נעמי סרוסי ותום כהן הם זוג ביסקסואלי שמנהל זוגיות מאושרת קרוב לשנתיים. נעמי, חברת ועד מנהל באגודת הלהט"ב ותום, יועץ פרלמנטרי של ח"כ תמר זנדברג, יזמו לפני שלושה חודשים את הליין "ביסי", מסיבה המיועדת לקהילה הביסקסואלית ומתקיימת אחת לחודש במועדון ה"מיני קלאב" בתל אביב. יחד, השניים מייצגים רעיון העוסק בגוונים של אפור. "החיים אינם שחור או לבן", מכריזה סרוסי, "לפעמים נדמה כי בחברה שלנו אי אפשר לשחק כדורגל ולרקוד בלט בו זמנית. אנשים נוטים להכניס היבטים רבים בחייהם לתבניות, אבל בפועל - הכל אפשרי".

>> צפו: 100 שנים של תחתוני גברים ב-3 דקות

>> יצאה מהארון בדרך הכי הזויה - והפכה ויראלית

השיח על ביסקסואליות, שצובר תאוצה לאחרונה בעקבות יציאות של מפורסמים מהארון הביסקסואלי, מקדם חשיבה פתוחה על מיניות ומזמין אותנו להסתכל על משיכה כדבר דינאמי. "מבלי להכליל, אני יכולה לומר שישנם גברים הרואים בזוגיות עם ביסקסואלית פוטנציאל למימוש פנטזיות לסביות או שלישיות", משתפת סרוסי, "שנינו ניהלנו מערכות יחסים עם סטרייטים, לסביות או הומואים, ועל כן אני חושבת שהייחודיות בקשר שלנו נובעת מהתקשורת הפתוחה סביב מיניות. הזוגיות שלי עם תום שונה מקשרים שחוויתי עם סטרייטים, שכן אלו התקשו להכיל את הפתיחות במובנים מסוימים".

אין תמונה
כהן. "כל צד שהייתי איתו מתקשה להבין איך אני נמשך למין השני"

נראה כי נטייתו המינית של אחד מבני הזוג מביאה לעיסוק אינטנסיבי בפרקטיקה מינית. מקור העיסוק אינו בהכרח נובע מתוך מחשבה מעמיקה על נטייה מינית, או לחילופין בקשר שבין הבניות חברתיות לתפקידים מגדריים במערכות יחסים. "מחוויה אישית, אני יכול לומר שכל צד שהייתי איתו, גבר או אישה, מתקשה להבין כיצד אני יכול להימשך למין השני", משתף כהן, "אני חושב שמה שיפה בקשר שלנו הוא שאפשר לשנות דפוסי התנהגות, תפקידי מגדר. זוגיות כזו מאפשרת להכיל רבדים שונים באופי שלך".

רבים נוטים לפרש את המשיכה לשני המינים כמצב ביניים או כתקופה זמנית המזוהה עם בלבול. ביסקסואליות מסרבת "לבחור", ועל כן מביאה איתה שאלות העוסקות בפער שבין הנטייה המינית לפרקטיקה מינית בפועל. "היו אנשים שהאשימו אותי על ההתעקשות להגדיר את עצמי כביסקסואל בעוד שבפועל אני מקיים זוגיות עם אישה", משתף כהן. "מפרשים את התנהגותי כצורך להישמע מיוחד. אני חושב שזוהי פרשנות לא הוגנת כי אין סיבה למחוק את הזהות המינית שלך על סמך פרקטיקה בזוגיות".

"באופן כללי, השאלות הנפוצות נוגעות למושג ביסקסואליות ולמשמעות שלו", מוסיפה סרוסי, "מלבד זאת, היו אנשים ששאלו אותי אם חסרה לי אישה בזוגיות עם תום, או שלחילופין ביקרו אותו בטענה שהוא נשי, אך אלו הערות שאני מסננת".

