בתקופה האחרונה אנו עדים לשלל כתבות על יוצאי יחידת 8200 שעשו חיל בעולם העסקים והפכו למנהלים בכירים במשק ולמיליונרים. כמובן שזה גרר גם פרסומים נוספים על הרצון של בני הנוער להגיע ליחידות האלה ומשם לזנק לעולם ההייטק. דומה שחלומה של האמא היהודייה התחלף מבן טייס או צנחן לבן שהוא גיק מחשבים, כזה שירוויח את העתיד שלו בשרות למען המדינה. אז הפעם החלטנו להביא לכם תמונה שונה ולספר שגם אם בכל זאת החלטתם להחזיק את הסכין בין השיניים, עדיין יש לכם סיכוי. הלכנו ליחידות העלית של צה"ל, סיירת מטכ"ל, שייטת 13 והאחות הכחולה שלדג וגם שם מצאנו לא מעט אנשים שעשו חיל בעולם העסקים והכסף. על פי פורבס, נכון לשנת 2012, יוצאי יחידות העלית שהצליחו בעולם העסקים שווים יחד יותר ממיליארד דולר. קבלו רשימה חלקית של האנשים שהחליפו את הנעליים הגבוהות באלגנטיות איטלקית ואת מנות הקרב בסטייק טרטר.

נפתלי בנט

בנט. "מבינה שהוא עסוק" (צילום: פלאש 90, חדשות)
ממפקד צוות בסיירת מטכ"ל, להייטקיסט מצליח, לשר בממשלת ישראל. נפתלי בנט | צילום: פלאש 90, חדשות

אי אפשר שלא להתחיל את הרשימה בבוגר סיירת מטכ"ל והשר כיום נפתלי בנט. האיש שהמציא מחדש את הסלוגן "אחי" החל את השרות הצבאי שלו בסיירת מטכ"ל, לשם התגייס ב-1990. אחרי שסיים מסלול ואף השתתף בכמה מבצעים עלומים יצא לקורס קצינים שבסיומו שב לפקד על צוות ביחידה. בנט עזב את היחידה לטובת מגלן ואף השתתף במלחמת לבנון השנייה שם פיקד על כוח ציידי רקטות.

את הכסף הגדול הוא עשה בעולם ההייטק אחרי שהקים את חברת CYOTA המתמחה בפתרונות אבטחה. את החברה הקים יחד עם שלושה שותפים, אחד מהם חברו ליחידה. שש שנים לאחר מכן הם עשו אקזיט מצליח שהניב להם סכום נאה, 145 מיליון דולר. אחרי עוד כמה מהלכים יפים הגיע השר לשווי המוערך במאה מיליון. אבל נראה שזה לא הספיק לו והוא עבר לפוליטיקה. גם אז הוא זכה להרוויח אחרי שב-2013 ביצעה חברת "סולוטו" אקזיט מוצלח ובנט שהיה בעל אחוזים בחברה הרוויח עוד כמה מיליונים מהמכירה.

‏דורון קמפל

רס"ן דורון קמפל (צילום: גלעד טוקטלי, עובדה)
עשה חיל בארצות הברית. דורון קמפל | צילום: גלעד טוקטלי, עובדה

לוחם סיירת מטכ"ל שעשה חיל בעולם העסקים הוא דורון קמפל, שם שאולי מוכר לכם כשעיר לעזאזל של אסון צאלים. קמפל שהתגייס ליחידה כלוחם ולאחר מכן יצא לקורס קצינים התקדם עד לתפקיד סגן מפקד היחידה ואף השתתף בשלל מבצעים שעל חלק מהם זכה לקבל עיטורים. באחד מהם הוביל כוח שרדף אחרי מחבלים שחדרו לנווה אור ואף חיסל באופן אישי את אחד המחבלים. הקצין המוערך שנחשב לאגדה בסיירת מונה בשנת 1992 מונה ל"מצביא" הכוח שיועד לביצוע התנקשות בחיי נשיא עיראק דאז, סדאם חוסיין. שם המבצע היה "שיח אטד" וסופו ידוע בגלל מותם של חמישה מלחמי היחידה במהלך אימון בצאלים. באופן נדיר הוא הורשע בגרימת מוות ברשלנות ובכך נקטעה הקריירה המצליחה שלו.

