צבא בריטניה (צילום: Matt Cardy, GettyImages IL)
20 אלף מתוך 82 אלף חיילים אינם כשירים לפעילות קרבית | צילום: Matt Cardy, GettyImages IL

עד לפני שנים לא רבות, הצבא הבריטי היה אחד מהקטלניים והמאיימים בעולם. צבא משוכלל שבזמן פקודה הפליג אלפי ק"מ וניצח בקלות את זה של ארגנטינה, צבא שנחשב לשותף העיקרי של צבא ארה"ב בכל הקשור ללחימה בטרור. אולם נראה שנכון להיום, מצבו של הצבא הבריטי עגום למדי. המירור הבריטי חשף אתמול כי רבע מחיילי הצבא לא כשרים לפעילות קרבית, ואיתם עוד אלפי משרתים בחיל האוויר ובחיל הים המלכותי. זרועות שנחשבות כמודל לחיקוי עבור צבאות רבים בעולם, כולל של ישראל.

המספרים הם לא פחות ממדהימים. נכון להיום מונה זרוע היבשה של הצבא הבריטי 82,000 חיילים, 20,000 מהם לא כשרים לפעילות קרבית בגלל פציעה שספגו בשדה הקרב או בתאונות אימונים. המספרים מפחידים גם בקרב הזרוע הימית המלכותית, שם מדברים על 5,000 חיילים וזה כולל גם את המרינס המלכותי, שפועלים במסגרת חיל הים. גם בחיל האוויר המלכותי יש מספר דומה של כמעט 5,000 משרתים בסך הכול.

ריצ'רד קם (צילום: חדשות 2)
"צבא היבשה קוצץ ל- 62 אלף חיילים", קולונל קאמפ | צילום: חדשות 2

על פי המסמכים שככול הנראה דלפו ממשרד ההגנה הבריטי, יש יותר מ- 29,000 חיילים שלא יכולים לקחת חלק בפעילות הקרבית של הצבא. אם לוקחים בחשבון את שלוש השנים האחרונות, ההערכה של משרד ההגנה המלכותי מדברת על 50,000 חיילים שנפצעו בתאונות אימונים שונות ובשדה הקרב, בצורה כזו שהשביתה אותם מפעילות מבצעית. במירור בריטי מציינים כי מדובר באלפי חיילים שנפצעו בעירק ואפגניסטן, חלקם מושבתים עקב פגיעה נפשית.

"צבא היבשה קוצץ ל- 62 אלף חיילים. זו בעיה מאוד מסוכנת שפוגעת בביטחון הלאומי של הממלכה", אמר קולונל ריצ'ארד קאמפ, לשעבר מפקד בכיר באפגניסטן שמאז פרישתו פועל רבות למען פצועי צבא. הוא מציין כי לוחמים רבים שנפצעו, "בחרו להישאר בשירות", מה שמציב בעיה מוסרית ומבצעית עבור משרד ההגנה.

אגב, נציין שקולונל קאמפ מוכר לנו הישראלים אחרי שיצא מספר פעמים נגד הטענות שצה"ל ביצע פשעי מלחמה במבצעי עופרת יצוקה, עמוד ענן ואף צוק איתן. "מהידע שלי על צה"ל וממה שאני עוקב אחריו במבצע הנוכחי, אני לא חושב שהיה אי פעם בהיסטוריה של הלחימה מצב שבו צבא עשה יותר מאמצים להפחית אבדות אזרחיות ומוות של אנשים חפים מפשע, מאשר צה"ל עושה כיום בעזה", הוא אמר.

צבא בריטניה (צילום: Shaun Botterill, GettyImages IL)
איבד את ידו ושתי רגליו וממשיך לשרת, רב"ט נת'אווי | צילום: Shaun Botterill, GettyImages IL

אם נחזור לבעיה המבצעית והמוסרית עליה קולונל קאמפ מדבר, במירור מביאים דוגמה לאדם שנפצע קשה אבל בחר להישאר בשירות - רב"ט תום נת'אווי נפצע בשנת 2008 ממטען צד ואיבד את שתי רגליו ואחת מידיו. הוא היה למעשה החייל הראשון ששרד בקושי פגיעה מהסוג הזה. אחרי תהליך שיקום ארוך שעבר, הצלף המצטיין ביקש לחזור לשירות והוחלט להציבו בחיל האוויר הבריטי. במסגרת תפקידו החדש הוא מסייע בגיוס ואימון חיילים, מכין אותם לזוועות של המלחמה. מצד אחד מדובר בתפקיד חשוב, מנגד די ברור שהצבא לא יכול לנצל עוד את כישוריו בשדה הקרב.

לא ברור כיצד הבריטים יפתרו את הבעיה. מצד אחד הם לא רוצים לפטר את החיילים ולמעשה לנטוש אותם, ומצד שני הם רוצים לנצל את הניסיון המבצעי שלהם. מנגד המספרים כבר הפכו לבעיית ביטחון לאומי, ואנחנו מדברים על צבא שפועל במקומות רבים על הגלובוס ונחשב לאחד המובילים גם בכל הקשור למלחמה נגד דאע"ש.

>> עונש קל לחייל שהצית מטוס בשווי רבע מיליון דולר