מאז הצגת "תוכנית המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חזר שוב ושוב המושג "מדינה פלסטינית מפורזת", כלומר כזו שלא יהיה לה צבא. אז החלטנו לצאת לסיור וירטואלי סביב העולם כדי לבדוק האם זה עובד ובעיקר איפה זה מצליח.

בתור התחלה אפשר לומר שמדובר במדינות בהן החוקה לא מאשרת הקמה של צבא או כאלו שנמצאות תחת הגנה של מדינות אחרות, למשל מיקרונזיה המוכרת לכל ישראלי.

נוסיף גם שזה לא אומר שאין נשק בתחומי המדינה, ובכל המדינות האלה יש משטרה חמושה, כוחות הצלה וכמובן כוח חצי צבאי, שבו המשימה הכי חשובה באימונים זו הכנה לטקסים.

בסך הכל יש בעולם 20 מדינות שאין בהן צבא כלל או כאלה שיש להן כוח חצי צבאי, שהוא סמלי בעיקרו.

קירביטי, פלאו, סנט לואיסה, סמואה, מיקרונזיה, איי שלמה, איי מרשל, אנדורה, גרנדה וליכטנשטיין - הן המדינות שהחליטו לוותר על הצבא.

בליכטנשטיין שבאירופה החוק קובע שבמקרה בו תפרוץ מלחמה, יוקם צבא על בסיס כוחות המשטרה. ההחלטה התקבלה לפני שנים רבות אחרי שהבינו שם שצבא זו הוצאה ממש יקרה ומיותרת. עובדה שעד היום לא פרצה שם מלחמה ככה שלא היה צורך להקים את הצבא.

יש להן גב מארה"ב

מדינות איי שלמה, מרשל וגם מיקרונזיה ויתרו על הצבא שלהן, כנראה בגלל שהן נמצאות תחת ההגנה של צבא ארה"ב במסגרת הסכמים שנחתמו בעבר. אם מישהו מחליט מסיבה לא ברורה לפלוש לאותן מדינות, הוא מכריז למעשה מלחמה על ארה"ב.

לאיי שלמה הייתה בעבר משטרה חמושה, עד לסכסוך אתני שפרץ שם ב-2003 ובעקבותיו נלקח מהם הנשק. מי שטיפלה בו היא אוסטרליה שלקחה על עצמה את הגנת האיים.

צבא אוסטרליה, חיילים חוזרים הביתה (צילום: Ian Hitchcock, gettyimages)
צבא אוסטרליה, לקח על עצמו את הגנת האיים | צילום: Ian Hitchcock, gettyimages

מבין המדינות האלו לאנדורה היה בעבר המאוד רחוק סוג של צבא בדמות כמה מאות מאוד בודדות של חיילים אבל בשנות ה-30 אזרח רוסי תפס שם את השלטון והכריז על עצמו כ"מלך בוריס הראשון". די מהר המלך נעצר וצרפת כבשה את המדינה. כיום אין להם צבא, אולם ביטחון המדינה נמצא תחת אחריות צבאות צרפת וספרד השכנות, לצד המשטרה המקומית.

גם לגרנדה בקריביים היה בעבר צבא די חזק. רק שהחיילים שם נהגו להגן על השלטון דווקא מול העם. בין השאר הם רצחו פוליטיקאים מקומיים, בני משפחתם והרבה מאוד אזרחים.

המצב שם היה כל כך גרוע, שאפילו קובה גינתה את פעולות הצבא מול העם במהומות שהיו בשנות ה-80. באותו הזמן ראשי הצבא השתלטו על המדינה, הם איימו על ארחי ארה"ב שם ופתחו יחסים קרובים עם מדינות שהאמריקאים לא כך כך אהבו.

זה הסתיים כשצבא ארה"ב פלש לגרנדה וכבש אותה תוך שלושה ימים. לפחות מאה חיילים של גרנדה נהרגו בפלישה, שבסיומה צבא ארה"ב עזב את המדינה. גרנדה הפכה לדמוקרטיה בחסות הכתר הבריטי ואחת מההחלטות הראשונות שהתקבלו שם היתה לוותר על הצבא.

אירוע דומה הרחש גם בפנמה. עד 1989 היה להם צבא גדול במושגי האזור אבל כזה ששירת את הדיקטטורים שהתחלפו מדי פעם. האחרון היה הגנרל מנואל נורייגה. חוץ מזה ששלט במדינה הוא היה גם מעורב חזק מאוד בסחר בסמים, מה שהביא עליו פלישה אמריקאית, מעצר וכלא בארה"ב עד מותו.

אחרי הפלישה פנמה ביטלה את הצבא והשאירה את האחריות על המשטרה וגוף אווירי קטן, שמטרתו העיקרית היא חילוץ. הכוח הכי חזק זו יחידת הלוט"ר הקטנה של המדינה.

משטרת פנמה (צילום: AnelGTR/ Wikimedia Commons)
נותרה הכוח העיקרי אחרי שהצבא נסגר. משטרת פנמה | צילום: AnelGTR/ Wikimedia Commons

גם האיטי החליטה לוותר על הצבא שלה אחרי שורה של דיקטטורים שהפעילו את החיילים בעיקר נגד העם. הצבא המקומי פורק בתחילת שנות ה-90 וההגנה על האזרחים הוטלה על המשטרה המקומית, שקיבלה חיזוק בדמות כמה משוריינים.

בשנים האחרונות הוחלט להקים כוח חצי צבאי בהיקף של כ-500 חיילים, שמטרתו העיקרית תהיה לשמור על הגבול ולהגיב לאירועי אסונות טבע.

קוסטה ריקה החליטה לוותר על הצבא שלה ב-1948 למרות שיש לה סכסוכי גבול עם ניקרגואה השכנה. למדינה בה מתגוררים 4.5 מיליון תושבים במרכז אמריקה אין צבא, לא חיל אוויר ואפילו אין משמר גבול. למרות היא הצליחה לשמור על המצב הזה למרות שנמצאת באזור שלאורך השנים הצמיח כמה מהרודנים האכזריים בעולם.

סומכים על משמר החופים

לאיסלנד אין צבא מאז המאה ה-19 והיא מסתמכת על כוח הגנה הקטן שעיקר האחריות שלו זה הפעלה של מערכת הגנה אווירית. יש להם כוח לא חמוש לשמירת השלום, משמר חופים ומשטרה.

שלוש ספינות פלוס ארבעה מטוסים עם כמה נשקים קלים זה כל הציוד של משמר החופים באיסלנד שלמעשה מהווה רוב הצבא של המדינה.

למשטרת איסלנד יש יחידת לוחמה בטרור ועוד כמה יחידות מודיעין. כל זה מתאפשר בזכות העובדה שלמדינה הסכמי ביטחון עם ארה"ב, נורבגיה דנמרק ועוד כמה מדינות ב-NATO.

קיריבאטי, מדינת איים זעירה באוקיינוס השקט, לא מפעילה צבא משום שחוקתה אוסרת על כך וגם אין צורך ממשי. למדינה משטרה מקומית שאחראית על הגנת הפנים ואת אוסטרליה וניו זילנד שיסייעו צבאית בכל צרה מחוץ.

גם למדינת הוותיקן אין צבא אלא כוחות שיטור מקומיים שאמונים על ביטחון האפיפיור. מדובר למעשה במשמר שווייצרי שהוקם ב-1506 ומונה 100 חיילים שעל פי חוק חייבים להיות גברים רווקים בני 19 עד 30 ומעלה בגובה 1.74 מטר. הם חמושים באקדחים ותתי מקלע וגם חרב מסורתית לטקסים.