חיל האוויר הרוסי יקבל את המטוס החמקן הרוסי הראשון סוחוי SU-57 מייצור סדרתי עד סוף החודש הנוכחי. כך צוטט מנהל תאגיד "רוסטק" הממשלתי לפיתוח נשק בתקשורת הרוסית. במקביל הרוסים טוענים ששידרגו את "רמת החמקנות" של המטוס וביצעו ניסויים נוספים, שלטענתם יאפשרו להתמודד טוב יותר עם המתחרה האמריקאי.

בימים האחרונים נרשמה כמות גדולה של פרסומים בנושא המטוס שמקורם ברוסיה, מה שיוצר את התחושה שפתחו שם ב'בליץ תקשורתי' במטרה לשווק אותו לחילות אוויר נוספים בעולם וגם לצרכי תעמולה מול החמקנים האמריקאים.

"בעתיד הקרוב, ממש לפני סוף השנה, נספק את המטוס הראשון מיצור סדרתי עם מנועים של השלב הראשון", אמר סרגיי צ'מזוב, מנכ"ל רוסטק, במסיבת עיתונאים. "בעתיד יתקבלו מנועים משודרגים, כשהמטוס החדש תואם את כל המאפיינים הנדרשים למטוסי הדור החמישי".

יש לציין שהמטוס אמור היה להימסר בתחילת השנה, אולם הראשון שיצא מפס הייצור התרסק בטיסת ניסוי בדצמבר 2019 מה שהביא לעיכוב בתהליך המסירה.

על פי משרד ההגנה הרוסי חיל האוויר שם יקבל 76 חמקנים בשלב הראשון, כאשר כבר נמסרו להם מטוסי ששימשו ניסוי. ההערכה היא שבעתיד יחתמו על עסקאות לייצור חמקנים נוספים שיכנסו לשרות בטייסות חיל האוויר הרוסי.

במקביל טוענים ברוסיה כי שינויים שנעשו במעטפת המטוס כמו גם שיפורי מבנה שהוכנסו למטוסים מייצור סדרתי, מקטינים עוד יותר את חתימת המכ"ם שלו, כביכול. זאת במטרה להקשות על הגילוי שלו ולאפשר לו לבצע את המשימות מבלי שיתגלה כלל, או שיגלה בשלב מאוחר מכדי למנוע את משימתו.

התיעוד של הצייד (צילום: The Sun@Twitter)
המל"ט החמקן שמפתחת רוסיה. נטען שישתלב עם המאויש | צילום: The Sun@Twitter

בדיווח אחר הרוסים חשפו שהחלו לבצע טיסות ניסוי מתקדמות במטוס חמקן ללא טייס מסוג Sukhoi S-70 Okhotnik. גם הדיווח הזה של התקשורת הממשלתית ברוסיה נראה בעיני רבים כחלק מלוחמת המידע שרוסיה מנהלת מול ארה"ב, שמבצעת ניסויים דומים.

על פי הדיווח הרוסי בוצעו ניסוים בהם החמקן ללא טייס גם נשא טילי אוויר-אוויר שיאפשרו לו להפיל מטוסי אויב. בכוונת הרוסים להפעיל את המל"טים החמקנים בלהקות שיפעלו לצד וגם בשליטת מטוסי החמקן מסוג סוחוי SU-57.

מבחינת הרוסים החמקן שלהם הוא התשובה לחמקן האמריקאי F-22 וגם ל-F-35. קשה מאוד להעריך עד כמה מדובר ביריב ראוי לאותם חמקנים. נזכיר כי ארה"ב השקיעה בפיתוח ה-F-22 כמעט 70 מיליארד דולר וכל מטוס כזה עולה כ-150 מיליון דולר, זאת כחלק מפיתוח טכנולוגיות ייחודיות ומתקדמות ביותר. בתכנית החמקנים הרוסית הושקעו פחות מ-10 מיליארד דולר ועלות כל חמקן רוסי תעמוד על כ-50 מיליון דולר.

הרוסים מקווים שהמחיר "האטרקטיבי" יחסית יאפשר להם למכור ממנו למדינות נוספות ובכמויות גדולות. בין המדינות שמוזכרות נמצאות טורקיה, איראן וגם סוריה, שם פועל חיל האוויר הרוסי ועל פי דיווחים קודמים אף ניסה שם את המטוס בעבר. 

חמקנים (צילום: Steve Thorne, GettyImages IL)
החמקנים של ארה"ב בהם רוסיה רוצה להתחרות | צילום: Steve Thorne, GettyImages IL