מלחמת יום כיפור (צילום: Keystone, GettyImages IL)
מלחמת יום כיפור. אילוסטרציה | צילום: Keystone, GettyImages IL

השבוע אירע מאורע היסטורי בחיל האוויר הישראלי: סרן י' הפכה לאשה הראשונה שתמלא תפקיד בכיר במערך הקרב של החיל. י' תשמש כסגנית מפקד טייסת של מטוסי F-15 בבסיס תל נוף. אך ההקשר המשפחתי של י' מסקרן לא פחות מהמינוי ההיסטורי. מסתבר ש-י' היא נכדתו של רס"ן שמעון אש ז"ל, טייס קרב שנפל במלחמת יום הכיפורים.

אש היה טייס במסוק "סקייהוק". ביום השני ללחימה ב-73', נפגע מטוסו מטיל מעל שטח אויב. המטוס התרסק כעשרה קילומטר צפונית לכביש המוביל לאיסמעיליה. כמה שבועות לאחר מכן נמצאו שרידי מטוסו של אש אבל גופתו לא אותרה מעולם. בערך.

בעוד בצה"ל טוענים כי מערך אית"ן (איתור נעדרים) עושה כל שביכולתו על מנת לאתר את גופות החיילים הישראלים, נראה שבמקרה הנ"ל, זה לא משקף את המציאות. "לאורך השנים, השקעתי בחיפושים משהו כמו 50 אלף דולר", מספר מוחמד (שם בדוי. שמו האמתי שמור במערכת), תושב עזה שלטענתו איתר אחרי שנים רבות של חיפושים את המקום בו קבור הטייס הישראלי. "אני בטוח במאה אחוז שמדובר בטייס ישראלי שהמטוס שלו הופל בשטח סיני במלחמת יום כיפור. רק שלושה אנשים יודעים על המקום בו קבור הטייס. שניים מהם מתו. כך שהסוד נשאר רק אצלי", חושף מוחמד בראיון לכתב פז"ם.

"אני היחיד שיודע את המיקום של הגופה"

על פי עדויות של תושבי סיני, גופת הטייס נקברה ככל הנראה מתחת לבית של משפחה שהתגוררה לא רחוק מנפילת המטוס. "גופת הטייס נמצאה על ידי ז'אנדרמרים' (מתנדבי משמר אזרחי) שקברו אותה בהוראת קצין מצרי, מתחת לביתו. על הגופה היה מצנח וסרבל של חיל האוויר הישראלי. לטייס היה שיער שחור וקצת ארוך, סיפרו שהיה לו גוף חזק ומוצק. האיש שקבר אותו מת לפני כמה שנים. הייתי אתו בקשר לאורך כל השנים, נפגשנו פעמים רבות. שילמתי לו כסף שייראה לי היכן קבורה גופת הטייס. אני היחיד שיודע את המיקום של הגופה. יש לי מפה מסודרת של המקום למרות שהבית נהרס כמה שנים לאחר מכן. בעלי הבית חשדו שהמקום קולל בגלל קבורת הטייס. קרו להם כל מיני אסונות", טוען מוחמד. לטענתו, בתחילה חשוב הכפריים שמדובר בטייס מצרי, אבל כשהגיע למקום הקצין, הוא זיהה שמדובר בטייס ישראלי. לדברי מוחמד, משאריות המטוס שהתרסק בנו הכפריים לולים לתרנגולות.

ישראל אריאלי
ישראל אריאלי. "מוחמד הוא אדם אמין שאין לו אינטרס לשקר"

"במהלך השנים יצאתי כמה פעמים מרפיח לסיני כדי לבדוק שלא הזיזו את הגופה. זה היה מסוכן כי באזור היו גם גורמי טרור שלא הבינו למה אני מסתובב שם", מסביר מוחמד. "אני יודע בוודאות שלפני כשנה הצבא המצרי ושוטרים בסיני ערכו חיפושים באזור התרסקות המטוס אחר שרידים מגופת הטייס. הם אפילו עצרו את בני משפחתו של החקלאי שבסמוך לביתו חשבו שהגופה קבורה. בנו היה עצור 15 יום והוא חטף מכות מהשוטרים. אבל הם לא מצאו כלום והוא שוחרר".

