אדם מחזיק אקדח (צילום: thinkstock)
התמודד עם שמועות ביישוב בו הוא גר, תבע את המשטרה (אילוסטרציה) | צילום: thinkstock

פ', לוחם בקבע מצפון הארץ שמעולם לא הסתבך בפלילים ולא נחקר במשטרה, מצא את עצמו בתוך פרשה קפקאית שיכולה הייתה לסיים לו בקלות את הקריירה הצבאית.

לפני כשנה וחצי, פ' קיבל מכתב מתחנת המשטרה במקום מגוריו לפיו הוא מחזיק בכלי נשק בניגוד לחוק. במכתב נאמר בצורה חד משמעית שעליו להפקיד את הנשק בתחנת המשטרה וזאת על פי הוראה של האגף לרישוי ירי במשטרה. פ', כמו כל אזרח שומר חוק, ניגש לתחנת המשטרה לברר מה הסיבה לדרישה המוזרה הזו – וגילה כי הוא חשוד בעבירה של איומים. בעקבות כך ניתנה המלצה לבטל את רישיון הנשק שלו.

פ' ציין שמעולם לא נחקר בגין עבירה שכזאת ושנעשה לו עוול. הוא ביקש לבדוק את הטעות, ולאחר בדיקה מעמיקה נאמר לו שהצדק עמו ושתיק החקירה שנפתח על שמו אינו זהה לתעודת הזהות של החשוד האמיתי. החוקר הבטיח ל-פ' שהוא יכול לישון בשקט וכל ההליכים נגדו יבוטלו. פ' ביקש מרכז החקירות אישור בכתב על הטעות, ורכז החקירות מסר לו את המסמך המעיד על כך.

כמה ימים לאחר מכן קיבל פ' הודעה לפיו עליו להפקיד את האקדח שהוא נושא ברישיון בתחנת המשטרה, וכי עליו להגיש בקשה חדשה לקבלת רישיון נשק. פ', שוב ניסה להסביר לחוקר שהוא טועה, הציג בפניו את המסמך שמאשר שחלה טעות ושתיק החקירה של החשוד באיומים נושא תעודת זהות שונה משלו. זה לא עזר; החוקר התעקש ש-פ' יביא מסמכים והמלצות ממפקדו – קצין בדרגת סגן אלוף –ואישור מרופא, כדי שרישיון הנשק שלו יחודש. רק כעבור שלושה חודשים הוחזר לו רישיון הנשק.

פ', שנפגע מהתנהלות המשטרה, הגיש תביעת פיצויים נגד המשטרה לבית משפט השלום בעפולה בגין עוגמת נפש ונזק חמור שנגרם לו, שכן בישוב הקטן בו התגורר נפוצו שמועות בעניין לקיחת רישיון הנשק שלו. לדבריו, גם לאחר שחוקרי המשטרה הבינו שמדובר בטעות וציידו אותו במכתב המאשר שאין לו קשר לתלונה העניין לא תוקן אלא רק החמיר. במהלך המשפט התברר, כי הוגשה תלונה אנונימית בתחנת המשטרה בגין עבירות של תקיפה וגרימת חבלה, אך לא ברור כיצד החוקר שקיבל התלונה הזין את מספר תעודת הזהות של הלוחם שכלל לא מעורב באירוע ואף שלח לו מכתב להפקיד את נשקו וביטל את רישיון הנשק שלו.

במשטרה הודו בטעות אך התקשו להסביר את השתלשלות האירועים ואת החלמאות שהתרחשה בתיק. הרשמת הבכירה בבית המשפט רביע ג'באלי ציינה בפסק הדין, כי למשטרה הייתה אפשרות עוד ברגעים הראשונים לתקן את הטעות ולהבין שלתובע אין קשר לתיק החקירה, אך משלא עשתה זו הרשלנות שלה הוחמרה. היא הביעה תמיהה על התנהלות המשטרה בפרשה וחייבה את המשטרה לשלם ללוחם פיצוי של 29 אלף שקל.