צבא וביטחון

לראשונה בתותחנים - לחימה חוצת גדר. הצטרפנו לתרגיל המיוחד

האימון האחרון של גדוד "דרקון" מאגד 215 מעולם לא נראה כך: לראשונה, לוחמי התותחנים תרגלו לחימה חוצת גדר ודימו תרחישים בהם האויב קרוב מתמיד, לצד שיתופי פעולה עם לוחמי שריון וצנחנים. אתה תותח - גרסת גדוד "דרקון"

מערכת את"צ | פורסם 20/02/18 15:11 

זה בטח לא האימון הראשון של סא"ל אסף רחמים, מפקד גדוד התותחנים 55, וגם לא של סגן אורי אורנשטיין, מפקד סוללה בגדוד. ובכל זאת, הם אומרים, משהו הפעם, הרגיש אחרת.

החל משיתופי פעולה עם חי"ר ושריון, דרך ירי פגזים ועד תרגול לחימה חוצת גדר בפעם הראשונה - הכל היה באימון הצפוני הזה. ובהתחשב בעובדה זו, לא קשה להבין למה התחושה של שני המפקדים הייתה שונה.

התרגיל המיוחד הזה, שנערך בתחילת החודש ברמת הגולן במסגרת אימון גדודי, התחיל כשהלוחמים התכנסו בשטח ובנו נוהל קרב משותף. מיד אחריו הם יצאו ל"משימה" - חציית הירדן - בה הם תרגלו התקדמות משותפת בתוך "שטח אויב".

"ניסיתי להכניס את הלוחמים לאווירה, לדמות מצב אמת", מספר סא"ל רחמים. "חשוב לי לאמן גם את המנטליות שלהם, להעביר אותם למצב מקצועי וחד. ואכן, למרות תנאי השטח הקשים לא הייתה אף תקלה בתרגיל והגענו להישגים מרשימים".

תרגול לחימה חוצת גדר, אומרים באגד, הוא דבר שאינו בשגרה. במצב כזה לוחם התותחנים נדרש לא רק להסתכלות של כמה קילומטרים קדימה על עבר מטרות הירי, אלה גם להסתכלות של 360 על האויב. "במלחמה הבאה", מסביר המג"ד, "נידרש להסתכל על האויב לא רק מן המרחק הבטוח של שטחי הכינוס - מספר ק"מ ממנו. בתרחיש אליו אנו מתכוננים גם אנחנו נמצא עצמנו בלב שטח עוין, כשהאויב סביבנו".

 

תותחנים - גדוד "דרקון", אגד 215 (צילום: דובר צה''ל)
תותחנים - גדוד "דרקון", אגד 215 | צילום: דובר צה''ל

"לוחמי החי"ר מבינים מי זה שיורה להם מעל הראש"

מעבר לכך, בשבועות שחלפו ביצע הגדוד מספר תרגילים שעבדו על הקשר בין סוללות הארטילריה לבין חטיבות שריון וחי"ר. "התחלנו מלמצוא את השפה המשותפת בינינו לבין השריונרים", מסביר סא"ל רחמים. "המשימה היא משותפת וברורה לשנינו. הסוללות נותנות סיוע אש לכוחות ועוזרות לקדם את היחידות קדימה".

בראשית החודש עלה האימון הילוך ואל הסוללה (המקבילה לפלוגה בחיל התותחנים) של סגן אורי אורנשטיין, הצטרפו שני גדודים מחטיבת הצנחנים: "בזמן מלחמה ישנן סיטואציות בעייתיות שחטיבות החי"ר נקלעות אליהן. אחת מהן, לדוגמה, היא מארב. במצבים כאלה הן זקוקות לנו ולכן אנו מתרגלים תרחישים כאלה, ומתאמנים על הקשר עם מפקדי החי"ר ועל העבודה המשותפת - מפקד החי"ר מכווין אותנו ואת האש, ואנחנו מספקים לו את ההגנה בשביל לצאת מהמיקום הבעייתי".

"התרגילים האחרונים מציבים בפנינו, כגדוד וכחיל, אתגרים אחרים ממה שאנחנו רגילים אליהם", אומר סא"ל רחמים. "למרות שאנחנו לא תמיד רואים את האויב ממש בעיניים, אנחנו צריכים ללמוד איך להתגבר על האתגר ולתת ללוחמים את "הגב" - כי בלעדינו הכוחות פשוט לא מתקדמים".

"האש שלנו היא קריטית במלחמה, היא מפנה את הדרך ללוחמים בשטח האויב", מצטרף לדבריו סגן אורנשטיין. "אני מרגיש שהתרגילים המשותפים עוזרים לנו להבין איפה המקום שלנו בשדה הקרב, וללוחמים בחטיבות החי"ר להבין מי זה שיורה להם מעל הראש, מי לצדם ועוזר להם לנצח בקרב".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל