לאורך כל תוואי הגדר בצפון הארץ, מראש הנקרה ועד להר דוב, פרוסים לוחמי גדוד האיסוף הקרבי "שחף". באמצעות כלי האיסוף הייחודיים שעומדים לרשותם, הם יכולים לארוב במשך קרוב לשלושה ימים שלמים כבלתי נראים בשטח, על מנת לאסוף מידע משמעותי על האויב הצפוני, כזה שבזמן הסלמה עשוי להתברר כבעל חשיבות מכרעת.

קיימים לא מעט אתגרים איתם לוחמי האיסוף מתמודדים במתווה הצפוני. לרוב שטח הרי הגליל הוא מיוער במיוחד, ומזג האוויר חורפי וקר. תנאים אלו עלולים להקשות על כוחותינו החבויים שעות ארוכות בעומק הסבך, דרוכים ועוקבים בערנות אחר תנועת גורמי טרור. 

איסוף קרבי (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

על מנת להיות מוכנים לכל קשת התרחישים, יצאו בשבוע שעבר לוחמי "שחף" לאימון מיוחד שנמשך כשבוע, במהלכו דימו את פעילותם המבצעית במספר מתארים ומקסמו את יכולותיהם לקראת הרגע בו יידרשו לצאת למערכה.

"במהלך ימי האימון, תרגלנו את התנועה החשאית לנקודה בה עלינו להסתוות, התנסינו בפריסה נכונה של הכוחות ולמדנו להפוך את המארב שלנו לטוב יותר", מפרט סגן רז בלהוסקי, מפקד מחלקה בגדוד. "בנוסף, ביצענו גם מגוון תרגולות לחימה והתמודדנו עם מקרים שדרשו מאיתנו מתן תגובות מבצעיות מהירות".

רואים ולא נראים

"אנחנו מתאמנים בעיקר על היכולת שלנו לשהות בשטח כרואים ולא נראים, ולצד זאת להיות מוכנים לכל התקלות עם הצד השני", מסביר סגן בלהוסקי. "במקרים רבים אנחנו נדרשים לפעול לבד ולהיות אדונים לעצמנו בעומק השטח".

לדבריו, לוחמי חיזבאללה, הם אויב מרכזי איתו צה"ל נדרש להתמודד בגזרה, וגם הם עוסקים בלוחמת סבך, המורכבת יותר מאשר לוחמה בשטח פתוח או בנוי. היא מכילה כמות גדולה של מרכיבים - מטכניקות הפעולה ועד לפרטי ההסוואה. על הלוחמים להיות מומחים ברכיבים הללו עד לפרט האחרון, וזאת בשביל להתמודד עם האויב, להבינו ולהצליח לאסוף עליו מידע מודיעיני איכותי.

"אנחנו משתמשים בצבעי פנים, אביזרים המדמים פריטי טבע כמו ענפים ושיחים, רשתות, ועוד תלבושות וגופים ייחודיים שמאפשרים לנו להסתתר באופן הטוב ביותר", מציין סגן בלהוסקי, ומדגיש: "המשימה שלנו יכולה ליפול ולהיכשל על הפרט הכי קטן, ולכן אנחנו חייבים תמיד לשאוף לשלמות ולהיות מודעים לדקויות הקטנות ביותר".

איסוף קרבי (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

"התוצאות שלנו בשטח מדברות בעד עצמן"

להילחם בסבך, כפי שמחדד מפקד המחלקה, זו משימה לא פשוטה: "הקושי לנוע, המחסור בזוויות ראייה והסתתרות הלוחמים מעבר לגדר, דורשים מאיתנו למצוא פתרונות יצירתיים. במהלך השנים, הצבא למד את המרחב והפיק לקחים מפעילויות עבר, אנחנו מצידנו דואגים כל הזמן להמשיך ולהתפתח".

בתום האימון המוצלח חוזרים הכוחות לגדר הגבול ומתכוננים לצאת לפעילות המבצעית הקרובה שתתקיים כבר באותו הלילה. "לא סתם אנחנו מקבלים פידבקים מאוד חיוביים - התוצאות שלנו בשטח מדברות בעד עצמן", מתגאה סגן בלהוסקי: "היכולת שלנו לעקוב אחר הצד השני בזמן אמת, תורמים בצורה קריטית להערכת המצב של צה"ל ועל המתרחש בגזרה ועל הצעד הבא".

אם יהיה אירוע מתפרץ בגזרה, מבהירים בגדוד, עבודתם יכולה להכריע את הכף ולמנוע השתלשלות של אירועים נוספים שיביאו להסלמה: "אנחנו העיניים של צה"ל בגבול. עלינו להמשיך לבצע את העבודה שלנו ברמה הגבוהה ביותר".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל