צפו בריאיון עם אבי בניהו (צילום: חדשות 2)
דובר צה"ל לשעבר מגיב על החלטת "בצלם" להתנתק מצה"ל: "תתלוננו, אנחנו רוצים לבדוק את זה" | צילום: חדשות 2

ארגון "בצלם" הודיע היום (ד') כי יפסיק את הקשר שלו עם צה"ל. על פי הודעת הארגון, בצלם יפסיק להפנות תלונות של פלסטינים נגד חיילים אל הפרקליטות הצבאית ומידע לדובר צה"ל. זאת בטענה שהדבר מסב יותר נזק מתועלת למתלוננים. בדו"ח שמפרסם הארגון נטען כי הפעילות מול מערכת אכיפת החוק הצבאית לא הביאה לעשיית צדק עם הנפגעים הפלסטינים. בתגובה אומר תא"ל במיל' אבי בניהו, דובר צה"ל לשעבר: "בצלם עושים טעות מבחינתם. תופסים כותרת לרגע בעברית, אולי בערבית ובעיקר באנגלית, אבל עושים טעות".

בניהו מספר על קשרים די טובים בין צה"ל לבין ארגון בצלם: "זה ארגון ותיק שהוכיח עקביות בעבודתו, גם אם הוא מרגיז לפעמים בפעילות שלו או בממצאים שלו. יש מקום לארגון כזה במארג החברתי של מדינת ישראל, בטח כשמדובר במציאות של יהודה ושומרון, שם מתקיימת לא רק זכות הציבור לדעת אלא גם חובת הציבור לדעת". לבניהו אין ספק שבצלם פוגעים בעצמם, ואף מביא דוגמה לסיבה שבגללה זקוק הארגון לצה"ל.

בניהו חושף כאן לראשונה כי לאחר מבצע עופרת יצוקה יזם צה"ל שיתוף פעולה עם בצלם: "הרמטכ"ל גבי אשכנזי אמר שאנחנו צריכים לבדוק את עצמנו ולברר תלונות, אז פנינו כצבא לבצלם. רצינו שהם יבררו עם פלסטינאים בעזה אם יש להם תלונות על חיילי צה"ל. הפרקליט הצבאי הראשי (אלוף במיל אביחי מנדלבליט, כיום היועץ המשפטי לממשלה – ש.ל) פנה אחרי המבצע לארגון בצלם, וזה אחרי שפרסמנו מודעות בתקשורת הערבית: כל משפחה בעזה שחשה שהיא נפגעה, נבזזה, או נתקלה בהתנהגות לא הולמת, תתלוננו כי אנחנו רוצים לבדוק את זה".

בניהו ממשיך ומספר שהמהלך "לא נעשה בשביל בצלם, אלא בשבילנו. לפרצוף שלנו מול הראי. יש קושי להגיע לאנשים בעזה, ואנחנו כמטה כללי של צה"ל פנינו לארגון בצלם, וביקשנו מהם שיעזרו לנו להביא את הפלסטינים מעזה למחסום ארז לתת עדות למצ"ח. רק להבין לאן זה הגיע. בצלם אכן עזרו לנו ואנשים של מצ"ח והפרקליטות לקחו מהם עדויות שאנחנו בדקנו. לא חושב שהיו הרבה תלונות שהיו מוצדקות, אבל רצינו לדעת שלא היו חלילה מקרים של התעללות, ביזה וכאלה".

מאבדים את הלגיטימיות

ארגון בצלם (צילום: אתר ארגון "בצלם")
"זה משרת את המיתוג שלהם, אבל הם עושים טעות מבחינה אסטרטגית" | צילום: אתר ארגון "בצלם"

בניהו מסביר שבמסגרת קשרי העבודה שבין צה"ל לארגון בצלם, פעילי הארגון קיבלו הקלות מסוימות בשטח: "ידעו שהם פעילי זכויות אדם מארגון מוכר". לפני פרסום הדו"חות שלהם, הם היו מעבירים את החומר לצה"ל בכדי שתהיה תגובה לדברים ("אתה רוצה כארגון שמישהו יתייחס אליך", אומר בניהו).

בניהו הוא לא רק דובר צה"ל לשעבר אלא גם אסטרטג תקשורת מהמובילים בישראל, ולדבריו, המהלך הנוכחי של בצלם יפגע בארגון. "זה משרת את המיתוג שלהם, אבל הם עושים טעות מבחינה אסטרטגית. ברגע שהם אומרים שהם לא עובדים עם צה"ל, אז עם מי הם כן עובדים? הרי אין עוד צה"ל. למי בדיוק הם עושים את הדו"חות שלהם? הם רוצים לשנות, לא?".

בניהו מוסיף: "הם יורים לעצמם ברגל ומאבדים את הלגיטימיות של הפעולה שלהם בקרב חלקים גדולים בחברה הישראלית. גם אלה שמתנגדים להם וגם אלה שתומכים בהם".

בניהו מסביר שבצבא יש ארבעה גורמים שפועלים מול בצלם: פיקוד המרכז, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, הפרקליטות הצבאית הראשית ודובר צה"ל. "התפקיד שלי כדובר צה"ל היה לקשר בינם לבין הצבא. יש בדובר צה"ל מדור שלם שעוסק בטיפול, מתן מענה ובדיקה לכל ארגוני הזכויות אדם. בתקופה שלי הודיעו גם 'שוברים שתיקה' שהם מפסיקים לעבוד עם הצבא, והוציאו דו"ח על עופרת יצוקה בלי שהעבירו את זה לבדיקת הצבא. גם אני שברתי שתיקה ונכנסתי בהם, ועכשיו הם במצב אחר ממה שהיו קודם".

בניהו מסכם את הטעות של בצלם כפי שהוא רואה אותה ואומר: "כרגע כולם כותבים עליהם, יראיינו את המנכ"לית שלהם בערוץ 2 ועוד מישהו יתרום להם, אולי מאירופה. אבל בעוד שבוע בערך הם יבינו שזו טעות מצדם".