ההרס בעזה לאחר צוק איתן (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
"ציבות ביטחונית מאפשרת יותר צעדים אזרחיים" | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

שנה אחרי "צוק איתן", כ- 90 אחוז מתושבי עזה שבתיהם נפגעו במהלך המבצע רכשו את כמות חומרי הבנייה הנדרשת לשיפוץ הבתים, וחלקם נמצאים בשלבי עבודה מתקדמים. כך עולה מנתוני מנהלת התיאום והקישור (מת"ק) לרצועת עזה ביחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש). על פי הנתונים, קרוב ל- 100 אלף בתים שופצו במסגרת מנגנון השיקום שהוקם לאחר מבצע "צוק איתן" על ידי המתפ"ש, האו"ם ונציגי הרשות הפלסטינית. כתוצאה מתהליך השיקום, ניתן לראות צמיחה בענף הבנייה, אשר להערכת מת"ק עזה, סייעה לירידה קלה בשיעור האבטלה ברצועה, העומד כיום על 41 אחוז, לעומת 44 אחוז אשתקד.

זאת לאחר שבשנים האחרונות חלה דעיכה אטית בענף, שהיווה בעבר אחת מאבני היסוד של הכלכלה העזתית והוזנח על ידי שלטון חמאס, שבחר להעצים על חשבונו את תשתיות הטרור. "הבנייה היא כוח מניע שוק", הסביר ראש מנהלת תיאום וקישור (רמת"ק) עזה, אל"ם פארס עטילה, בראיון מיוחד ל"במחנה" במלאות שנה למבצע בעזה. "שמנו לעצמנו שתי משימות עיקריות שנה אחרי 'צוק איתן' - הראשונה היא לסייע לתושבי הרצועה והשנייה היא לאפשר את השיקום. הצעדים האזרחיים שאנו מובילים מול הרצועה מתאפשרים בהתאם להערכת המצב על מנת לתמוך ביציבות הביטחונית", אמר הרמת"ק. "המשוואה לפיה אנו עובדים היא ברורה - יציבות ביטחונית מאפשרת יותר צעדים אזרחיים. הצעדים בהם אנו נוקטים לסיוע לתושבים נועדו לשקף את מחיר המלחמה ומחיר ההפסד. כשיש לתושב עזה ביטחון כלכלי הוא יעדיף להתעסק בלפרנס את ילדיו מאשר לעסוק בחפירת מנהרות".

ההרס בעזה לאחר צוק איתן (צילום: Anadolu Agency, GettyImages IL)
"הרוב המוחלט ברצועה הם אנשים נורמטיביים, ואילו אחוז קטן מהם עוסקים בטרור" | צילום: Anadolu Agency, GettyImages IL

ירידה בניסיונות ההברחה

בחודשים האחרונים חלה ירידה במספר ניסיונות הברחת אמצעי לחימה לתוך הרצועה. "בארבעת החודשים האחרונים ההברחות פחתו משמעותית, כי קיימת הבנה בצד השני שהמעבר מפוקח ואנחנו עולים על כל ניסיון כזה. מאז 'צוק איתן' נתפסו כמה עשרות הברחות", אמר רס"ן מוטי סטולוביץ, רמ"ד תיאום כלכלי במת"ק עזה.

"מאז 'צוק איתן' התושב העזתי מחפש רגיעה", טען רע"ן ייעוץ לענייני פלסטינים (יע"פ), סא"ל חסון חסון. "מה שמעניין אותו זה הפרנסה של משפחתו והכלכלה האישית שלו, ולכן הוא יעשה הכול כדי לנסות לקבל מה שמגיע לו. יחד עם זאת, האוכלוסייה לא יוזמת ולא יוצאת נגד חמאס בשל החשש מהאכזריות שלו", הסביר. לדבריו, במסגרת מנגנון השיקום מתבצע פיקוח על ידי האו"ם בשלבים השונים, החל מכניסת החומרים למחסנים המיועדים לכך, וכלה בבחינת קצב התקדמות הבנייה. "אנו עושים הבחנה בין אוכלוסייה אזרחית לגורמי טרור, ועל כן אנחנו חושבים על רעיונות חדשים כדי לשפר את המצב האזרחי של האוכלוסייה. הרוב המוחלט ברצועה הם אנשים נורמטיביים, ואילו אחוז קטן מהם עוסקים בטרור".

מעבר כרם שלום. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
600 משאיות הנושאות סחורה וציוד מידי יום | צילום: רויטרס, חדשות

ביטחון כלכלי 

על פי נתוני מת"ק עזה, הממונה על יישום מדיניות התנועות במעברים מטעם המתפ"ש, ישנה עלייה בצעדים מצד ישראל לרווחת תושבי הרצועה. "מתחילת שנת 2015 נרשמו במעבר ארז כ- 80 אלף כניסות מעזה לישראל. חשוב לנו להעביר לתושב מסר, להראות לו שלעומת שלטון חמאס בעזה לנו חשובים חיי האדם ואנחנו מאפשרים טיפול רפואי, הגעה לתפילות בהר הבית ומעבר של סטודנטים ללימודים בחו"ל", אמר הרמת"ק.

