אזרחים ישראלים רבים מצאו עצמם השבוע תקועים בפקקים, מה שהעלה להם באופן משמעותי את רף העצבים. "כבר שעה וחצי שאני תקוע בפקק ההזוי הזה", צוטט אחד הנהגים. רובם, סביר להניח, היו מודעים להתרעה הביטחונית שהביאה עליהם את המחסומים והפקקים אולם ספק גדול אם היו מודעים לדרמה שהתחוללה הרחק מאור הזרקורים. אנשי השב"כ יחד עם יחידות מיוחדות של צה"ל והמשטרה סרקו את האזור אחרי חשודים שעל פי המידע יצאו לבצע פיגוע. מספר שעות לאחר מכן ידעו לספר על מעצר שני חשודים וכולנו חזרנו לשגרה. יעבור עוד זמן רב עד שנדע, אם בכלל, על מה שקרה שם, אולם על פי כמות המחסומים והכוחות ניתן להבין שחייהם של ישראלים רבים ניצלו.
מדינת ישראל ספגה לא מעט פיגועים קשים לאורך השנים, ואלה הופיעו בפנינו בצורת כותרות ענק עם תמונות מצמררות של ההרוגים. אבל מה שרובנו כמעט ולא יודעים זה כמות הישראלים שחייבים את חייהם לאנשי כוחות הביטחון בארץ ומעבר לים. סיכול של פיגוע זוכה לרוב לכותרות קטנות, אם בכלל מגיע לידיעת הציבור. אולם המשמעות ברורה: בישראל ובעולם מסתובבים אלפי אנשים שניצלו ממוות ללא ידיעתם.
ניסיון הפיגוע בגבול מצרים
דוגמה לסיכול מוצלח שכזה ראינו באוגוסט 2012. חולית מחבלים חדרה למוצב מצרי ורצחה את כל מי שהיה שם, 15 אנשי הביטחון המרכזי. לאחר מכן הם גנבו נגמ"ש של צבא מצרים ונעו לעבר הגבול הישראלי, יחד עם עוד משאית תופת עליה כמות אדירה של חומר נפץ. תנועת הנגמ"ש המצרי, שמוכר לכוחות הישראלים בגבול, נועדה להרדים את כוחות צה"ל ולאפשר להם לחדור ולבצע פיגוע קשה ביישובי הנגב. אולם ערנות של הכוחות, פריסה נכונה ויכולות מודיעיניות שלא ניתן לפרט עליהן הצליחו לסכל את הפיגוע. משאית התופת התפוצצה על הגדר מבלי לגרום לנפגעים והנגמ"ש עליו מחבלים עם ציוד לחימה רב הושמד על ידי טנק ומסוק. בצה"ל העריכו שאם המחבלים היו מצליחים לחדור, כמות הנפגעים הייתה יכולה להגיע לעשרות רבות של ישראלים.
רכז השב"כ נהרג, האזרחים ניצלו
עבודת המודיעין שנועדה לסכל פיגועים מסוכנת במיוחד. אנשי השב"כ מסכנים את חייהם בפגישה עם מקורות, סייענים ומחבלים פוטנציאלים. אחד מהם הוא עודד שרון, איש שב"כ מגן יבנה שנהרג בשנת 2005. שרון, בן 36 ואב לשלושה ילדים מגן יבנה, שימש רכז שטח של השב"כ באזור עזה. האירוע בו נהרג התרחש בצומת גוש קטיף, שם נהגו חיילי צה"ל לבדוק רכבים פלסטינים שעוברים ב"ציר טנצ'ר". מתחקיר האירוע עולה שהמחבל, עומר סולימאן טאבש, נסע על ציר טנצ'ר וביקש לעבור מאזור חאן יונס לאזור עזה. למערכת הביטחון הייתה התרעה מוקדמת על מבוקש פעיל חמאס שאמור לעבור במחסום, וכאשר הגיע טאבש, שהיה מבוקש עוד קודם לכן, החיילים הורו לו לרדת מהרכב.
הם ערכו עליו חיפוש ראשוני ולאחר מכן הוא נלקח לכיוון חדרי הבדיקה הסמוכים, שם נהוג לבצע חיפוש מדוקדק יותר של הפלסטינים החשודים וכן תיחקור ראשוני שלהם על ידי אנשי שב"כ. מטרים ספורים לפני שנכנס לחדר הבדיקה, אליו הובל על-ידי עודד שרון, טאבש פוצץ עצמו, ככול הנראה בגלל שהבין שהמטען שנשא בתחתוניו יתגלה בבדיקה. שרון נהרג במקום. חמאס טענו שהפיגוע היה נגד אנשי השב"כ והחיילים אולם בשב"כ מעריכים שהפיגוע כוון לאחד מיישובי גוש קטיף, כך ששוב נצלו חייהם של אזרחים ישראלים.
