יש מפגשים בחיים שמעבירים בך צמרמורת של ריגוש, כזה הוא המפגש עם רומי אברג'יל. את אמה של רומי, אילנית, הכרתי לפני 15 שנה. היא הייתה נוהגת לפקוד בקביעות מסיבות של שירזי ועופר ניסים במועדון ה-TLV בהן הופעתי. מדי שבוע היינו נפגשות במועדון, עד שיום אחד היא הפתיעה וסיפרה שהיא בהיריון, ושככל הנראה תיאלץ להפסיק לבוא ולבלות. הגבתי בהומור ש"בסוף ייצא לך ילד טרנסג'נדר", והיא מיד ענתה: "אין לי בעיה, את יודעת שאני מקבלת ואוהבת את כולם".

 >> בן ה-18 נכלא למשך חודשיים - בגלל שהוא הומו

>> צפו: חברת סרטי הפורנו לגייז שמשנה את החוקים

במהלך ההיריון נפרדה אילנית מבן זוגה. לבן הנולד, אותו גידלה לבדה, היא קראה יניר. היום קוראים לה רומי. נפגשתי עם שתיהן לסגירת מעגל ולשמוע על התהליך שעברו.

אין תמונה
"אמא, אני רוצה ללכת לישון ולקום עם גוף של בת"
מתי בעצם שמת לב שהילד שלך "שונה"?
אילנית: "כבר מגיל קטן הבחנתי שהמשיכה שלה כבן הייתה לבובות, בגדי נשים, איפור ועקבים. מאחר ואבא שלה ניתק איתנו קשר, רציתי להוכיח לו שיצא לנו ילד מושלם. היא הייתה תינוק יפייפה, תכול עניים עם עור שזוף, כולם חשבו שהוא ילדה. כשגדל קצת הבנתי שמשהו לא תקין, הילד שלי מתעקש ללבוש את הבגדים שלי בסתר, הוא מדבר על עצמו בלשון נקבה. אמרתי לעצמי 'יש לי בן הומו'. האמת שמאוד התאכזבתי, רציתי שהוא יהיה כמו כולם ושגם לי יהיה במה להתגאות ועם כל הקבלה שלי את הקהילה, כשזה הגיע אליי הביתה - פישלתי. במשך הזמן הבנתי שמדובר במשהו שהוא יותר מורכב מרק הומו, כי הילד ממש התעקש לטפח גינונים נשיים, ובגיל 5 הוא אמר לי 'אמא, אני רוצה ללכת לישון ולקום עם גוף של בת'".

היה רגע מסוים בתהליך ההבנה שלא תשכחי?
אילנית: "בגיל 6 רשמתי את רומי לקייטנה. היא גנבה לי מהארון את הביקיני והלכה ליום בבריכה. שם היא נכנסה לשירותי נשים עם הבנות ולבשה את בגד הים שלי. הגעתי מיד כי המדריך התקשר וביקש שאבוא. ישנה בעיה אמר. כשהגעתי ראיתי את רומי יושבת בצד, בגד הים עליה וכל הילדים סביבה צוחקים. היא סירבה לפשוט אותו ובכתה שהיא רוצה להיות בת. כעסתי וממש צעקתי עליה ליד כולם. רציתי שיבינו שזה לא מקובל עליי. הרגשתי מושפלת, הודעתי שהיא לא הולכת יותר לקייטנה, היא ביישה אותי, רציתי לגרום לה להפסיק לדבר על להיות אישה, לגרום לה לפחד. היום אני מודעת לסבל שהיא עברה ואני מבינה עד כמה הוספתי לקושי שלה כילד, גם בקבלה העצמית שלה וגם בהתמודדות עם הסביבה. זה דבר שאני אצטער עליו עד יומי האחרון".

אין תמונה
"לא ממש הבנתי מי או מה אני"

לגלות את דנה אינטרנשיונל בבית הספר הדתי

כתגובה לרצון שקינן בנפש הצעירה, החליטה אילנית לשים את רומי בבית ספר דתי במטרה להחזיר אותה אל ה"מוטב" ולהקנות לה כלים גבריים. בבית הספר רומי התחילה לעבור השפלות מבני כיתתה ועוד מיני חוויות לא נעימות בלשון המעטה.

איך הצלחת לשרוד במסגרת דתית?
רומי: "הילדים התייחסו אליי מאוד לא יפה, לא היו לי כמעט חברים. לבית הספר הייתי מאחרת כל יום כדי לפספס את תפילת הבוקר. סירבתי לומר 'מודה אני' בלשון זכר. הבנים היו קוראים לי 'הומו' או 'קוקסינל' והיה לי מאוד קשה. לא ממש הבנתי מי או מה אני".