מלבד העלייה במספר התושבים שיצאו מעזה דרך מעבר ארז, בשנה החולפת חלה עלייה של פי שניים באספקת המים לרצועת עזה. "ראינו שברצועה 97 אחוז מהמים אינם ראויים לשתייה ולכן הגדלנו את כמות המים. כמות המים הוכפלה מחמישה מיליון קוב בשנה לעשרה מיליון קוב", פירט אל"ם עטילה. במקביל, אספקת אנרגיית החשמל מתחלקת בין ישראל, מצרים וייצור עצמי בתוך הרצועה, כשהחלוקה היא ישראל 125 מגה וולט, מצרים 32 מגה ותחנת הכוח העזתית מספקת 60 מגה. הכמות הכוללת מאפשרת שמונה שעות חשמל ביום ולאחר מכן שמונה שעות הפסקה. לדברי הגורמים בשטח, אם יגיע תייר לקניות בשוק המרכזי בעזה, ספק אם יוכל להצדיק את הטענות שנשמעות בקרב גורמים על מחסור במוצרי בסיס. "הגדלנו את כמות המשאיות שנכנסות מכרם שלום, ובממוצע בכל יום עוברות 600 משאיות הנושאות סחורה וציוד. הסחורות הנכנסות לרצועה מאושרות על ידי כלל גורמי הביטחון ועוברות בידוק קפדני", הבהיר אל"ם עטילה.

מס "סולידריות" לעזתים 

חרף המצב הכלכלי הקשה ברצועה, ממשלת החמאס ממשיכה להטיל מיסים על התושבים. "מס 'סולידריות' חדש הוא עוד גורם אשר מקשה על התושבים. מי שנושא בעול ומשלם את מחיר הטרור זה הם", קבע סא"ל חסון. "המיסוי שחמאס הטיל לאחרונה מוכיח את זה. למרות הקושי הגדול הוא מטיל מיסים כדי לממן את צרכיו האישיים שהם חימוש, תשלום לאנשיו והטבות למקורבים", טען אל"ם עטילה.

החודש נרשם שיא חדש במספר התושבים ברצועת עזה שהגיע ל- 1.9 מיליון. 50 אחוז מכלל התושבים הם בני 21 ומטה. מומחים בתחום האוכלוסין טוענים כי בתוך מספר שנים תגיע אוכלוסיית הרצועה ל־2.3 מיליון תושבים. שכר המינימום בעזה עומד על 1,400 שקלים ומרבית המועסקים מרוויחים הרבה פחות, כאשר הם משתכרים בכ- 800-700 שקלים בממוצע. 1.2 מיליון מתושבי הרצועה נשענים על אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם) בהיבטי מזון, שירותים ובתי ספר.

ראיה נוספת למצב הכלכלי העגום ברצועה ניתן לראות בדמות שיעור הנישואים שירד מאז הקיץ הקודם. "מדי שנה מתחתנים בעזה כ- 17 אלף זוגות, ובשנה החולפת המספר ירד במקביל לאחוז הגירושים שעלה, כתוצאה ישירה ממצב כלכלי רעוע", טען סא"ל חסון. "גם הארגונים הבינלאומיים מתמודדים עם בעיות כלכליות קשות המעמידות בסכנה את הסיוע לתושבים, בדגש על 250 אלף תלמידים ו- 9,000 מורים, שעלולים לא לחזור לספסל הלימודים בשנת הלימודים הקרובה", מבהירים במת"ק עזה.

גורמים המעורים בנעשה ברצועה, יודעים לומר כי ככל הנראה ארגון דאע"ש קיים בעזה אם כי בתחילת דרכו. הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, חשף לאחרונה כי התמיכה בארגון הרצחני בתוך הרצועה עומדת על 14 אחוז. גורמים חיצוניים בעזה מצליחים לאתגר את שלטון חמאס ומעמידים את הריבונות שלו בעזה בפני מבחן. "אנחנו עוקבים באופן רציף אחר הנעשה ברצועת עזה", הבהיר סא"ל חסון. "שנה אחרי מבצע 'צוק איתן', אפשר לומר שאנחנו מזהים תופעות חברתיות שנובעות מבעיות כלכליות - חברתיות שהאשם בהן הוא חמאס. המדיניות כלפי רצועת עזה מאפשרת הכנסת סחורות, תרופות ודלקים במעבר כרם שלום, כאשר במקביל עוברות אוכלוסיות מגוונות של פלסטינים, כולל כאלה שנזקקים לטיפול רפואי, במעבר ארז. אם חמאס היה משקיע את הכספים שלו בתושבי הרצועה המצב היה נראה אחרת, אבל הוא בחר בדרך הטרור", הוסיף סא"ל חסון. "אנו מקווים שעזה תהפוך לאי של שקט", מסכם רמת"ק עזה. "הרצועה נמצאת בנקודת זמן שעשויה לשמש כשעת כושר עבורה. הבחירה בידם. אנו ערוכים לכל מצב", סיכם.

>> ערק ממבצע "צוק איתן" ונשלח לכלא