הוא החליט לעזוב את הארץ ועבר לארה"ב שם עשה חיל. בין השאר הוא ייסד ועמד בראש חברת דיליג׳נט, חברה שעוסקת בפתרונות אחסון מידע. בשנת 2008 היא נמכרה לחברת IBM בתמורה ל־165 מיליון דולר. נכון להיום קמפל מנהל חברת סטארט־אפ נוספת אותה ייסד, SimpliVity. ההצלחות האלה הניבו לו הון מרשים המוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים.

עמרי פדן

תכירו את האיש שמאכיל אתכם בהמבורגרים של מקדונלדס. פדן הוא חברו לצוות של ראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר, השניים שרתו בצוות איתמר שמוכר מאוד ביחידה. אין הרבה מידע על השרות הצבאי שלו אולם לאחר מכן הוא למד כלכלה ומתמטיקה באוניברסיטה ובשנת 1981 סיים את הדוקטורט שלו בכלכלה. בתחילה היה איש חינוך כאשר לימד באוניברסיטה העברית אבל מאוד מהר הוא עזב את התחום האקדמי ועבר לצד העסקי.

בתחילה היה המנכ"ל של כיתן אבל את הכסף הגדול הוא עשה אחרי שעזב את החברה ורכש את הזיכיון של מקדונלדס ישראל. עליו נאמר שהוא זה שהכניס את החברה לישראל והפך אותה לרווחית ומצליחה. המחזור השנתי של החברה עומד על כ-140 מיליון דולר ופדן מחזיק ב-50% ממניות ההון של החברה וב-100% ממניות השליטה.

חיים צוף

שייטת 13 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
גם יוצאי שייטת 13 מככבים ברשימה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

מעט מאוד ידוע על חיים צוף, איש שייטת 13 שמקפיד לשמור על עמימות גם בעולם העסקים. בעבר סיפר עליו דודו שיק, אז קצין בשייטת, כי "לחיים היו כל התכונות הטובות שצריך שיהיו ללוחם - הוא היה אסרטיבי, חכם, ערני, אמיץ ופיקח. ממה שידוע הוא השתתף במספר מבצעים כולל פשיטות של היחידה בלבנון. מעניין לציין כי לשייטת הוא התגייס משכונת מצוקה בפתח תקווה אבל מאז עברו הרבה מים בקישון.

בשייטת הכיר את איש העסקים קובי מימון, שלא סיים מסלול, והשניים הפכו לשותפים וחברים קרובים. כיום הוא הבעלים של ישראמקו ומוערך בשווי אישי של 250 מיליון דולר. יחד עם מימון הוא שולט באימפריה המוערכת ב-500 מיליון דולר ובנוסף הוא מחזיק יחד עם מימון בשותפויות גז בישראל, בחברות נדל״ן כולל בחו"ל ושלל עסקים נוספים. מעניין לציין כי חבריו מספרים שלמרות שיש לו אחוזות פאר הוא עדיין נוהג ללון מדי פעם בדירת הוריו, 40 מ"ר גודלה.

אלי גליקמן

"העובדים הפרו הוראה". גליקמן (צילום: חדשות 2)
מפקד השייטת לשעבר, היום מנכ"ל חברת החשמל. אלי גליקמן | צילום: חדשות 2

לא הרבה יודעים אבל מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, היה בעברו מפקד שייטת 13. גליקמן התגייס לשייטת בסוף שנות ה-70 עבר שם מסלול לוחם וקורס קצינים שבסיומו שב לפקד על צוות לוחמים. באמצע השרות שלו עזב לטובת קורס חובלים ופיקוד על ספינת טילים אולם מאוחר יותר שב לשייטת כמפקד פלגת לוחמים. במסגרת תפקידו זה הוא פיקד על כוח השייטת במבצע המשותף עם גולני כחול וחום. ב-1997 אחרי שהיה שנתיים סגן מפקד השייטת הוא הועלה לדרגת אל"מ וקיבל את הפיקוד. אין ספק שהאירוע המשמעותי ביותר עבורו היה אסון השייטת שקרה חודשים ספורים אחרי שנכנס לתפקידו.

אחרי שעזב את הצבא הוא התמנה למנכ"ל חברת Exel MPL ישראל, שלוחה של חברת שירותי לוגיסטיקה מהגדולות בעולם. במקביל היה דירקטור בבנק עצמאות ולאחר מכן שימש כסמנכ"ל לקוחות ומשנה למנכ"ל בחברת פרטנר. מאז אפריל 2011 הוא המנכ"ל של חברת החשמל שמעסיקה יותר מ־12 אלף עובדים ובעלת מחזור שנתי של 6.1 מיליארד דולר. שכרו השנתי מוערך בכ-200,000 דולר לא כולל בונוסים.

