מלחמת המפרץ הראשונה (צילום: Historical, GettyImages IL)
טיל טומהוק משוגר מספינת מלחמה אמריקאית במלחמת המפרץ. הצליחו לעבוד על סדאם | צילום: Historical, GettyImages IL

אחרי שכבש סדאם חוסיין את כווית ב-1990 הוא היה בטוח שאם אכן תפרוץ מלחמה, יפלשו כוחות הקואליציה לכווית כדי לשחרר אותה. בעקבות ההנחה הזאת הוא ריכז את כל כוחותיו במדינה הקטנה וחיכה לפלישה – שלא הגיעה. כי מה שסדאם לא לקח בחשבון זה את תכנית ההונאה של מפקד הכוחות האמריקאים, גנרל נורמן שוורצקופף.

שוורצקופף אכן ריכז כוחות מול כווית, ואף שלח את מרבית יחידות המארינס לעגון עם ספינותיהם לחופי המדינה בכדי לחזק את המחשבה הזו בצד העיראקי. כאשר נפתחה המערכה בוצעו תקיפות רבות מאזור זה כדי לחזק את ההשערה שמשם יפלשו כוחות הקואליציה, אבל ההפתעה הגדולה הגיעה מיד אחרי סיום החלק האווירי. מבלי שאותרו לפני על ידי המודיעין העיראקי ובמהלך צבאי לא פשוט בכלל בגלל השטח והלוגיסטיקה, איגף צבא ארה"ב את כווית ממערב – וחדר לעיראק. בזכות ההונאה הזו הצבא העיראקי, שהיה השישי בגודלו בעולם באותה תקופה, הוכרע בתוך מאה שעות בלבד עם כמות אבדות נמוכה לצד האמריקאי.

ההיסטוריה מלמדת שגם אם כלי המלחמה, מטוסים או טנקים, יהיו הטובים בעולם, יהיו אלה מהלכי ההונאה שיכריעו את הקרב, ולרוב גם ימעיטו את כמות האבדות. בספר "בכח התחבולה" של אלישיב שמשי נכתב: "אל לנו להסתפק במפקדים שרק 'יהיו בסדר'. יש לטפח את כושר האלתור, היוזמה והיצירתיות הטבועים באופיו של המפקד הישראלי בלא להתפשר על רמתו המקצועית. התחבולנות היא תמציתה של חוכמת המלחמה: ככל שנעז לנקוט תחבולות תגבר ההצלחה, משך הלחימה יקצר ומחיר המלחמה יקטן". יצירתיות של מפקדים שעלתה על כל דמיון ללא ספק הוכיחה משפט זה.

מלחמת העולם השנייה: מבצע קציצה

בשנת 1943 היה מצבה של גרמניה הנאצית רע, תבוסה בסטלינגרד ואחת נוספת במדבר המערבי בצפון אפריקה, אבל הדרך עוד הייתה ארוכה עבור בעלות הברית ונוצר קיפאון, מה שהצריך מהלך מכריע בחזית נוספת ולהתחיל את הפלישה לאירופה הכבושה. בעלות הברית ריכזו כוחות ענק במספרים שלא היו ידועים עד אז, מה שיצר קושי גדול בלהסוות את מועד הפלישה והיעד. בשלב זה נולד בבריטניה "מבצע קציצה", שהפך מאז לאחד מבצעי ההונאה הצבאיים הנחשבים המוצלחים מאז ומעולם, ויש שאומרים שהכריע את מלחמת העולם השנייה.

מבצע קציצה (צילום: chillisauce.co.uk)
הגרמנים היו בטוחים שמדובר בקצין אמיתי עם מידע אמיתי | צילום: chillisauce.co.uk