סיכול חם של השב"כ והימ"מ
לא פעם כאשר מגלים אנשי הטרור שהם נחשפו הם משנים את התכניות ומנסים לפגוע בכמה שיותר אנשי ביטחון. מקרה שכזה היה כאשר מידע שהגיע לשב"כ הצביע על כוונה להוציא פיגוע משולב באזור השרון. התכנית של המחבלים הייתה לפוצץ מטען רב עוצמה, אחד נוסף שיתפוצץ לאחר מכן על כוחות ההצלה, ובמקביל לפתוח באש נק"ל לעבר אזרחים. הסכנה וכמות הנפגעים האפשרית ברורה.
אחרי מאמץ מודיעיני אדיר, שכלל הפעלה של סייענים ואמצעים טכנולוגיים, הצליח השב"כ לאתר את הסייען של החוליה. הלחץ על אנשי השב"כ היה אדיר בגלל פוטנציאל הנפגעים והכוונה להוציא את הפיגוע ביממה אולי השעות הקרובות. הם מצליחים לעצור אדם שקשור לחוליה ובחקירה הם מאתרים את המקום ממנו הם יצאו. מדובר בשעת לילה מאוחרת ובשב"כ חששו שהם יפספסו את החוליה שתצא לכיוון השרון. עד כדי כך הזמנים היו לחוצים.
אחרי שאיתרו את הבית בעזרת הנחקר וביצעו הכנות, צוותי הימ"מ מתארגנים במהירות ויוצאים לשטח יחד עם מספר אנשי שב"כ. הם מקיפים את הבית ממנו יוצא אדם לא חמוש שמספר להם על המחבלים שמסתתרים בבית. אותם מחבלים מבינים שהם נחשפו ואז מסתערים על אנשי הימ"מ ושב"כ עם כלי נשק שלופים ומטעני חבלה. תגובה מהירה של אנשי השב"כ פוגעת בשניים שהסתערו עליהם ומביאה לפיצוץ המטענים. מיד לאחר מכן אנשי הימ"מ פורצים לבית ומחסלים את שאר החוליה. מהדורות החדשות בבוקר שלמחרת ציינו בלקוניות, "כוחות הביטחון סיכלו פיגוע משולב באזור השרון".
סיכולים מעבר לים
מדינת ישראל מגנה בחירוף גם על היהודים שחיים בגולה, אלה שהפכו למטרה רק בגלל הזהות הדתית שלהם. את עיקר המשאבים משקיע המוסד, שם יודעים אנשיו שכל טעות או פספוס שלהם תביא ללא מעט קורבנות. אירוע טרגי שכזה קרה בארגנטינה כאשר במרץ 1992 מכונית תופת התפוצצה בפתח שגרירות ישראל בבואנוס איירס והביאה למותם של 29 בני אדם. שנתיים לאחר מכן נהרגו בשיטה דומה 86 בני אדם כאשר הפעם המטרה הייתה בניין הקהילה היהודית בעיר. בנוסף למקרים האלה נזכיר גם את הפיגוע הקשה בבורגס בבולגריה ב-2012, שגבה שישה קורבנות ושלאחריו טענו כוחות הביטחון שזה היה "ניסוי כלים".
אך לצד הכשלונות קיימות גם הצלחות משמעותיות אשר הצילו חיים רבים. את שנת 2012 פתחו הישראלים שטסים לחו"ל עם התרעת מסע חמה לטורקיה. במוסד עלו על מידע על פיו חוליית חיזבאללה כבר נמצאת במדינה ומוכנה להוציא פיגוע גדול נגד הישראלים שמגיעים לשם. זמן לא רב לאחר מכן הודיעו כוחות הביטחון המקומיים שהצליחו לאתר ולעצור את אנשי החוליה. בעולם ידעו להגיד שמי שהביא להם את המידע המדויק היו סוכני המוסד. מקרים דומים התרחשו גם בתאילנד ובהודו, כאשר גם שם זכו לקבל שירותי המודיעין המקומיים מידע מדויק מהמוסד על חוליות של מחבלים. פעם אחר פעם רשמו המקומיים הצלחות במעצרים של פעילי טרור לרוב, כך מעריכים, בזכות מודיעין מדויק של אנשי המוסד.
השיא, כך נראה, היה בפברואר 2012 אז דיווח עיתון כוויתי כי מקורות ישראליים שהוגדרו "מהימנים" חשפו ניסיון להתנקש בחייו של שר הביטחון דאז, אהוד ברק, כשזה ביקר בסינגפור. לפי הדיווח, סוכני מוסד העבירו מידע לגורמי הביטחון בסינגפור עוד לפני שהשר הגיע אל האי. אלה הצליחו לעצור חוליה של איראנים שלא ברור מה עלה בגורלם משום שהסיפור נעלם מכלי התקשורת, אולם מיותר לציין שהתנקשות בשר הביטחון הישראלי הייתה מציתה את האזור כולו.