"אם לא ימהרו, שרידי הגופה של הטייס לא יישארו בשטח"

לפני למעלה משלוש שנים יצר מוחמד קשר עם סנ"צ בדימוס ישראל אריאלי, קצין מודיעין בכיר לשעבר במשטרת ישראל ומסר לו את המידע שבידיו אודות גופת הטייס. אריאלי העביר את המידע שקיבל ליחידה לאיתור נעדרים בצה"ל, אך לטענתו הם לא עשו דבר.

"הרגשתי שמזלזלים במידע שהעברתי להם. מוחמד הוא אדם אמין שאין לו אינטרס לשקר. בשנה האחרונה הדגשתי לגורמים שונים באית"ן ובצבא שמחמד מוכן לבוא לישראל ולהיבדק בבדיקת פוליגרף כדי לאמת את גרסתו, אבל מאז לא שמעתי מהם דבר וחצי דבר. לא ציפיתי ליחס כזה. בסך הכול באתי לעזור למדינה לאתר טייס נעדר, אבל לצערי לא נראה לי שזה מעניין אותם בכלל", טוען אריאלי.

סקייהוק (צילום: אתר חיל האוויר)
מטוס סקייהוק | צילום: אתר חיל האוויר

בתחילה, דרש מוחמד סכום של מיליון דולר עבור איתור הגופה. אך לאחר מכן ירד לסכום של 50 אלף דולר ולבסוף הסכים למסור את המידע תמורת פיצוי כספי סמלי שיסוכם בין הצדדים, תמורתו הוא יוביל את הישראלים למיקום הגופה. "בחייאת אלוהים, זה לא עניין של כסף. מבחינתי זו מצווה גדולה לאתר גופה של חייל ולהחזיר אותה למשפחתו. שיהיה למשפחתו קבר לבכות עליו. חבל שאצלכם בישראל לא רוצים לשמוע אותי ולבדוק את המידע שלי. אמרתי להם שאני מוכן לעבור בדיקת פוליגרף כדי לאמת את הדברים שמסרתי לאריאלי, אבל לא שמעתי מהצבא שלכם כלום. שיכניסו אותי לארץ וייראו אם אני דובר אמת. מה יש להם להפסיד?", אומר מוחמד.

מוחמד עדיין מקווה שמישהו בצד הישראלי יתעשת ויסכים להכניסו לארץ כדי לברר את אמיתות המידע שיש בידו. "אני יודע שהיו חיפושים באזור שעשה הצבא המצרי אבל הם לא מצאו כלום. אני אומר לך, המידע שלי אמין מאוד"

גם אם לוקחים בערבון מוגבל את המידע שמוחמד העביר בחודשים האחרונים לצה"ל, הרי שמדובר ברעידת אדמה של ממש שמחייבת את צה"ל ובכיריה לבדוק אותו באופן מקיף ולהחליט האם הוא אמין או לא. "כל יום שעובר הוא קריטי. פעם בסיני שלט הצבא המצרי, היום אלה גורמי טרור קיצוניים. אני חושש שאם לא ימהרו שרידי הגופה של הטייס לא יישארו בשטח", מזהיר אריאלי.

שמעון אש ז"ל (צילום: אתר "יזכור")
שמעון אש ז"ל | צילום: אתר "יזכור"

"פנייתו התקבלה בענף איתור נעדרים ונבדקה"

ארבעה טייסים נעדרים מאז מלחמת יום הכיפורים לאחר שמטוסיהם הופלו על ידי סוללות טילים של הצבא המצרי: רס"ן גד סמוק, סרן ברוך ארי גולן, תת אלוף ארלוזור ("זוריק") לב ורס"ן שמעון אש ז"ל.

לאחר חתימת הסכמי השלום עם מצרים בשנת 1978, שוגרה משלחת של חיילים וקצינים ממערך אית"ן במטרה לחפש את גופתו של אש, אך הם חזרו בידיים ריקות.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: צה״ל מקיים בכל עת חקירות לאיתור נעדריו ולאיתור מקום קבורתם של חללי צה״ל שמקום קבורתם לא נודע. במסגרת מאמצים אלו מתקבלות ונבדקות ביחידה לאיתור נעדרים פניות שונות ומידעים שונים. פנייתו של סנ״צ ישראל אריאל התקבלה בענף איתור נעדרים ונבדקה ע״י הגורמים הרלוונטים.