מפעיל כטב"מ (צילום: אליה טל, עיתון "במחנה")
מפעיל כטב"מ - לא מסתכן, אבל בהחלט מסכן את האויב | צילום: אליה טל, עיתון "במחנה"

העתיד כבר כאן: בשנים הקרובות מתוכנן להצטרף מדרג חדש לשורת התפקידים בצבא. היום מחולקים כל חיילי צה"ל לשלושה מדרגים - לוחם, תומך לחימה וחייל עורפי, אליהם צפוי להצטרף מדרג נוסף: "תוקף".

במדרג התוקף ייכללו לוחמים שלא מסכנים את עצמם מבחינה פיזית, ובכל זאת יכולים להסב נזק רב לאויב או לחליפין להגן על ישראל מפני תקיפות שונות - לרוב בלחיצת כפתור. עבודת המטה להכרה ברמת המדרג החדשה כרמת דירוג חדשה מתקרבת לסיומה, ובין התפקידים המדוברים ניתן למנות חיילים במערך הסייבר או באגף המודיעין, מפעילי כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) ועוד. "אנו מבינים ששדה הקרב משנה את פניו", הדגיש ראש חטיבת התכנון ומנהל כוח האדם, תא"ל גדי אגמון, במהלך כנס עתודאים. "שדה הקרב העתידי יציג סוג אחר של לוחם - כזה שלא חייב להיות בעל כישורים פיזיים לשאת משקל על הגב או לצאת למסעות. עם זאת, אותו לוחם ישפיע רבות על המערכה בלחיצת כפתור", הוסיף תא"ל אגמון.

לוחמי סייבר בחיל האוויר (צילום: אתר חיל התקשוב)
החייל התוקף - לא בג'בלאות | צילום: אתר חיל התקשוב

החייל התוקף - יושב במיזוג, אבל בלחיצת כפתור יכול לזרוע הרס עצום

העיסוק בנושא החל לפני כעשור. ההבנה כי שדה הקרב העתידי שונה בתכלית מזה הנוכחי, הביאה לשבירת הקשר שבין סיכון עצמי לפגיעה באויב, כך שגם "תוקפים" עשויים להסב נזק רב לאויב מבלי שיהיו נתונים בסכנה. "מצד אחד יש את החייל שמסתער ורואה לאויב את הלבן בעיניים, ומהצד השני יש חייל אחר שגם אם הוא יושב במשרד ממוזג, ביכולתו בלחיצת כפתור לזרוע הרס עצום", הסבירה ראש המנהל לכוח אדם טכנולוגי ולמחקר (מנט"ם), סא"ל קרן בן־נתן קרוגר.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

אף על פי שהרעיון עלה בעבר, הוא הגיע לבשלות רק בשנים האחרונות - יד ביד עם הפיכתו של מרחב הסייבר לשדה קרב משמעותי לא פחות מההרים והג'בלאות.

"בשנים הקודמות לא הייתה בשלות לעבודה שעשינו", הוסיפה סא"ל בן־נתן קרוגר. "בעבר המערכים הייחודיים האלו היו יותר קטנים, ולצד זה כולם דיברו על האתוס של לוחם עם סכין בין השיניים - אבל אז הגיע הסייבר. העלינו הצעה למדרג נוסף כיוון שהמורכבות הזו לא מאפשרת שלושה מדרגים. למרות הכול התפקיד הקרבי יהיה תמיד בראש סדר העדיפויות, כיוון שאליו אתה נשלח ויכול גם חלילה שלא לשוב", הדגישה ראש המנהל.

מבחינת עדיפות בתגמול ובמענקי השחרור, ימוקם המערך התוקף במקום השלישי בקרב חיילי החובה, בין "תומך לחימה" ל"חייל עורפי".

>> עתירה לבג"ץ: שכר חיילי הסדיר הוקפא בעוד ששכר הרמטכ"ל מזנק