אין תמונה
מאחורי המספרים יש אלפי תמונות עצובות

הם בורחים ממלחמה, מרצח עם ומחיים תחת רדיפה מתמדת: במרוץ אחרי קורת גג יציבה ובטוחה, הפליטים שברו בשנת 2015 שיאים שלא נרשמו שנים ארוכות. מדינות האיחוד האירופי נחרדו למראה תחנות הרכבת העמוסות בגברים, נשים וילדים, תשושים ובחלקם אף פצועים לאחר מסע מתיש, שאת חלקו עשו ברגל ואת חלקו עשו בסירות רעועות. מנהיגי המדינות הגיבו לאט מדי ומעט מדי, והמשבר הוגדר כמשבר ההגירה החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

מסכמים את 2015 ב-mako:

מספר גדל של פליטים לוקח את הסיכון ועולה על סירות בים התיכון בניסיון נואש להגיע לאירופה. הרוב הגדול של אלו שמנסים לעשות זאת במסע המסוכן הזה, זקוקים להגנה בינלאומית, כשהם נמלטים ממלחמה, מאלימות ומרדיפה במדינות המוצא שלהם. המסעות הללו גובים לא מעט חיי אדם: רבים טובעים בדרך ואף עוברים התעללויות, ונתון מדאיג חושף כי מעל ל-3,500 פליטים נהרגו או נעלמו השנה במהלך המסע בים.

מאיפה מגיעים הפליטים ומה המסלול שהם עושים?

המהגרים מגיעים לטורקיה ומשם בסירות רעועות ליוון, ממנה הם נוהרים לגבול מקדוניה. ממנו, הם נוסעים לסרביה וחוצים את הגבול להונגריה. כמו כן, הסירות גם מגיעות לחופים הדרומיים של אירופה, בעיקר למלטה ולאיטליה. מעתה והלאה, הם נמצאים ב"אזור שנגן", המאפשר לפליטים את החופש לנוע בין 26 המדינות שביטלו את ביקורת הגבולות ומאפשרות תנועה חופשית של אנשים וסחורות.

הנתונים במפה הבאה פורסמו באתר נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), הגוף המרכזי של האו"ם שעוסק בשמירת זכויות וביטחונם של פליטים, מחפשי מקלט וחסרי מדינה, גוף שנוסד בשנת 1950 ומאז ועד היום פועל על מנת להבטיח את עתידם של אלו שאיש לא מעוניין לדאוג להם.

המפה הבאה מציגה את המסלול אותו עושים הפליטים המגיעים לאירופה דרך הים. בטבלה בתחתית המפה רשומות עשר המדינות מהן יוצא המספר הגדול ביותר של פליטים למסע הנואש:

באיזו מדינה נמצאים הכי הרבה פליטים?

כפי שתוכלו לראות במפה שבהמשך, חלוקת הפליטים בין מדינות אירופה רחוקה מלהיות שוויונית: רוב הפליטים מנסים להגיע למדינות בעלות מדיניות הגירה "נדיבה" באופן יחסי, כמו גרמניה או שבדיה.

הנתונים הבאים מציגים מידע על בקשות למקלט שהוגשו במדינות אירופה השונות. מדובר בפליטים שהגיעו מכלל מדינות העולם – כולל מדינות מערביות שתושביהם נאלצו לבקש מקלט במדינה אחרת מסיבה כזו או אחרת. הנתונים מתייחסים לשנת 2015, לא כולל חודש דצמבר. חשוב להבהיר שלא כל פליט הוא בהכרח מבקש מקלט, ועל כן, על פי ההערכות, מספר הפליטים גדול יותר ממספר מבקשי המקלט המוכרים.

המפה הבאה מפרטת את מספר הפליטים הנמצאים בכל מדינה באירופה:

לאחרונה הזהיר ארגון האומות המאוחדות שאם המלחמה בסוריה תמשך, מיליוני פליטים צפויים להיכנס לאירופה בשנים הקרובות. מלחמת האזרחים בסוריה, לצד המלחמה בדאע"ש והסכסוכים האלימים במדינות אפריקה הביאו את הפליטים לעזוב את כל חייהם מאחור ולצאת למסע נואש בעקבות חיים חדשים. האם המשבר ימשיך לכרסם בקשרים ההדוקים שבין מדינות האיחוד האירופי? האם התופעה תבלם בסופו של דבר? נצטרך לחכות לסיכום שנת 2016 כדי להכריע, אבל מה שבטוח, עד אז, המראות הקשים של ילדים אבודים שנשטפים לחופים או קופאים בתחנות הרכבת באירופה, ימשיכו לגעת לנו עמוק-עמוק בלב.

סיכום 2015 - מפת הפליטים (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
משבר ההגירה החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה | צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL
סיכום 2015 - מפת הפליטים (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
עוברים מסע רגלי לאורך מאות קילומטרים | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images