במסגרת המבצע שתלו בים גופה של קצין בריטי, שכביכול טבע אחרי שמטוסו הופל. (מדובר היה בבריטי שהתאבד באמצעות מינון יתר, כך שלא היו סימנים חריגים על גופו). בכיס בגדיו של הקצין המת שתלו מסמכים אישיים לצורך האמינות, ובנוסף ידיעה כוזבת בדבר הפלישה העתידית של בעלות הברית – הפלישה, נכתב, תתרחש בקיץ 1943 ביוון, מאמץ נוסף יהיה בקורסיקה ופעולת ההסחה תהיה בסיציליה. זאת כשסיציליה הייתה בעצם יעד הפלישה האמיתי. המודיעין הגרמני נפל בפח וגרם למפקדה העליונה לרכז את עיקר הכוחות ביוון, אליה הועברה גם הדיביזיה של שועל המדבר ארווין רומל. בסופו של דבר הכוחות נחתו בסיציליה באופן יחסי ללא התנגדות ומעט אבדות, דבר אותו זקפו למבצע ההונאה.

המהלך המבריק זה הביא להדחתו של מוסוליני והוצאת איטליה, בעלת ברית חשובה לגרמנים, ממעגל הלחימה. הונאה זו השפיעה אפילו על הקרב הגדול מול הרוסים בקורסק, כשהיטלר עצר את חידוש הקרבות ותגבור הכוחות שם. לימים זכה מבצע קציצה וגיבוריו לסדרה של ספרים וסרטים שחלק מהיוצרים היו אנשים כמו הסופר איאן פלמינג, ממתכנני המבצע.

מלחמת וייטנאם: מבצע בולו

בשנים הראשונות של מלחמת וייטנאם סבל חיל האוויר של ארה"ב מאבדות כבדות. סוס העבודה העיקרי של החיל היה ה-F-105 תאד, מטוס תקיפה שיוצר במקור לנשאית פצצות גרעיניות במלחמה שמעולם לא פרצה מול ברית המועצות. מצד אחד מטוס זה יכול לשאת כמות אדירה של פצצות, אבל הבעיה שהיה כבד ואיטי. מטוסי מיג 21 היו תוקפים אותם בסגנון פגע וברח, כלומר מבצעים יעף ירי ונמלטים לפני שהחיפוי האוויר היה מספיק להגיב. לטייסי התאד היו שני אפשרויות: האחת להיות מופלים והשנייה להפיל את מטען הפצצות שלהם לפני המטרה כדי לתמרן מה שאומר ניצחון לאויב. כמות האבדות של טייסי התאד הייתה רצחנית.

כל זה השתנה שמטוסי הפנטום נכנסו לשירות ולכנף מספר 8 התמנה מפקד חדש שהיה אייס ממלחמת העולם השנייה, רובין אולדס.

F4 פנטום (צילום: ויקיפדיה)
מטוסי הפנטום התחפשו למטוסים מיושנים יותר. ההונאה פעלה באופן מושלם | צילום: ויקיפדיה

יחד עם מספר טייסים צעירים אולדס בנה תכנית הונאה. מטוסי הפנטום יתחפשו למטוסי תאד תוקפים, הם יטוסו בגובה ובמהירות שלהם ויכנסו לשטח האויב באותם נתיבים. מבנים נוספים של הכנף יטוסו מתחת למכ"ם ויכנסו לפעילות אחרי תחילת קרב האוויר, שתפקידם יהיה לחסום את אלה שיברחו. וזה בדיוק מה שקרה. הצפון וייטנאמים בלעו את הפיתיון, נכנסו לקרב אוויר ממנו לא הצליחו להתחמק, ואיבדו שבעה מטוסי מיג 21 מתוך עשרים שהיו להם.

מלחמת יום כיפור: מארב לשריון העיראקי

ב-11 לאוקטובר 1973 הצליחו כוחות צה"ל לשנות את התמונה בחזית הסורית ומקרבות בלימה קשים עברו להתקפה. הסורים שספגו אבדות כבדות זכו לסיוע ממדינות ערב בהן ירדן, מרוקו ועיראק שכוחותיה היו הדומיננטיים ביותר. ב-12 לחודש נצפים טורי השריון הראשונים של חיל המשלוח העיראקי במשקפות של מפקדי צה"ל, ועוד באותו היום נפתחו סדרה של קרבות עם השריון העיראקי שהיה עדיף על הישראלי באמצעי ראיית לילה. הקרבות היו קשים וגרמו ללא מעט נפגעים בצד הישראלי, ובנוסף הם הקלו את הלחץ על הסורים שהיו לפני שבירה.

