הטלפון וכרטיסי הסים שנתפסו במגידו (צילום: שב"ס)
"יש התגברות במאמץ מצד כלואים צבאיים של חמאס לקדם פיגועים מתוך הכלא באמצעות טלפונים" | צילום: שב"ס

תופעת הברחת הטלפונים הסלולריים לבתי הכלא הפכה להיות מכה שהשב"כ מתקשה להתמודד איתה. באמצעות הטלפונים, מחבלים הכלואים בבתי כלא ישראלים מתכננים חטיפות חיילים ופיגועים.

חוות דעת של מומחה מטעם השב"כ, שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעניינו של נאשם שהיה מעורב בהברחת 27 טלפונים סלולריים לכלא "נפחא" שבדרום, שופכת אור על תעשיית הברחות הטלפונים לראשי המחבלים בבתי הכלא.

"הטכנולוגיה הקיימת במכשירים סלולריים מתקדמים הקיימים בשוק מעניקה לכלואים יכולות תקשורת מגוונות עם גורמים מחוץ לכלא", נכתב בחוות הדעת של מומחה השב"כ שהגיעה לפז"ם. "מתחילת שנת 2010 יש התגברות במאמץ מצד כלואים צבאיים של חמאס לקדם פיגועים מתוך הכלא כנגד ישראל ובחלק גדול מהמקרים ניתן לייחס זאת לשימוש בטלפונים סלולריים. מדובר בתופעה רחבה וחסרת תקדים, המבוססת על שילוב של הכלואים ומפקדות הארגונים, להברחות של טלפונים סלולריים רבים לבתי הכלא ולשמירת קשר רציף בין הכלא לשטח.

לפי הדו"ח, "הנוכחות של הטלפונים הסלולריים בין כתלי הכלא, משמרת יכולת מבצעית גבוהה, ובכללה יכולת להכווין פיגועים חמורים נגד יעדים ישראליים, לרבות פיגועי חטיפה והקמת  קשר עם תשתיות קיימות בשטח עם המפקדות ביהודה ושומרון, ברצועת עזה ובחו"ל ובגיוס והכוונה של תשתיות חדשות מחוץ לכלא ושימור ופעילות אירגונית וצבאית בתוך הכלא".

תעשייה של מיליוני שקלים

תעשיית הברחות הטלפונים הסלולריים לבתי הכלא בהם כלואים אסירים ביטחוניים, בהם בכירי המחבלים, מגלגלת מדי שנה כמה מיליוני שקלים. בתעשייה מעורבים, בין השאר, סוהרים, קציני מודיעין בשב"ס ועורכי דין שתמורת בצע כסף הסכימו להבריח טלפונים לאותם מחבלים.

ההערכה היא, שארגוני הטרור משקיעים כעשרה מיליון שקלים בשנה ברכישת טלפונים באמצעות אזרחים ישראליים, רובם ערבים מצפון הארץ, בדואים מהנגב וגם בעלי עסקים יהודים, בניסיון להעביר אותם לאנשיהם בבתי הכלא.

הפיתוי עבור ההברחה גורם לסוהרים להסכים, תמורת סכומים שנעים בין 15 ל-20 אלף שקלים, להבריח את הטלפונים לכלא בשיטות מתוחכמות. אם לפני כעשור מחירו של טלפון סלולרי מוברח עמד על 5,000 שקל, הרי שכיום המחיר האמיר במאות אחוזים ונע בין 70 ל-100 אלף שקלים. המחיר כולל גם את התשלום עבור הברחתו לסוהר וכן הכסף לרכישתו וקופון שמן שמקבלים המתווכים שיוצרים את הקשר בין הסוהרים לאסירים הביטחוניים. כמובן שככל שרמת הסיכון עולה, גם המחיר של הסלולרי עולה.

בעשור האחרון הוברחו אלפי טלפונים סלולריים לבתי הכלא בישראל. שירות בתי הסוהר תפסו למעלה מ-1,000 טלפונים.

"הסוהרים, עורכי הדין והמתווכים הם אלה שמניעים את התעשייה המסוכנת הזו, שפוגעת בביטחון המדינה", טוען בכיר בשב"ס. "שיטות ההברחה כל הזמן משתכללות ומפתיעות אותנו כל פעם מחדש". בלי הסוהרים, המכונים בידי המתווכים "הציפורים", בלתי אפשרי להבריח את הטלפונים לאסירים. הם מכירים הכי טוב את שיטות האבטחה והביטחון וקל להם לבצע הברחות, למרות שהפיקוח עליהם והבדיקות בכניסה לכלא הוחמרו מאוד יחסית לשנים עברו.

"מבחינתנו הברחת טלפון לאסיר ביטחוני, כמוה כפגיעה בביטחון המדינה והמגמה הזו ממשיכה. ככל שיש עלייה בתפיסות מספר הניסיונות הולך וגדל. הצורך של המחבלים בטלפון חשוב להם כדי לתכנן חטיפות חיילים דבר שיאפשר להם להשתחרר במסגרת עסקה עתידית", טוען גורם ביטחוני.

>> בית שמש: שוטרים שהביאו צו ראשון לאברך הותקפו