סוכן חשאי ארצות הברית (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
"שומרים על קשרי עבודה - וידידות - עם הסוכנים הישראלים". סוכן בשירות החשאי של ארה"ב | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

איך נראה מבצע אבטחת הנשיא אובמה בעיניהם של הסוכנים האמריקאיים? הסוכן החשאי דן אמט עבד 21 שנים בשירות החשאי של אמריקה, במהלכן השתתף כמה פעמים באבטחת הנשיאים ג'ורג' בוש (נשיא מספר 41, כפי שהוא קורא לו), ביל קלינטון (42) וג'ורג' בוש הבן (43) במסעותיהם בעולם. הוא שירת שש שנים ב-CIA ועכשיו, לאחר פרישתו, הוא הוציא ספר בו הוא מתאר את החיים יוצאי הדופן של סוכן בשירות החשאי.

"יש הרבה פרטים שצריך לקחת בחשבון שמתכננים ביקור של הנשיא מחוץ לארצות הברית", מספר אמט לדיילי ביסט. "קחו את האתגרים הכרוכים באבטחת הנשיא בתוך המדינה, ותכפילו את זה בעשרים".

אמט מספר שבדרך כלל תכנון אבטחה שכזה מתחיל שבועיים לפני הביקור, למרות שהתכנון הנוגע לפרטים הלוגיסטיים – ויזה למדינה בה הנשיא מבקר, דרכונים, רישיונות נשק, הזמנות לבתי מלון וכו' – מתחיל שבועות רבים עוד לפני כן. "בנוסף לאנשי האבטחה של הנשיא, אתה צריך להביא לפחות מאה סוכנים מכל רחבי המדינה, אתה צריך שיהיה לך מקום לאחסן את כל כלי הרכב שמגיעים לצרכי אבטחת השיירה. הלוגיסטיקה מורכבת מאוד, וצריך להיות תיאום רב בין השירות החשאי לבין שירות המודיעין של המדינה המארחת".

"הישראלים טובים מאוד באבטחה. הם עושים את רוב העבודה"

הסוכן בדימוס מדגיש שביקור במזרח התיכון שונה מאוד מביקור במקומות אחרים בעולם. "בכל פעם שאתה במזרח התיכון, אתה צריך לזכור שזה אזור עם רמת סיכון גבוהה. אתה צריך לסמוך על סוכנות המודיעין הישראלית. זאת העבודה שלהם – הם נמצאים במשחק הישרדות בכל יום מחייהם. הם מוקפים באנשים שרוצים לראות אותם מושמדים. ולכן, הם מאוד טובים באבטחה וכתוצאה הם עושים את רוב העבודה במונחים של השבתת מה שצריך. כשאתה איתם אתה יודע שאתה בטוח ומוגן".

אמט מדגיש שישראל היא מדינה בטוחה מאוד מבחינת אבטחת הנשיא – "בגלל שהם חייבים להיות כאלה. אחרת, ישראל תפסיק להתקיים. אותו דבר עם הפלסטינים – זהו אחד האזורים הכי מסוכנים בעולם".

סוכן חשאי ארצות הברית ואייר פורס וואן (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
מאות סוכנים מגיעים כדי לאבטח כל צעד של הנשיא, אבל רוב העבודה נופלת על הסוכנים הישראלים | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

הסוכן הוותיק ממשיך ומספר על העבודה הקשה של סוכן חשאי במשימת אבטחה במדינה זרה. "אין לי זכרונות טובים ממסעות כאלה. אתה הולך למדינה שבדרך כלל לא תרצה לבקר באופן אישי. אתה עובד רוב הזמן. אתה נמצא בהפרש של שמונה שעות והגוף שלך צריך להסתגל לזה. אתה לא יודע מתי אתה הולך לאכול שוב, מתי אתה הולך לישון. אתה פשוט שורף אנרגיה רוב הזמן, עובד על אדרנלין וכוח רצון כדי לעמוד בכל המשימות. זה אחד האתגרים הכי גדולים – להתגבר על הקושי הפיזי שכרוך במשימה במדינה זרה. בנוסף, זה גם אתגר לעבוד עם המקומיים".

"הסוכנים שלנו מכירים את סוכני השב"כ והמוסד היטב"

לדברי אמט, לא אמורים להיות מכשולים גדולים בביקור אובמה בישראל. "אתה נתקל בבעיות כשאתה מבקר מדינות שלא ביקרת בהן מעולם, או שאתה לא מבקר לעיתים קרובות. אבל נשיאי ארה"ב מבקרים את ישראל וראשי הממשלה של ישראל מבקרים את ארה"ב כל הזמן. מה שאתה מוצא כשאתה מגיע לישראל זה סוכנים של המוסד ושל השב"כ, אותם סוכנים שאתה עובד איתם גם שהם באים לארצות הברית. עם הזמן, אתה לומד להכיר אותם, מפתח איתם יחסי עבודה מקצועיים ואפילו חברויות. אבל אתה עדיין צריך לזכור למה אתה פה. אתה פה כי זאת עובדה שיש אנשים במספר ארגונים בעולם שרוצים להרוג את הנשיא. ואתה פה כדי לוודא שזה לא קורה".

סוכן חשאי ארצות הברית עוזר לנשיא (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
עוזרים לנשיא בכל צעד ושעל, גם שנופל לו הטלפון | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

"בסופו של דבר, זאת עבודה. אם הנשיא חי, ניצחת. היה לך יום טוב. תמיד יהיו גליצ'ים, שום דבר לא הולך לעבוד חלק 100 אחוז מהזמן, אבל בגלל שהשירות החשאי עובד כל כך קשה והם כל כך טובים במה שהם עושים – ובזכות שיתוף הפעולה עם המקומיים – תמיד התוצאה משביעת רצון. אין מדינה בעולם שרוצה שלנשיא ארה"ב תיווצר בעיה בזמן הביקור שלו אצלה. אף אחד לא רוצה שהכותרות העולמיות יעסקו במשהו שקרה לנשיא בזמן שהיא ביקר במדינה שלו".

>> אייר פורס 1: המבצר המעופף של אובמה