יוצאים במחאה: ביום שני הקרוב יורידו אנשי הוועד המנהל של גבעת התחמושת את הדגל מהתורן ויצעדו לבית ראש הממשלה, במחאה על אי העברת כספים להפעלת האתר על ידי משרד הביטחון.

באחת בצהריים ביום שני הקרוב יחל בגבעת התחמושת טקס סיום מסע הכומתה של חטיבת הצנחנים. הלוחמים ומשפחותיהם יגיעו לאתר, המקום בו נערך הקרב המיתולוגי במלחמת ששת הימים, שהפך לסמל עבור חטיבת הצנחנים וצה"ל בכלל, בו מתקיימים טקסים והדרכות לבני נוער, פועל מוזיאון הנצחה וכן מתקיים בכל שנה טקס יום ירושלים הממלכתי. בנוסף לכך, משמש האתר גם כמקום גיוס לאלפי חיילים.

גבעת התחמושת (צילום: אתר ההנצחה של גבעת התחמושת)
גבעת התחמושת. מורשת קרב | צילום: אתר ההנצחה של גבעת התחמושת

"בסוף הטקס נעלה לבמה ונודיע שבצער רב, החל מרגע זה אנחנו סוגרים את הגבעה", סיפר לפז"ם אלון ולד, קצין צנחנים, חבר הוועד המנהל של גבעת התחמושת ובנו של סרן רמי ולד ז"ל, שנפל בפאתי הגבעה. "אני גדלתי על הגבעה הזו. אני יודע בדיוק איפה אבא שלי נהרג, וגם הנכדים של אבא שלי יודעים. הגבעה הזו היא חלק מנוף ילדותם של אנשים רבים. אנחנו נעלה על הבמה ונודיע שהגבעה נסגרת, בלי דרמות, בלי צמיגים ושלטים. ניגש לתורן עליו מתנוסס שנים דגל ישראל הגדול ביותר במדינה, ניקח אותו, נפרוש על הכביש, נקפל ונצעד מגבעת התחמושת עד לבית ראש הממשלה, באישור המשטרה, בלי חסימות צירים ובלי מגפונים. אם סוגרים לנו את הגבעה, אז סוגרים את המדינה. נגיע לשם, ופשוט נחזיר את הדגל העצום הזה לראש הממשלה. זה מהלך שאנחנו מעריכים שיגרור אחרינו שובל של אלפים שכואב להם משהו בלב. זה משהו יפה שנמחץ לנו מול הפרצוף, ודרך המהלך הזה נראה את המדינה כפי שהיא היום".

"לא רוצים להילחם במשרד הביטחון"

לפני למעלה משנתיים נדרשה עמותת גבעת התחמושת על ידי משרד הביטחון להפסיק את גביית דמי הכניסה לאתר על סמך הסכם לפיו משרד הביטחון יספק תקציב שיאפשר את המשך פעילות אתר ההנצחה. מאז חלפו למעלה משנתיים ושום פעולה לא ננקטה.

"בשנתיים האחרונות התחבטו אנשי העמותה של גבעת התחמושת בינם ובין עצמם, מה לעשות", מספר ולד. "הם בכלל לא רוצים להילחם במשרד הביטחון. 'אין אויב', הם אומרים לנו. הם האמינו לשר הביטחון ולמערכת הביטחון ש'הכסף יבוא'. הם אכלו את כל העתודות כדי להחזיק את השומר בכניסה ולהחזיק את מסעי הכומתה, המבקרים, המתגייסים – הכל עובר אצלנו חינם אין כסף. הגבעה כילתה את כל העתודות, ולאורך כל הזמן הזהירו, בצניעות שמאפיינת את דור הנפילים של הצנחנים, שוב ושוב. אבל שר ביטחון וראש ממשלה אדומי כומתה גורמים לנו לסגור את המקום הזה".

רמי ולד (צילום: תומר ושחר צלמים)
סרן רמי ולד ז"ל עם בנו אלון, יום לפני שיצא לקרב ממנו לא שב. "גדלנו על המקום הזה" | צילום: תומר ושחר צלמים

לדברי ולד, דור הבנים החליט לקחת את השרביט ולהיאבק. "הלוחמים של פעם כבר באמת מבוגרים", הוא אומר. "החלטנו לפתוח במחאה, כמה בנים של צל"שניקים מיתולוגיים ושל צנחנים שמתו על הגבעה. החלטנו לשחרר את הלחץ מדור הנפילים, הרמנו קול קורא אתמול וכל הבנים של החללים ושל הצנחנים שלחמו שם, של קצ'ה (אל"ם במיל' שמעון כהנר – מ"ד), של חנן סמסון, הבת של חיים רוסק שנהרג בדרך לגבעה, ועוד בנים של צנחנים לוחמי הגבעה. החלטנו שאנחנו עושים מעשה".

לדבריו, הם פשוט החליטו "להחזיר את המפתחות למשרד הביטחון". "לבושתנו ולצערנו בשנתיים האחרונות החזקנו ערבי שירה בציבור כדי לגבות 20 שקל בכניסה, לשרוד איך שהוא; אנחנו לא יודעים לעשות מעבר לזה ולא צריכים, כי האתר הזה הוא באחריות המדינה. את דמי הכניסה המינימליים, שכיסו את עלות נייר הטואלט והגינון, הפסיקו לנו, ובאותה נשימה אמרו שנקבל את כל מה שמפסידים כמענק שנתי קבוע. יש שם שישה אנשים בשכר, יו"ר העמותה עובד בהתנדבות, גם הוועד הפועל לא לוקח חלק, אני לא מקבל החזרי נסיעה. כמעט שלוש שנים ועשרות שיחות אחרי, חוץ מכמה כספים כסתימת חורים לא קיבלנו דבר. מגיעים כמעט 200 אלף איש בשנה, ורק הורדות המים באסלות גמרו לנו את כל התקציב. אנחנו צריכים סכום של כ-2.2 מיליון שקל בשנה כדי להחזיק את הגבעה הזו".

"שטייניץ עושה מה שהוא יודע לעשות: לכבות שריפות, מאוחר מדי"

ביממה האחרונה התמלאו העיתונים בכותרת "שטייניץ מתגייס למען גבעת התחמושת". על פי הפרסומים, שטייניץ הורה לאנשי משרדו לגבש פיתרון תקציבי שיאפשר להמשיך את הפעילות באתר. "אעשה כל מאמץ", הוא הבטיח. המהלך הזה של שר האוצר לא מונע מאנשי גבעת התחמושת לצאת במחאה.

"שטייניץ עושה את מה שהוא עושה הכי טוב לעשות – לכבות שריפה, כשזה מאוחר מדי", קובע ולד נחרצות. "המטרה היא לסתום לנו את הפה, כדי שנוכל לרדת מהענף הזה ולתת להם לעבור את יום הזיכרון ואת יום ירושלים בשקט בשנת בחירות. הם לא רוצים את הרעש: ידחפו 200 אלף שקל, ונחיה עוד חודשיים, ובינתיים הכל יתמסמס. נכון לעכשיו, אלה הבטחות באוויר. זה רק בתקשורת. איתנו אף אחד לא דיבר".

גבעת התחמושת (צילום: אתר זרוע היבשה)
השבעה לצה"ל בגבעת התחמושת."חינם אין כסף" | צילום: אתר זרוע היבשה

אתמול פתחו אנשי גבעת התחמושת גם עצומה מקוונת, בתקווה שהציבור יצטרף אליהם. "אנחנו לא נלחמים על משהו שלא מגיע לנו", הוא אומר. "גבעת התחמושת לא שלנו. הגדירו אותה כאתר ממלכתי לאומי, וככזו היא חייבת להיות מוחזקת על ידי הממלכה. זה שהממלכה משתינה עלינו, זאת לא הבעיה שלנו".

עד למועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובת משרד הביטחון

>> דם וגבורה: הקרבות הקשים ביותר של צה"ל