יירוט רקטות בדרום. ארכיון (צילום: חדשות)
האם זה באמת הולך להסתיים? לא בטוח שכדאי להסתמך על זה | צילום: חדשות

הקיץ מסתיים עוד כמה ימים, שנת הלימודים עומדת בפתח, הירי על ישראל נמשך והשאלה באשר לעוד כמה זמן זה הולך להימשך גדולה מתמיד. בסוף השבוע שעבר בישרו בצבא כי לחמאס והג'יהאד האסלמי בעזה נותר פחות משליש מכמות הרקטות שהיו ברשותו בפתח הלחימה. על פי אותן ההערכות, כמות הרקטות לטווחים של עד 40 קילומטר, עומדת כיום על 1,500 עד 2,000 יחידות ואילו כמות הרקטות לטווחים ארוכים, אותן רקטות שמגיעות לאזור גוש דן, עומדת על כמה  עשרות. היו גורמים ופרשנים שטענו כי מדובר בכמות שלמרות היצור העצמי שנמשך ברצועה תספיק לכל היותר לעוד חודש של מלחמת התשה שבסופה יגמר מלאי הטילים כולו.

לפני חודש בדיוק, בתדרוך לכלל אמצעי התקשורת, מפקד פיקוד הדרום, אלוף סמי תורג'מן הציג את הערכת המצב הבאה: "ארגון החמאס פגוע קשה. זה לא אומר שאין לו יכולות, אבל הוא נפגע קשה. תקפנו עד עכשיו 1,500 מטרות הקשורות במערך הרקטי. היום יש מעט מאוד ירי רקטי והעיקר זה ירי מרגמות לעבר הכוחות שלנו בשטח הרצועה ובגבול. זה מבטא מצוקה במלאים של החמאס".

ירי פצצות המרגמה אכן נמשך ובסוף השבוע שעבר גבה מחיר כואב מאוד בחיי אדם. עם זאת, ירי הרקטות בחודש שעבר, נמשך גם הוא. בתחילת הלחימה, כך על פי גורמי צבא, בידי חמאס היה מאגר רקטי שכלל 10 אלף טילים ורקטות בטווחים השונים. מספר אנשי קהילת המודיעין טוענים שמדובר בהערכת מודיעין שראוי להטיל עליה ספקות.

_ADֹ

יפתח שפיר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי וסא"ל במיל' בחיל המודיעין, ביקש לציין שלא צריך לקחת את המספר הזה כנתון מדעי. "אין לי אימות לנתון והייתי רוצה לראות לזה מחקר אקדמי. מישהו אמר את הנתון הזה וכולם לוקחים את זה כתורה מסיני. אני מכיר את המודיעין וסומך עליו, אבל גם שם יש מקרים של מספרים שצומחים. הערכה של מישהו בסיבוב ראשון הופכת לעובדה בסיבוב שני. זה קורה גם בשירותי מודיעין".

את דבריו מחזק סא"ל א', קצין במטה פיקוד הדרום. "ברור שעשו ניתוחים מודיעיניים, אבל מישהו חקק את המספר 10,000 על הסלע וזה עבר מאחד לשני. אני בקיא בחומר ויכול להגיד שאנחנו מכוונים למקום לא נכון ודי יורים לעצמנו ברגל. מאפשרים לצד השני לעשות דברים מאיזה תקווה שזה יסתיים ולא יהיה להם עוד", הוא אומר. עוד הוא מוסיף ואומר, "די ברור שיש לנו מידע טוב וחזק. אנחנו יודעים איפה הם מייצרים ואיפה הם מאחסנים ועובדה שהפצצות של חיל האוויר נופלות במקום הנכון, אבל להגיד לך שאנחנו יודעים מה האינבנטורי של כל מחסן עד לרקטה האחרונה? בוא נגיד שאת השם שלי אני לא מוכן לחתום שם בסוף הדף".

לסיפורים נוספים היכנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם

זהו המקום להגיד שאגף המודיעין מפגין מתחילת המבצע ואף לפניו יכולות מדהימות וראויות להערכה במתן צי"חים מדויקים אודות מיקומי מחסני האמל"ח, מיקומי המשגרים, מיקומם של פעילי החמאס המיועדים לחיסול ועוד. במבצע בתא שטח סבוך וצפוף כמו רצועת עזה, ברור שקשה לצאת למבצע גדול כל כך בלי גיבוי מודיעיני טוב. עם זאת, לדידי סא"ל א' וקצינים נוספים, גם למודיעין הישראלי יש את המגבלות שלו.

