גל הלפרין (צילום: באדיבות המצולם)
גל הלפרין | צילום: באדיבות המצולם

שלוש שנים. שלוש שנים נותנים מעצמם טובי בנינו ובנותינו לתרום ולהגן עלינו בגופם, בנפשם. ההקרבה הגדולה ביותר שיכולים בני אדם לעשות. במהלך שנים אלו הם נחשפים לעשרות אם לא מאות מקרים של סיכון הבריאות רק כדי לממש עד תום את חובתם המוסרית והחוקית. ועכשיו, כך נראה, הם עלולים לשלם מחיר יקר על מסירותם בשעה שמדינת ישראל מעדיפה, באופן מקומם, לדאוג לרווחיהן של חברות הביטוח אפילו במחיר הפקרת החיילים המשוחררים. הפראייר עשה את שלו והפראייר יכול ללכת.

בפברואר 2016, הובילה המפקחת על הביטוח מהלך להאחדת ביטוחי הסיעוד בקופות החולים במטרה להקל על יכולת ההשוואה ולהגדיל את התחרות בין הקופות. במסגרת השינוי הרחב (ויש שיאמרו כחלק מהתנאים שהכתיבו חברות הביטוח) הוכנסו שינויים פוגעניים מרחיקי לכת עבור אוכלוסיות רבות, וביניהן: קשישים, פעוטות סיעודיים וגם חיילים משוחררים. 

טרם השינוי, דמי הביטוח מגיל 0-18 היו משולמים עד לרגע הגיוס; אז הוקפאה הפוליסה ועם השחרור היה שב הצעיר באופן אוטומטי לפוליסה שבה נצברו זכויותיו. לאחר השינוי וכעת, העניקה המפקחת מתנה יקרה לחברות הביטוח- האפשרות לבצע חיתום מחדש לכל חייל משוחרר ולהחליט באופן בלעדי האם להחזירו לפוליסה, או האם לאו. 

המשמעות הישירה היא שחייל אשר נפצע או חלה (באופן זמני) במהלך שירותו הצבאי - בסבירות גבוהה תישלל ממנו זכותו לחזור לפוליסת הסיעוד בה היה מבוטח וצבר זכויות טרם גיוסו - חברת הביטוח פשוט לא תהיה מוכנה ליטול על עצמה את הסיכון. אדרבא, ככל שהשירות הצבאי שמילא החייל היה מבצעי יותר (עם חשיפה גדולה יותר לחולי ולפציעות) - כך יגדל הסיכון שחברת הביטוח תימנע מלקבל את המבוטח הצעיר.

כשנשאלה המפקחת בשעתו כיצד אפשרה לאיוולת הזו לצאת תחת ידיה - ענתה, בפשטות ובאטימות מסוימת, כי צעירים יכולים ממילא לרכוש ביטוח באופן פרטי בתנאים טובים. כל זאת, מבלי להזכיר את סכומי הכסף האדירים של אותם צעירים שהועברו זה מכבר (בין גיל 0-18) לחברת הביטוח וירדו כעת לטמיון.

אילוסטרציה - למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות)
"החיילים המשוחררים עדיין בטווח הפגיעה". לוחמים בצה"ל, אילוסטרציה | צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות

רק לאחר שקמה מחאה גדולה התחייב משרד האוצר פומבית להחזיר את המצב לקדמותו אך עד כה לא נעשה דבר, כך שבמשוואה הזו החיילים המשוחררים עדיין בטווח הפגיעה.

המצב בו ממשלת ישראל נותנת העדפה לרווחיהן של חברות הביטוח על חשבון רווחתם של החיילים אינו מתקבל על הדעת. ולא רק על הדעת, גם הלב ניצבט נוכח האטימות. המצפון והמוסר מחייבים אותנו לפעול בנחישות לתיקון המצב הקיים. בימים אלה מקודמת בכנסת הצעת חוק ביוזמת חברי הכנסת איציק שמולי, יואב קיש, עודד פורר, יפעת שאשא ביטון וד"ר ענת ברקו להחזרת המצב לקדמותו. צעירי ישראל, לא רק שלא צריכים להינזק מחובתם לשרת את מדינתם, אלא שהיו צריכים לקבל את ההכרה וההוקרה המרביות על כך. כל דקה נוספת שהמדינה תעדיף על פניהם את חברות הביטוח אינה במקומה ומכתימה את פני הכנסת והממשלה.

גל הלפרין הוא בוגר תואר ראשון בתכנית "ארגוב" במנהיגות ודיפלומטיה מהמרכז הבינתחומי הרצליה