טנקים במלחמת יום כיפור (צילום: חטיבה 14)
מארב מתוחכם שנלמד עד היום בכל העולם. טנקים ישראלים ביום כיפור | צילום: חטיבה 14

בסוף היום החליט מפקד האוגדה, דן לנר, לעשות לעיראקים מארב מתוחכם. הוא פרס את חטיבות השריון שלו בצורה ריבוע פתוח, כאשר את ה"דלת" הם השאירו פתוחה לכיוון ציר ההתקדמות של העיראקים. כדי להצליח במהלך לנר השתמש בכל ארבע החטיבות שלו, שאת חלקן נאלץ להסיג ממקומות שכבשו. כשהקמ"ן אמר ללנר שהעיראקים מתקדמים בדיוק אל פתחה התיבה הוא לא האמין לו ועלה עם משקפת בכדי לבדוק, וזה באמת עבד על פי התכנית – העיראקים נכנסו אל לב הריבוע ופשוט נטבחו על ידי השריון הישראלי. מסך 200 טנקים עיראקים 60 הושמדו כליל, ומבין 170 הטנקים של לנר נפגעו רק ארבעה. עד היום נלמד המארב הזה בבתי ספר לשריון ברחבי העולם.

מבצע עמוד ענן: חיסול רמטכ"ל חמא"ס

חיסולו של אחמד ג'עברי שהיווה את אות הפתיחה למבצע עמוד ענן, הצליח בזכות מהלך הונאה מבריק לו היה שותפים אפילו הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש הממשלה. מבצע עמוד ענן החל אחרי שב-6 לנובמבר נפצעו שלושה חיילי צה"ל ממטען וב-10 לחודש נפצעו ארבעה נוספים מטיל נ"ט שנורה על ג'יפ של צה"ל. תגובת צה"ל גרמה בין השאר להרג של חמישה אזרחים והרקטות התחילו לעוף לאשדוד, אשקלון וכמובן עוטף עזה. ירי זה הביא להחלטה לצאת למבצע אולם הרמטכ"ל, גנץ, התעקש שהמבצע יפתח בחיסולו של ג'עברי. הבעיה שמדובר במחבל בכיר שכל חייו ברח מצה"ל ואפילו היה טוב בזה. היה צורך לגרום לשטח להירגע.

ג'עברי. חוסל (צילום: חדשות 2)
אחמד ג'עברי. לא ראה את זה בא | צילום: חדשות 2

לצורך רגיעה זו החלו גורמים פוליטיים להפיץ בתקשורת מסרים מרגיעים. השר בני בגין, חבר התשיעייה, אמר שהסבב מאחורינו. "צריך להבין שבחירת אותו זמן נכון ביותר, היא דורשת שיקול עמוק, רחב, מושכל, שקט, צלול, כי אנחנו חיים במציאות שהיא מורכבת יותר מאי פעם". אזרחי ישראל עצמם היו בטוחים שהרע כבר מאחור וכבר היו מי שהתלוננו על כך שוויתרנו להם והתקפלנו. בזמן שהמל"טים כבר התחילו לעקוב אחרי ג'עברי ורכזי השב"כ הריצו מידע מסוכני שב"כ, יצאו ראש הממשלה ושר הביטחון לסיור ברמת הגולן, כאשר הם מקבלים מידע מהשטח ועל פניו משדרים עסקים כרגיל, הכל רגוע. שר הביטחון ברק עוד הספיק להגיד למצלמות – "אנחנו נחליט איך ומתי לפעול ברגע שיהיה צורך בכך".

נראה שההונאה הצליחה בדיוק כמו שתכננו, משום שג'עברי העז לצאת ממקם המסתור שלו ונסע במכוניתו בדרך השאהידים, על שם כמות גדולה של מבוקשים שחוסלה ממש באותו הרחוב. טיל הגיע מהשמיים הכחולים ורמטכ"ל חמא"ס סיים את תפקידו בעולם הזה.

>> סיכול ממוקד: כך סוגרים מעגל קטלני