מתי התחלת להבין?
רומי: "בבית הספר היתה לי חונכת, ושמעתי אותה פעם אחת מדברת עם מישהו בטלפון ומזכירה את השם דנה אינטרנשיונל. שאלתי מי זו? והיא ענתה שזו זמרת שעברה שינוי מין, שנולדה כגבר וכיום היא אישה. נכנסתי לגוגל ובדקתי מי זו. קראתי שמדובר בזמרת שעשתה ניתוח לשינוי מין, ואמרתי לעצמי שזה מה שאני צריכה לעשות. הראיתי לאמא שלי תמונות של דנה, ואמרתי לה שהיא עברה שינוי ושגם אני רוצה. אמא כמובן לא שיתפה פעולה ותמיד שינתה נושא. החלטתי שאני חוקרת את העניין באינטרנט. מצאתי בחו"ל כת נוצרית שמכבדת ומקבלת אליה נשים טרנסיות. הצהרתי בבית הספר הדתי שאני מתנצרת. הנהלת בית הספר קראה לאמא לשיחה, והודיעה לה שאני מדברת על נצרות וזה לא מקובל".

אין תמונה
"הצהרתי בבית הספר הדתי שאני מתנצרת"
אז איך הגעת להחלטה?
רומי: "ההחלטה הסופית להפוך לאישה קרתה דווקא בעקבות מפגש עם דודה שלי מצד אבי בבית סבתי. בזמנו הייתי נוהגת להגיע אליה מידי כמה חודשים, והיא תמיד היתה נותנת לי דמי כיס. לא היה כיף לבוא לסבתא, היא לא קיבלה את זה שאני נשית. תמיד אמרה לי שאני עושה בושות למשפחה ונתנה לי תחושה לא נעימה, שאני לא רצויה אצלה כפי שאני. באחת הפעמים שבאתי לבקר, דודה שלא הייתי בקשר איתה שאלה אותי, 'אתה עדיין רוצה להיות בת?'. עניתי שכן, והיא אמרה שניתן לעשות ניתוח לשינוי מין וסיפרה שראתה בתוכנית טלוויזיה צעירה ישראלית שעשתה שינוי מין. עוד היא הוסיפה שזה עולה מיליונים, ואני בתמימות אמרתי 'טוב, אחסוך כסף ואעשה'. כעת אני יודעת שכוונת אותה דודה הייתה להציק, להקניט ובמיוחד לחבל בקשר ביני לבין אימי. היא בעצמה לא בקשר טוב עם אמא. כך או כך, היא זאת שבעצם גרמה לשינוי חיי, כי באותו יום חזרתי הביתה והחלטתי שאני עושה ניתוח לשינוי מין, ואם לא אני אתאבד".

אילנית, איך הגבת לסיטואציה שנוצרה?
אילנית: "כעסתי על הדודה שלה שהכניסה לה לראש שטויות, היא טענה שזה בגלל שאבא של רומי בדיכאון ולא מוכן לקבל את המצב הזה. היא ניסתה להפחיד אותה שזה יעלה הרבה. אבל מצד שני, אותה דודה אמרה לי שהיא בדקה את הנושא ויש אישה בשם נורה גרינברג שמטפלת בטרנסג'נדרים. יצרתי קשר עם נורה, הסברתי לה שהמצב הכספי קשה ולזכותה יאמר שהיא ממש התחשבה בנו והחליטה לקבל אותנו לפגישה. לא ידעתי שנורה טרנסג'נדרית בעצמה . הייתי בטוחה שמדובר במישהי שמטפלת ומחזירה ילדים 'למוטב'. טעות חיי, אמרתי לעצמי כשהבנתי שדווקא המפגש עם נורה כל כוונתו הוא לעודד את רומי. ואז היא קראה לי לשיחה והסבירה לי שמדובר בילדה טרנסית, ושצריך ללכת לפסיכיאטר או ועדה רפואית על מנת לקבל מרשם לבלוקרים, ההורמונים שעוצרים את ההתפתחות הגברית. לאחר הפגישה עם נורה ובמיוחד בעקבות חוסר הקבלה שלי, רומי החליטה שהיא לא הולכת לבית הספר יותר ושהיא דורשת שאקרא לה רק רומי [ע"ש רומי מה"מירוץ למליון", דמות שרומי אהבה ק.ל]".

אין תמונה
"סבתא תמיד אמרה לי שאני עושה בושות למשפחה"
כשגיל הנעורים הגיע וברומי החלו להיראות סממנים זכריים בולטים, זה משפיע על מצבה הנפשי עוד יותר והיא חשה שעולמה קורס. רומי מספרת שבתקופה ההיא, הורמונים מבחינתה הם חלום רחוק ושלמנוע את זה ממנה זה לאבד את הטעם לחיים. לא מדובר במשפחה אמידה וההוצאות על קניית הורמונים מאוד גבוהות.

מצבה הנפשי של רומי התחיל להתדרדר, ואילנית החליטה לפנות למחלקה המטפלת בילדים טרנסג'נדרים בבית חולים איכילוב. שם נקבעה פגישה עם הרופא הראשי. לאותה פגישה רומי מגיעה לבושה כנערה, עם חזייה ומכנס צמוד כשאיבר המין הזכרי מוסתר. הרופאים מבינים כי מדובר בשלבים מתקדמים ולאחר בדיקות מחליטים לתת לה מרשם להורמונים מוקדם יותר ממה שבדרך כלל מאשרים.

"עשיתי את טעות חיי כשלא קיבלתי אותה"

בארץ מאשרים קבלת הורמונים מגיל 16, אך רומי החלה לקבל אותם באופן חוקי כבר בגיל 13. "יצרנו תקדים ומאז חיינו השתנו", מבהירה אילנית, "אני שלמה עם ההחלטה שלדעתי היא הכי נכונה לילדה שלי. בעבר עשיתי טעויות ואני מאוד כועסת על עצמי, לא הבנתי עד כמה אני טועה"

מה היית עושה אחרת? 
אילנית: "קודם כל הדבר הכי חשוב זה להיות הורה. הורה קשוב, מבין תומך ומקבל. הרבה פעמים אנחנו מונעים מפחד - מה יגידו? מה יחשבו? איך אנשים יקבלו? ברגע שנעבור את מחסום הבושה יהיה לנו קל יותר. מעבר לזה, אני ממליצה להורים לא להיות אגואיסטים ולא לחשוב רק על עצמם. הילד חווה מפח נפש, חוסר הבנה וקבלה ואסור להפנות לו את הגב".

מה את ממליצה להורים התוהים לגבי ילדם?
אילנית: "אני ממליצה להיעזר באנשי מקצוע שיסבירו את המצב באופן מקצועי, ועם כמה שקשה לנו לקבל את זה, אין ברירה. זה או לקבל את האמת ,לחיות איתה ולתמוך בילד שלנו או לאבד אותו/ה. היום אני מתמודדת עם הורים של ילדים אחרים שלא מכבדים את הקבלה שלי או שאפילו אוסרים על הילדים שלהם להתחבר לרומי אבל אני נלחמת ומראה להם שאפשר גם אחרת. היום אני מבינה שעשיתי את טעות חיי כשלא קיבלתי אותה, ואני שמחה שרומי סלחה לי ופתחנו דף חדש, היום אני גאה בבת שלי שהיא חכמה ויפה. היא חזרה לספסל הלימודים ואפילו זכתה כתגלית השנה בתחרות מלכות היופי של הדרום, מעין הגשמת חלום ילדות שלי עצמי".

אין תמונה
"הבנות האחרות חששו שיתנו לי יתרון בגלל שאני גימיק"
איך נולד הרעיון להשתתף בתחרות?
רומי: "החלטתי להשתתף בהמלצת אמא. פנינו למפיק אורי קריספין שהעניק לי את הזדמנות. הגעתי לאודישן כמו כולן ועברתי בהצלחה. אורי דאג שלא ארגיש שונה או זרה. דיברתי עם שאר הבנות וסיפרתי להן את סיפור חיי. כולן תמכו ויחד עם זאת חששו שיתנו לי יתרון בגלל שאני גימיק. הייתי רוצה להשתתף בתחרות מלכת היופי הארצית. זה חלום ילדות גם שלי, אבל אני בת 14 ורק מגיל 17 אוכל להגיש מועמדות".

ואילו עוד חלומות יש לך?
רומי: "לפני שבועיים אמא ואני היינו במפגש של מובילי דעת קהל ברשתות החברתיות אצל נשיא המדינה. אני רוצה להשקיע בלימודים, מאוד מעניין אותי תחום העיצוב ואולי אפילו להיות הדוגמנית הטרנסית הראשונה שזוכה בתחרות מלכת היופי של ישראל. הייתי שמחה שיכירו אותי בכל העולם ואולי לנסות להצליח בחו"ל. מאוד חשוב לי לעזור לבני נוער בגילי, לטרנסיות, לספר את סיפור חיי ולהסביר שגם אם לפעמים ההורים לא מקבלים הכל יכול להשתנות. אני אשמח להיות שגרירה של נערות כמוני ולהראות שכולנו בני אדם שחולמים על אהבה ומשפחה".

>> 9 מאמני כושר ישראלים שנעים מאוד להתאמן מולם

>> "פתאום מילדה ביישנית ומופנמת הפכתי להיות הגבר שאני"