אין תמונה
סרוסי. "הזוגיות שלי עם תום שונה מקשרים שחוויתי עם סטרייטים"
אתם מזהים קשר בין היותכם ביסקסואלים לבין סלידה ממונוגמיה?
"ברגע שהייתי מודע ליכולת שלי להתאהב ולהימשך לשני המינים, הצלחתי להכיל את המחשבה על מונוגמיה", מספר כהן, "בהתחלה העיסוק בחקר עצמי לווה בהתנסות עם שני המגדרים ובסוגי קשרים שונים. ההתנסות לעיתים יצרה בלבול והקשתה על היכולת להכיל תפיסה מונוגמית, שכן קשה לדמיין לצד איזה מגדר תבחר לחיות בעתיד. כאשר הבנתי שביסקסואליות, משיכה לשני המינים, היא נטייה בפני עצמה - יכולתי לחשוב על מונוגמיה ממקום שלם".

כהן משתף כי כיום אינו רואה את עצמו מנהל מערכת יחסים שאינה מונוגמית. "בעבר התקשיתי להכיל את המושג מונוגמיה, אך לא קישרתי את עמדתי בנושא לנטייה מינית", מודה סרוסי, "הקהילה הגאה מערערת על תכתיבים חברתיים, ועל כן אני יכולה להבין באופן כללי את המחשבה להתנגד לתבניות כמו מוסד הנישואים. עם זאת, אנחנו בני אדם וקנאה הינה רגש טבעי וחזק אצל שנינו".

השניים מודעים לאפשרות לפתוח את היחסים בעתיד לטובת חוויה עם מגדרים אחרים, אך נכון להיום תום ונעמי מסופקים מזוגיות מונוגמית המלווה בתקשורת פתוחה סביב מגדר ומיניות. "חשוב להבין שכשאני עם תום אני לא מרגישה שאני רק עם גבר, אלא עם אדם שעונה לי על צרכים נוספים, אחרים שאינם בהכרח מזוהים עם מה שמצופה מגבר בחברה", מוסיפה סרוסי. 

איזה תגובות קיבלתם?
"לעיתים נדמה שיש נטייה להוקיע ביסקסואלים בקהילה. דמותה של הביסקסואלית באתרי היכרויות לדוגמא עלולה להיתפס כ'לסבית לא רצינית', כמי שרוצה להעביר את הזמן ומתכננת לסיים את חייה לצד גבר. נשים שיצאתי איתן לעיתים זיהו את המשיכה שלי גם לנשים כדבר זמני ונרתעו. מלבד המקרים הללו, אני יכולה לומר שבאופן כללי החוויה מול הקהילה היא טובה".

תום ונעמי
"ככל שניצור שיח על נושאים מושתקים, נפתח צוהר להתנסות"
השניים משתפים כי המעגל החברתי המקיף אותם מורכב מאקטיביסטים בקהילה ועוד אשר מכירים את הסיפור האישי שלהם, ועל כן יודעים להכיל את התפיסה הביסקסואלית. "יתרון נוסף בזוגיות שלנו הוא האופציה לצאת למקומות בילוי של הקהילה מבלי להרגיש חריגים בנוף, שכן שנינו בסופו של דבר להט"בים".

"כחברה אני מאמינה שככל שניצור שיח על נושאים מושתקים, נפתח צוהר להתנסות", אומרת סרוסי, "מין אנאלי למשל, אינו 'מקודש' להומואים בלבד, אלא שגם גברים סטרייטים יכלו ליהנות ממנו אילו רק היו מנסים". נראה כי היעדר שיח מיני במעגלים מסוימים משתיק את הרצון בהתנסות והיכרות עצמית. גם בשנת 2016 ישנם נושאים שנותרו בגדר סודיים ומוסתרים, דבר היוצר בורות ובעיקר פוגע בהיכרות של הפרט עם עצמו.

"לדעתי רבים בחברה נושאים איתם מחסומים אישיים ופסיכולוגיים המונעים מהם לממש רצונות בתחום המיני", מסכם כהן, "לולא הבניות חברתיות אני מאמין שקשרים בחברה היו נראים אחרת, שכן בסופו של דבר משיכה היא לא רק למגדר או לאיבר מין, אלא לאדם שהוא מכלול שלם של אישיות".

המסיבה הקרובה של "ביסי" תתקיים בשישי 15.7 במועדון ה"מיני קלאב" בת"א

>> מי צריך קונדום כשיש PrEP?

>> 9 הצעות הנישואים הכי גאות ומרגשות שראיתם