ארכיון (צילום: דו"צ)
כנראה שהיתה דרך יעילה יותר לעשות את זה | צילום: דו"צ

חשיפה: יום לפני סיום מבצע צוק איתן, צה"ל גילה כי קיימת דרך יעילה להשמדה של מנהרות התקפיות מרצועת עזה. למעשה, מדובר בדרך שקיימת כבר 12 שנה, אך נשכחה. במקור, התרגולת פותחה כבר בשנת 2002 לבקשת משרד הביטחון בעלות של מאות אלפי שקלים מכספי תקציב הביטחון. 29 העותקים שמתארים כיצד העסק עובד, אבדו ואנשי חיל ההנדסה לא הכירו אותה. מטבע הדברים, לא ניתן לחשוף בדיוק על מה מדובר.

גורמים במערכת הביטחון מעלים סברה כי אם הדרך לא הייתה נשכחת, ניתן היה להשמיד את המנהרות ההתקפיות שאיימו על כוחות צה"ל ויישובי עוטף עזה, בלי להיגרר למהלך הקרקעי בתוך הרצועה, שלקח יותר משבועיים וגבה את חייהם של מעל לששים חיילים. נודע כי התרגולת שבה מדובר הוגדרה על ידי מפקד זרוע היבשה, אלוף גיא צור, ב-24 באוגוסט, יום לפני שהפסקת האש נכנסה לתוקפה, כ"כלי אפקטיבי להרס מנהרה קיימת". זו התרגולת היחידה שנמצאה יעילה מבין עשרות דרכים להתמודדות עם איום מנהרות, שנבחנו תוך כדי הלחימה.

התרגולת שבה מדובר הוצגה על ידי גורמים במערכת הביטחון גם לראש הממשלה במהלך הימים האחרונים של המבצע ובעקבות כך הביע בנימין נתניהו אופטימיות שישראל תמצא דרך להתמודד עם איום המנהרות, מבלי לפרט מה הדרך שבה מדובר. כעת עולה כי התרגולת פותחה בשנת 2002 לבקשת המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות במשרד הביטחון, מפא"ת. היא הוכנה על בסיס שורה של מחקרים ועשרות ניסויים בניהול של שלמה לוין שהיה במשך שנים רבות יו"ר ועדת חומרי הנפץ של משרד העבודה, רונן עמית שהיה מנהל המחלקה ההנדסית במכון הגיאופיזי ומנכ"ל חברת תמר, שנחשבת חברת הכרייה והפיצוצים הגדולה בישראל (שאחראית בין היתר לפיצוצים שבוצעו לצורך כריית מנהרת הכרמל ומנהרות הרכבת בדרך לירושלים).

התרגולת התגלתה במסגרת בדיקות וחיפושים של מערכת הביטחון אחר דרכים יעילות להתמודדות מהירה על מנהרות התקפיות. כך נתגלתה מחדש השיטה הזו שפותחה בתחילת העשור האחרון וכבר אז הוכרזה כיעילה. התרגולת מאופיינת בכך שהיא מסוגלת להרוס מנהרות קיימות גם אם לא יודעים מראש באופן מדויק מהו הנתיב שלהן, בזמן שעיקר מאמצי מערכת הביטחון הושקעו בעשור האחרון באיתור המנהרות (בעיקר על ידי גלאי רעש).

ישראל דיפנס

>> האלתור הגאוני שבזכותו לוחמי גבעתי השמידו עוד ועוד מנהרות