"הסיירת שנלחת הכי עמוק" (צילום: חדשות 2)
מומחים בפעילות בשטח בנוי ממולכד. לוחמי יהל"ם באימון | צילום: חדשות 2

מבין כל יחידות העלית של צה"ל יחידת ההנדסה למשימות מיוחדת, המוכרת יותר בשם יהל"ם, נחשבת ללהיט החם בתחום הלחימה בשטחים ממולכדים. יהל"ם למעשה, נמצאת שם תמיד אולם מסתתרת תחת כותרת כמו "בפעילות כוחות צה"ל" או מקסימום "כוחות הנדסה פעלו". בהרבה מהפעמים ששמענו את הביטויים הללו, יהל"ם הייתה מעורב בעשייה בדרך כזו או אחרת, תחת מעטה המסתורין שמאפיין אותה.

אנשי יחידת העלית המסתורית שפעלה מחד עם יחידות מובחרות כמו סיירת מטכ"ל ומגלן ומאידך עם גדודי החי"ר הסכימו להעניק לפז"ם ראיונות בלעדיים ולפתוח את הפצע הטרי מקרב עקוב מדם ברצועת עזה, קרב שנפגעו בו 20 לוחמים, וששלושה מהם, לוחמים במגלן, נפטרו מפצעיהם זמן קצר לאחר שפונו לשטח הארץ. 

"כנראה הם התכוונו לחטוף חייל מיד אחרי המטען שהפעילו עלינו"

הם היו חלק מצוות קרב שכלל בין השאר את חטיבת השריון 460, גדוד מילואים של בה"ד 1 (שלא השתתף באותו הקרב), ואת יחידת מגלן שפעלה שם כגדוד חי"ר. למשימה הזו הם נשלחו עם מודיעין מדויק. "חיפשנו למעשה מנהרה התקפית ולא ידענו בדיוק לאן היא מגיעה, אבל ידענו שיש לה פיר במרפאה של אונר"א".

ההיערכות לפעילות הזו מבחינת כוחות הרפואה והחילוץ, הייתה היערכות מוגברת וזו למעשה, הוכיחה את עצמה כהכרחית. "לכל פלגה היה רופא וגם פרמדיק. הייתה עוד לבנת חילוץ יחידתית ועוד חילוץ חטיבתי על בסיס טנקים. בנוסף לזה, היה לנו צוות פינוי חטיבתי של חטיבת צנחנים מיוחדת עם רופאים של 669, שלהם לבד הייתה יכולת פינוי של 16 או 18 פצועים. הייתה גם חוליה של 669 צמודה אלינו וגם היה לנו קשר לפינוי של חטיבת הצנחנים הסדירה", מספר סרן גדי (כל השמות בכתבה בדויים). "לא סתם אני מדבר על הכוח הרפואי הגדול הזה. מדובר בכוח רפואי חריג ולדעתי יש לא מעט לוחמים חיים בזכות זה".

הם הגיעו אל היעד של הפעילות, מרפאת אונר"א, כשאיתם צוות לסילוק פצצות וצוותי מדרון (מתמחים בפריצת מבנים). היו איתם גם כלבים לאיתור חומרי נפץ ואמצעי תקיפה. "אני זוכר את עצמי מגיע ורואה את בית הקברות שם. לא יודע למה זה נתקע לי בראש. משהו הזוי. היו שם קברים של חמישה מטרים. ידענו בוודאות איפה הפיר שלנו וקצין מהכוח התקרב למחסן שהיה שם והתקרב לפיר. בדיעבד אנחנו יודעים שהפיר וחלק מתוואי המנהרה הלך לכיוון מסגד שהיה שם. אחרי האירוע מצאנו עוד פיר עם מבנה ממולכד שחמאס הכין שם תשתית לחטיפת חייל. כנראה הם התכוונו לחטוף חייל מיד אחרי המטען שהפעילו עלינו".

יחידת יהלום עזה (צילום: חדשות 2)
כשהקצין הבין שמדובר במנהרת תופת הוא יצא מיד (המצולם אינו בהכרח נושא הכתבה) | צילום: חדשות 2

כשהם הגיעו למרפאה של אונר"א היה להם ברור שיש סיכוי גבוה שהיא ממולכדת. הם מבצעים שורה של פעולות כדי לטהר את המבנה ולאחר מכן, נכנסים אליו לוחמי מגלן שתופסים שם עמדות. "למיקום שלהם במבנה הייתה תוצאה קריטית ואם הם היו עוד מטר בפנים ואם החמאס היו יותר מקצועיים, היינו מסיימים את האירוע עם עשרים הרוגים. מה שהיה שם זה נס אחד גדול", אומר סמ"ר נועם.

"הייתי משהו כמו 25-30 מטר מהפיצוץ שהיה אדיר"

קצין מיחידת יהל"ם נכנס לאחת המנהרות וראה שהיא מסתיימת בחומה של שקים שאוטמים אותה. זה העלה לו את החשד שמדובר במנהרת תופת והוא יצא משם ונסוג מאחור. זמן קצר לאחר מכן, הקצין ושאר הכוחות מבינים את גודל המזל שנפל בחלקו כשבחר לצאת מהמנהרה כשאת האזור כולו הרעיד פיצוץ עז שלא הותיר לאף אחד שם יותר מידי סיכוי. ככל הנראה, תצפיתן של חמאס צפה בכוחות והפעיל את המטען אחרי שהחיילים נכנסו למבנה.