"כבר ראיתי מקרים שנתון הגיע מהשטח והתקבע במערכת ועבר בחפיפות תפקיד כשלא בטוח שהוא היה נכון או השתנה מאז שהגיע", הוא אומר ומוסיף, "להגיד שהיו להם 10,000 ולא 14 או 13 אלף? לא יודע להגיד ולדעתי גם אלה שמצטטים אותם בכלי התקשורת לא יודעים להגיד. אני חושב שצריך ללכת עם גישת האיפכא מסתברא ולהעריך שיש להם הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. אגב, גם בגלל הדרך בה הם מתנהלים במשא ומתן וכמות הרקטות שהם יורים".

"גם מפקדי החמאס לא יודעים איפה כל המחסנים שלהם וכמה יש בכל מחסן"

נ' הוא אל"מ במיל' אשר בקיא בתחום וגם לו יש לא מעט ביקורת על ההתנהלות מול ההערכה המודיעינית הקיימת כיום. "הרבה מאוד גורמים בצה"ל וגם בשב"כ ובמוסד הסבורים שמלאי הרקטות של החמאס יגמר עוד מספר שבועות של לחימה אם הלחימה תמשך ואם מצרים תמשיך לאכוף את הסגר על רצועת עזה משטחה", הוא אומר. "אותם האנשים מאמינים שמה שהם (ארגוני הטרור) יורים יחד עם תקיפות חיל האוויר על מחרטות, מחסני רקטות ומשגרים יביאו אותנו ליום הזה. ואני אומר – אין מצב. חד משמעית. אין מצב".

"המודיעין שלנו איכותי", הוא אומר ומסייג, "אבל גם מפקדי החמאס לא יודעים איפה כל המחסנים שלהם וכמה יש בכל מחסן. זה לא צה"ל שיודע איפה נמצא כל כדור בכל בונקר, בטח שלא עם המידור שיש שם. אין בעזה אנשים שהתפקיד שלהם לבדוק את מצב הרקטות על בסיס יומי ולרשום מספר סידורי. אתה יכול להעריך בדרכים כאלה ואחרות כמה רקטות נכנסו וכמה הם מייצרים וכמה ניתן להכניס בכל חדר או מבנה, אבל להגיע מפה למצב שיש לך מספר נחרץ זה אבסורד".

צפו: "ייצור רקטות ארוכות טווח בזמן הלחימה"
רקטות ארוכות טווח שחמאס חשף. השאלה הגדולה היא כמה כאלה עוד נשארו להם | צילום:

השניים מציינים כי הטעות הסטטיסטית עליה הם מדברים יכולה להיות משמעותית בזמן הלחימה של ארגוני הטרור. "אנחנו לא יודעים כמה יש בדיוק", אמר סא"ל א' והוסיף "הטעות יכולה להגיע לאלפי רקטות שזה אומר לצורך העניין עוד שבועות ואפילו חודשים של לחימה". לדבריו הצטרף אל"מ נ' שאמר, "זה אומר שאנחנו צריכים לבחון את דרך ההתייחסות האופרטיבית שלנו בכל הקשור למבצע הזה, עד כדי כך. כי כרגע אנחנו, וזו הערכתי, אנחנו בכיוון ומקום לא טוב. צריך להגיד לאזרחי ישראל שאין לנו יכולת אמתית להגיד להם כמה זמן לחימה נשאר ובכלל, זו פינה שאני לא מבין למה להיכנס אליה".

על השאלה הזו, כך נראה, רק המציאות תענה. במרתפי המודיעין נעשית עבודה מאומצת ועל הרבה ממנה, כל המעורבים מנועים מלדבר או שהם לא יודעים הכל בשל מידור הדוק. כמו כן, יש לזכור שמידע באשר למה שיש לאויב וכן מידע על מה שהאויב יודע שאנחנו יודעים הוא יקר ערך ויכול לבוא לידי ביטוי בלחימה. מכאן, יש לזכור שמעטים הם אלו שיודעים לענות על שאלת שעון החול וגם אלו, לא בטוח יודעים לתת מענה ודאי לעניין.  

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "אגף המודיעין עוסק באיסוף מודיעין ומחקר אודות היקף הרקטות של ארגוני הטרור ברצועת עזה מזה שנים רבות ופיתח שיטות איסוף מגוונות ומתוחכמות המאפשרות הערכה מהימנה ומבוססת של כמות הרקטות. מכל העובדות והמודיעין שעולה עד כה מסתמן שיש תאימות גבוהה בין ההערכות לבין המציאות".

>> מבצע זה גם עניין לוגיסטי - סיכום ביניים