחד הקרבות הכי מיותרים, בלי ספק מהכושלים שלו. ב-25 לאוקטובר 2019, יום שישי האחרון, פורסם תחקיר "אולפן שישי" על פרשת המין בשייטת 13.

לכאורה, אין קשר ישיר בין האירועים, אך יש מי שרואה חיבור בין הדברים ואף טוען, שאותן מתלוננות כנגד מפקד השייטת לשעבר, תת אלוף שי אלבז, "הצילו את צה"ל מעשרות הרוגים מיותרים ומבצעים כושלים". לא פחות.

אותו תא"ל אלבז מהפרשה הנוכחית הופיע גם בתחקיר של עמרי אסנהיים בתכנית "עובדה", שם על פי עדויות קצינים ולוחמים, סיכן אותם בפעולה לא אחראית ואף טייח את התחקיר שניסו להוביל משתתפי המבצע לאחר שנחשפו.

"לא ראיתי את התחקיר בזמן אמת", אומר תא"ל במיל' אסף אגמון, ביחס לאותו טיוח לכאורה שהובא בתוכנית עובדה. כשצפה בשידור, הוא מספר שפשוט לא ישן בלילה. "איום ונורא שביחידת העילית של צה"ל מורחים את התחקיר, שזה קודש הקודשים. שקצינים מנסים להגיד בואו נלמד מזה - ומעיפים אותם מהצבא".

אסף אגמון  (צילום: עופר צידון)
לא יכול לשתוק. תא"ל במיל' אסף אגמון | צילום: עופר צידון

אגמון שירת כלוחם חי"ר בששת הימים, כטייס חיל האוויר במלחמת ההתשה, יום כיפור ולבנון הראשונה, כולל צל"ש על מבצע שפרטיו אסורים בפרסום עד היום. לדבריו, ההתנהלות הכוללת של אלבז מהשייטת היא תולדה של מחדלי עבר שהשורשים שלה מגיעים עד למלחמת יום כיפור, 46 שנה בדיוק אחורה מהיום. הוא לא יכול היה לשמור את הדברים לעצמו וביקש להביא אותם לשיח הציבורי.

הוא נותן כדוגמה את כיבוש העיר סואץ במלחמת יום כיפור שלדבריו: "היה כישלון מוחלט ונחשב לכל הדעות כאחד המשגים הגדולים ביותר של ישראל בחזית המצרית. כניסה לעיר שהייתה שלישית בגודלה במצרים מתנהלת אחרי כמה שעות בודדות של הכנה, קיבלו את הפקודה באחת בלילה ונכנסו בשבע בבוקר. זה כלום".

הקרב הזה הסתיים עם 80 הרוגים ו-120 פצועים של צה"ל. צה"ל החל לתחקר ואז, התחקיר הופסק בהוראת הרמטכ"ל באותם ימים לאחר המלחמה, מרדכי (מוטה) גור. "לקחי הקרב לא הופקו ולא נלמדו וזה משהו שהיו חייבים לעשות וללמד מאז את כל המפקדים כדי שזה לא יחזור", מסביר אגמון.

לדבריו, אותו דפוס חזר על עצמו גם במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006: "מבצע 'שינוי כיוון', המהלך האחרון של לבנון השנייה עלה לנו 33 הרוגים, רבע מסך ההרוגים במלחמה. שוב אותם לקחים, תכנון לקוי, מודיעין חלקי, נוהל קרב לא מסודר ולחץ בגלל הפסקת האש. אחד לאחד מה שקרה בסואץ".

חיילי ארטילריה בתעלת סואץ (צילום: עוזי קרן, במחנה באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
קרבות בסואץ: "חזר על עצמו שוב בלבנון השנייה" | צילום: עוזי קרן, במחנה באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון

המסקנה של אגמון ברורה ומתחברת לטיוח התחקיר כפי שנטען ב"עובדה" והמבוכה שהגיעה כעבור כמה חודשים, עם פרשת המין שהובאה ב"אולפן שישי" האחרון.

"יש חשיבות עליונה לעשות תחקירים נוקבים דווקא למבצעים שלא הצליחו, כי מהם אפשר ללמוד הכי טוב איך לתקן ומה לשפר. אם היו עושים את זה אחרי מבצע סואץ ומלמדים שוב ושוב כי מפקדים ולוחמים מתחלפים, אולי לא היינו נכנסים למבצע שינוי כיוון בלבנון השנייה. לכן, כשאני שומע את התחקיר של עובדה ורואה שביחידת השפיץ שממנה כולם לומדים מורחים תחקירים, מדיחים את מי שמבקש לעשות תחקיר אמת בזמן ושמקדמים את מי שמטייח, אני תולש שיערות".

"תמיד יהיו טעויות, ככה זה במלחמה", מוסיף אגמון, "אבל אסור לחזור על טעות כי זה כבר פשע". על השאלה למה זה קורה בצה"ל הוא עונה בעצב: "אין לי תשובה ואת השאלה הזו צריך לשים באותיות אדומות מול לשכת הרמטכ"ל. תרבות תחקיר האמת צריכה להיות ערך מקודש בצה"ל, ולא היו צריכים לחכות לשלוש חיילות אמיצות בשילוב עידן me too".

בימים בהם דנים בתוספת תקציב לצה"ל נראה שאם לא תשתנה התרבות שהובילה לפרשה בשייטת, שום סכום כסף לא יעזור.