"להערכתנו היו שם בין 300 ל-400 קילוגרם חומר נפץ", מציין סגן אורי. "אחרי האירוע צילמנו את המבנה, זה מבנה חום קרם שצד אחד שלו נשאר שלם יחסית, אבל אגף שלם פשוט נעלם בפיצוץ". נציין שלצד זה היו עוד לוחמים שנפגעו מחומה שקרסה עליהם כתוצאה מהפיצוץ.

"הייתי משהו כמו 25-30 מטר מהפיצוץ שהיה אדיר. בהתחלה חשבו שטיל פגע במבנה, אבל אנחנו הבנו מיד שמדובר במטען גדול. יש לזה משמעות מאוד גדולה מבחינת המידע שאתה מעביר לכוח הרפואי על נפגעי הדף. לקח זמן להבין מה קרה שם" הוא מספר ומוסיף, "התוצאה הייתה קשה".

תקיפה ברפיח, אמש
הפיצוץ היה אדיר (התמונה אינה קשורה בהכרח לאירוע המתואר) | צילום:

סמל נועם אומר בביקורת: "אין הבנה בכל הקשור לפגיעות הדף וזה נכון גם לרוב הרופאים הצבאיים שלא מתעסקים בזה בדרך כלל. המזל אגב, זה שהפינוי היה מאוד מהיר. חצי שעה אחרי האירוע כל הפצועים כבר היו מחוץ לגדר. בתנאי השטח וגודל האירוע מדובר בתהליך מאוד מהיר". "מי שלא חווה פיצוץ כזה לא מבין מה זה ואיזה עוצמה יש לדבר הזה", אומר סגן אורי. 

למרות הנס הגדול, תוצאות הפיצוץ היו כאמור קשות. מיד אחרי שהפיצוץ התרחש, הכוח החל לספוג אש כבדה של מרגמות וטילים. אחרי שסיימו לפנות את כל הנפגעים ביצעו לוחמי יהל"ם הערכת מצב, כל זה בזמן שהלחימה נמשכת במלוא עוזה. למרות התוצאות הקשות, הם המשיכו לעבוד על חישוף המנהרה וגילוי התוואי שלה כשהמטרה היא השמדה מלאה. "מצאנו את תוואי ההפעלה למסגד וגם עוד פיר שהיה סמוך למנהרה ופעלנו כמובן להשמיד את זה".

משלימים את המשימה

ישנו קושי גדול באיתור המנהרה וגם אחרי שמתגברים עליו ישנו אתגר הנדסי לא פשוט, בטח כשזה תחת אש כבדה. בזכות מערכות מתקדמות, יכולים לוחמי יהל"ם להתמודד עם כל עומק מתחת לאדמה. "צריך להבין שבתחום המנהור יש לא מעט אתגרים הנדסיים כמו מחסור בחמצן או מחסור בתאורה וגזים", מספר סרן גדי. אחרי שהתגברו על כל המכשולים, לוחמי יהל"ם הביאו את המפלצת שלהם שמכונה "אמולסה". מהכלי הזה יוצא שרוול ארוך אל תוך המנהרה ולאחר הזרקת חומר נפץ, המנהרה מושמדת בפיצוץ גדול. היתרון של ה"אמסולה" זה השמדה מלאה של תוואי המנהרה ולא רק פתח או חלק קטן שניתן לעקוף כפי שקורה בתקיפה מהאוויר.

אמסולה (צילום: דובר צה"ל)
רכב האמסולה המשמש להשמדת המנהרות | צילום: דובר צה"ל

מבחינת לוחמי יהל"ם המבצע הזה הושלם אחרי פיצוץ המנהרה שחדרה לשטח ישראל והשמדת המרפאה של אונר"א. זה קרה מספר ימים אחרי הקרב בו נהרגו שלושת לוחמי מגלן: סמ"ר מתן גוטליב, סמ"ר גיא אלגרנטי, וסמ"ר עומר חי.

הפעילות של היחידה, כאמור, לא התחילה והסתיימה שם. במהלך המבצע הקרקעי המשיכו לוחמי יהל"ם בלחימה ונטרלו עוד מאות בתים ממולכדים וכמות אדירה של מנהרות ומעבדות חבלה ומפקדות שתפסו, לא פעם תחת אש כבדה. "אני חייב להגיד שאחרי הקרב היו כל מיני סיפורים בתקשורת ובמדיה ש-95 אחוז מהם לא נכונים. היה סיפור על תינוק שבכה ולוחם נכנס למבנה וכל מיני דברים כאלה. סתם שטויות. מה שכן היה שם זה חתירה למגע וגבורה של לוחמים", גדי מסכם.

>> גאווה ישראלית: הפיתוח שלא משאיר סיכוי לקומנדו הימי של חמאס