הרבה לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה, תכננה מלכת הדראג התל אביבית "דיווה גולדסטאר" מופע מיוחד, בהשתתפות מלכות דראג מפורסמות מרוסיה ואוקראינה, שיעלו יחדיו על הבמה בליין האהוב על ישראלים יוצאי ברית המועצות - "בורלסק".

אבל אז פרצה המלחמה, המתיחות בין המדינות הגיעה לשיאים חדשים, מספר הקורבנות רק עלה ועלה וגורל המופע היה לא ידוע. בסופו של דבר, גם אבק הטנקים לא עצר את היוזמה, שדווקא אמורה לאחד בין התרבויות, וגם לא את מלכת הדראג המפורסמת "בלונדי בונד", שצפויה להגיע לישראל היישר מרוסיה.

וכך, יעלו בשבוע הבא (18 במרץ) על הבמה במועדון "מיסטר רודי" בתל אביב מלכות דראג ממוצא אוקראיני ורוסי, בתקווה להעביר דווקא בימים מורכבים אלה מסר של שלום ותקווה. בשיחה איתן ניסינו להבין איך המלחמה באוקראינה משפיעה על מצב הרוח או המוטיבציה להמשיך להרים, איך יוצאי ברית המועצות בישראל מקבלים את הקהילה הגאה וגם איזה מקום יש לפוליטיקה בדראג, אבל המלכות, ברובן, בחרו דווקא להשאיר את המלחמות לפוליטיקאים ולהתרכז במסרים שבימים כתיקונם שמורים בעיקר למלכות יופי. 

בלונדי בונד, שתנחת בישראל בשבוע הבא ממוסקבה, היא אחת ממלכות הדראג המפורסמות ביותר ברוסיה כולה, שזה כשלעצמו הישג גדול מאוד. היא השתתפה בפרסומות של מותגים מובילים, ביניהם "בורגר קינג", ומחוץ לדראג היא המאפרת הצמודה של הזמרת המצליחה אירנה פונרובסקי וסלבס אחרים. עכשיו היא עומדת לסמן וי נוסף ולעלות על הבמה בישראל בפעם הראשונה. "אני אעלה עם הנאמברים הכי פופולריים שלי ואביא איתם אהבה לכל הישראלים", היא מבטיחה בשיחה עם mako. "אני רוצה שזה יהיה ערב בלתי נשכח". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Блонди Бонд (@blondie_bond)

את קריירת הדראג שלה התחילה בונד לפני 15 שנה, אז אמנות הדראג הייתה הרבה פחות אהובה במדינה. אבל היום, לדבריה, היחס השתפר משמעותית ואף משודרת תוכנית שמזכירה את "המירוץ לדראג של רופול" הפופולרית. "אני שמחה מאוד שסוף סוף נחשפים לאמנות המדהימה הזאת גם ברוסיה", היא אומרת. "הפופולריות הזו מייצרת לי המון עבודה ואני תמיד דואגת לעשות כל הופעה ברמה הכי גבוהה. זה עובד והקהל אוהב את מה שאני עושה. אני מקבלת המון פידבקים אוהדים, גם בזמן הופעות וגם ברשת החברתית".

כשאנחנו מנסים לשאול את בונד על המלחמה המחרידה שמתחוללת באוקראינה, או על מצב הקהילה הגאה ברוסיה, היא מבקשת להתמקד בהופעה הקרבה ודורשת שבשום אופן שמה לא יופיע לצד אמירה כזאת או אחרת על נושאים אלה. מצד אחד, אפשר להבין את המצב העדין איתו היא מתמודדת ואת החשש הטבעי מפני ההשלכות ההרסניות שאמירות ביקורתיות או מחאתיות עלולות לגרום לה. מצד שני, אמני דראג מאז ומתמיד חתרו תחת המוסכמות והחביאו מתחת לאיפור הנוצץ והשמלות הגרנדיוזיות מסרים חברתיים ופוליטיים שנויים במחלוקת, ואי נקיטת העמדה של בלונדי בנושאים מהותיים שכאלה יכולה רק ללמד אותנו על מצבה האמיתי של הקהילה הגאה ברוסיה. 

בונד לא הייתה המלכה היחידה שסירבה להתייחס לתמונות הקשות שמגיעות מאוקראינה, מהן קשה להתעלם, אף על פי כמה וכמה כשהקשר האישי הוא ישיר. גם שאר המלכות שיעלו על הבמה, חלקן ממוצא אוקראיני וחלקן רוסי, לא מיהרו לשתף את מחשבותיהן על המלחמה והיחסים העכורים בין המדינות, אולי כדי לא להפוך את ההופעה עליה הן עבדו זמן כה רב לאירוע בסגנון "זיכרון בסלון". אלא שבניגוד לבונד, המלכות שעלו לישראל לא שמרו על שתיקה מוחלטת והרגישו פתיחות רבה יותר להביע דעה, גם אם הן השתדלו לשקול מילים ולשמור עליהן קצרות וענייניות. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Блонди Бонд (@blondie_bond)

פרידה בקס, מלכת דראג מאוקראינה שעלתה לישראל לפני כשנה וחצי ותופיע לצד בלונדי בונד, בחרה שם במה שכולו משמעות פוליטית: "פרי", שמשמעותו באנגלית "חופש", ו"דה" - "כן" ברוסית. למרות זאת, גם היא מבהירה שלדעתה הקשר בין דראג לפוליטיקה הוא מקרי בהחלט. "הדראג שאני עושה לא ישנה את העולם, אבל הוא כן ישפר את מצב הרוח של הקהל, זה משמעותי מאוד", היא משתפת. "הוא גם יכול להשפיע על הצופה ברמה עמוקה הרבה יותר". 

היא המשיכה והביעה הזדהות עם אוקראינה, אבל הדגישה שאף אחד לא מעוניין במלחמה, גם לא בשום מקום אחר בעולם. "מלחמה זה דבר מפחיד ולצערי אוקראינים רגילים אליה", אמרה. "העם האוקראיני תמיד נהרג וזה עצוב מאוד. זה עם שיש לו מסורת, שיש לו ארץ שהוא שומר עליה. אני בטוחה כי העם שלי חזק ולא יכנע. אני לא מבינה למה כולם שותקים ברוסיה מול המנהיג - זה בן אדם אחד שהורס את החיים לעם שלם ואף אחד לא עושה כלום נגד זה". גם ליזה דרייב, מלכת דראג מרוסיה שעלתה לישראל לפני 10 שנים, חיזקה את דבריה. "כמובן שאני נגד המלחמה. עצוב וכואב לי שהרוסים הורסים את העם האוקראיני והמדינה כולה". 

דיווה גולדסטאר, שיזמה את המופע, מביעה עמדה מעט שונה. "רוסים ואוקראינים תמיד חיו ביחד וצריך להבין את זה", הסבירה. "יש להם חברים משותפים, קרובי משפחה, עסקים משותפים. מה שקורה כאן זו מלחמה של פוליטיקאים שמביאים איתם מוות. אני מחכה שהמצב יחזור לקדמותו ובינתיים הלב בוכה. זו מלחמה מיותרת לגמרי בין נשיא רוסיה לנשיא אוקראינה. הם צריכים לסדר את העניינים לבד ולא להכניס אזרחים חפים מפשע למצב כזה מטורף". 

דיווה גולדסטאר (צילום: Victoria Gordeeva)
דיווה גולדסטאר | צילום: Victoria Gordeeva

כל מלכות הדראג הישראליות, בלי יוצא מן הכלל, סיפרו כי הן שומרות על קשר יומיומי ודואגות לחזק אחת את השניה. "זה מצב קשה לכולם", מבהירה גולדסטאר. "לחלק מאיתנו יש קרובי משפחה וחברים ברוסיה ובאוקראינה, אנחנו דואגות לשלומם ומפחדות עליהם. בדיוק בגלל זה בחרנו בהופעה הקרובה להעביר מסר מאחד של אהבה". 

זו בדיוק הסיבה שהן מבטיחות כי ההופעה הקרובה תהיה מלאה בשמחה ואנרגיות חיוביות. "אנחנו רוצות שכל מי שיגיע ישכח לשעתיים מה שקורה מחוץ למועדון", אומרת גולדסטאר. "שישים את המחשבות בצד, יחייך, יהנה ויצחק. אנחנו רוצות שהצופים יתרכזו בנצנצים ויחזקו איתנו מסר של שלום, אהבה ותקווה בכל העולם". 

"אם מצב הלהט"ב היה טוב ברוסיה, הייתי נשארת לחיות שם"

את הדרך שלה בעולם הדראג התחילה דיווה גולדסטאר במוסקבה לפני 12 שנה. לפני כעשור היא עלתה לישראל כדי לטפל באמה והגשימה חלום ילדות. "רציתי לעשות עלייה כבר מגיל מאוד צעיר וזה נדחה פעם אחר פעם ולקח יותר מדי זמן", היא נזכרת. "בשנים הראשונות היה לי קשה כי לא ידעתי עברית ולא היו לי הרבה חברים, אבל אחרי כמה שנים חזרתי להופיע". 

גולדסטאר השתקעה בתל אביב, החלה להופיע בליינים גאים, חתונות, ימי הולדת ומסיבות רווקות, ולפני שלוש שנים הקימה את ליין "בורלסק" יחד עם מלכת הדראג ליזה דרייב. בשנה שעברה היא הוציאה סינגל בשם "Night Star" ולכבוד המופע הקרוב תשחרר שיר חדש. "הליין שפתחתי סוחף תיירים, ישראלים דוברי רוסית וגם כאלו שלא"', היא מספרת. "גם המון זוגות הטרוסקסואלים מגיעים".

פרידה בקס, מאמשה, ליזה דרייב ודיווה גולדסטאר (צילום: Paul Smith, viral press)
פרידה בקס, מאמשה, ליזה דרייב ודיווה גולדסטאר | צילום: Paul Smith, viral press

הליין, שעולה פעמיים בחודש במועדון "מיסטר רודי" בתל אביב, מיועד בעיקר לקהל הרוסי, אבל כשבקהל יושבים אנשים שלא מבינים את השפה המלכות מיד יעברו לדבר עברית. "אנחנו משלבות גם שירים באנגלית ובעברית, אבל שמות דגש על זמרים וזמרות מפורסמות מרוסיה כדי לחזק את התרבות והשפה הרוסית", מבהירה דיווה גולדסטאר. "ההופעות תמיד מלאות. זה מדבר מאוד לקהל הרוסי שחי בארץ, בייחוד כשאנחנו עושות פארודיות על זמרות כמו אלה פוגצ'ובה, שהיא הכי מפורסמת היום ברוסיה, או על הזמר האוקראיני אנדריי דנילקו, שמוכר לכולם מהאירוויזיון ועונה לשם הבמה 'Verka Serduchka'".

החברה ברוסיה שמרנית והומופובית יותר, אבל פתוחה יותר לדראג.
גולדסטאר: "הקהל הרוסי מתייחס לדראג כמו הצגה. הוא יודע ליהנות מהמופע, ההומור, התלבושות והמוזיקה ולא עושה את הקשר עם נטייה מינית או לזה שגבר מתלבש כמו אישה. מבחינתם, זו הופעה לכל דבר ועניין". 

בניגוד מוחלט למצב הקהילה הגאה ברוסיה ואוקראינה.
גולדסטאר: "המצב ברוסיה לא פשוט והמון דברים חסרים כמו מצעד הגאווה. רוסיה לא מוכנה לזה עדיין, אבל בכל זאת יש קהילה גדולה ומגוונת שחיה שם ונהנית ממועדונים, סאונות וברים. היחס לקהילה בערים הגדולות, כלומר במוסקבה או סנט פטרסבורג, טוב יותר. יש שם גם מועדוני גייז עם הופעות דראג איכותיות וברמה הכי גבוהה שיש".

ליזה: "בארץ אנחנו מרגישים נוח יותר מאשר ברוסיה. אם המצב שם היה טוב לקהילה הגאה, אולי הייתי נשארת לחיות שם".   

פרידה: "בישראל אין בעיה בכלל, זה נכון. באוקראינה זכויות הלהט"ב לא מקובלות ממש ואין הבנה למה חשוב לקדם אותן, אבל בשנים האחרונות שומעים יותר על הקהילה הגאה שם ויש רוחות של שינוי. צריך לזכור שכבר שש שנים מתקיים בקייב מצעד הגאווה".

חלק מההכנסות של המופע יתרמו לטובת קרן הפועלת לסייע לאזרחים באוקראינה.
לרכישת כרטיסים למופע