גיורא ענבר

שלדג  (צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ)
יחידת שלדג בפעולה. המפקד הפך למיליונר | צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ

כמו מרבית המפורסמים של יחידת שלדג גם ענבר הגיע אליה כמפקד היחידה, את זה הוא עושה אחרי מסלול לוחמי במיוחד בחטיבת גולני ובעיקר בסיירת שלה. ענבר פיקד על שלדג בימי מלחמת לבנון הראשונה ואף הוביל את רוב המבצעים כשהוא זה שעומד בראש הכוח המסתער. בין השאר היחידה בפיקודו של ענבר חדרה מעבר לקווי הסורים וסייעה למטוסי הקרב במסגרת מבצע ערצב 19, השמדת הטק"א. הוא גם השתתף בקרבות על בירות כולל כיבוש מתחם המוזיאון על ידי שלדג.

מצה"ל הוא השתחרר בשנת 1999 וכבר באותה השנה היה למנכ"ל חברת פוינטר. לאחר מכן היה מנכ"ל קבוצת קמן אחזקות, שבעבר גייסה אגרות חוב בשווי 55 מיליון דולר, ואף שימש כיו"ר פעיל של החברות "תאת תעשיות" ו"תאת טכנולוגיות". כיום הוא גם מנכ"ל ובעלים של חברת "אופקי דניש", שעוסקת בייעוץ ובניהול פרויקטים בתחומי מים, תשתית וסביבה. ללא ספק התחום הכי מפתיע בו מצאנו את ענבר זה תחום האופנה, שם הוא משמש כסגן יו"ר החברה של איל האופנה אלי טהרי. לא ברור מה השווי המדויק של ענבר אולם הוא מוערך בכמה מיליוני דולרים.

אריק שור

אמץ לוחם אריק שור (צילום: קובי קנטור, האגודה למען החייל)
יוצא סיירת, היום מנכ"ל תנובה. אריק שור (מימין) | צילום: קובי קנטור, האגודה למען החייל

אריק שור הוא אדם שסומן כמטרה של המחאה הגדולה בישראל. בגיל 58 הוא המנכ"ל הכל יכול של חברת תנובה שמגלגלת מחזור שנתי של 2 מיליארד דולר. רובנו לא יודעים אבל שור נתן לא מעט שנים למדינת ישראל וביחידות העילית של צה"ל. את דרכו הצבאית החל בסיירת שקד יחד עם חברו עד היום, יובל דיסקין. אחרי שחזר לשקד כקצין צעיר הוחלט להפוך את יחידת שלדג מפלגת מילואים של סיירת מטכ"ל ליחידת עילית סדירה בחיל האוויר. את שור הביאו לשם כדי שיהיה מפקד פלגה ומי שחשב שהוא המתאים ביותר לתפקיד היה מוקי בצר, מפקד היחידה ומגיבורי מבצע אנטבה.

מעט מאוד ידוע על המבצעים בהם השתתף ואם להגיד את האמת אז גם על מבצעי שלדג שאותן שנים לא שמענו כלום. כמובן שזה לא אומר שהם לא עשו וסביר להניח ששור ראה כמה רגעים של מתח בשנים ההן. מקרה אחד שכן זכה לפרסום נדיר התרחש בזמן מבצע ליטני. כוח של שלדג יצא לאיסוף מודיעין מעבר לקווים של צה"ל באזור העיירה הלבנונית חצבאיה. במהלך המבצע הופעל מארב מטענים נגד הכוח ונפתחה לעברו אש כבדה ממנה נפצע אחד ממפקדי הצוותים. שור היה זה שניהל את החילוץ של הכוח ולדברי עדים לקרב הוא עשה זאת בקור רוח מרשים במיוחד. מעניין לציין ששור היה זה שהביא לשלדג לוחם אגדי נוסף, את טל רוסו.

גם לאחר השחרור המשיך כקצין מילואים בשלדג ובמקביל היה מאבטח מטוסים באל על. לאחר מכן רצה להיות מורה לחינוך גופני אבל בהמלצת אביו, שאמר כי אין בזה פרנסה, הלך ללמוד הנדסת בניין ומדעי המחשב. בהמשך היה מנכ"ל של מספר חברות, בין השאר בתע"ש שם נחשב לנסיך בגלל אביו שגם עבד שם, ובשנת 2009 נחת בתנובה. גם שם עשה חיל ותחת שרביטו טיפסו הכנסות החברה ב-6 אחוז, מה שכמובן סימן אותו למטרה של הנאבקים על מחיר הקוטג'.