אחד הדברים העצובים הוא שהחברה שלנו במידה רבה נוטה להסתכל על נטייה מינית כדבר בינארי וקוטבי: או שאני הומוסקסואל/לסבית או שאני סטרייט/ית. והמסר הזה עובר גם בתוך החברה הכללית, וגם בתוך הקהילה הגאה (לצערנו). לכן אנשים ביסקסואלים, הנמשכים לבני שני המינים, נתקלים הרבה פעמים במחיקה של הזהות שלהם, ולדעות כגון "זה רק שלב מעבר, עד שתהיי מספיק חזקה ובטוחה בעצמך כדי להודות שאת לסבית" או "את סתם לא מוכנה לשלם את המחיר שבלהיות לסבית ויותר נוח לך להיות עמומה", או "את רוצה ליהנות מכל העולמות".

אבל למעשה נטייה מינית היא מורכבת הרבה יותר, והזהות הביסקסואלית איננה שלב מעבר שחולף, והיא איננה בלבול, או פחד – אלא זהות. לגיטימית, יציבה ומלאה.

>> לכל השאלות שלכם: לחצו כאן

ולכן אל תתני לאף אחד או אחת להגיד לך שאת מבולבלת, ואולי הדבר הנכון ביותר הוא להבין איפה המסרים הללו שהחברה משדרת יוצרים קושי.

למשל, הרבה פעמים אנשים ביסקסואלים מתבקשים לוותר על החלק הזה בזהות משום ש'אם את נמשכת גם לגברים וגם לנשים, אז למה לך לחפש קשיים בכוח?'. פעמים רבות הורים לאנשים ביסקסואלים יבקשו זאת בנוסח של 'למה את עושה לנו את זה אם את יכולה להימשך גם לבנים?'. ולכן זהו המקום שצריך לחזק אותו. ההבנה שכאנשים ביסקסואלים איננו יכולים (או רוצים) להשתיק או למחוק חלק ממי שאנחנו, ושאם נמשך או נתאהב באדם מן המין שלנו, לא נתכחש לרגש הזה משום שזה 'יוצר קשיים'.

וקושי נוסף שאנשים ביסקסואלים חווים, במידה רבה בקהילה הגאה, הוא התפישה כאילו הם אינם יכולים לקיים זוגיות יציבה משום ש'תמיד תהיה להם המשיכה הלא ממומשת לבן המין שאינם בזוגיות איתו כרגע'. התפישה הזו מופנית כמעט אך ורק כלפי ביסקסואלים, ומרדדת את ההתאהבות והזוגיות שלהם. הרי כל זוגיות היא התאהבות באדם מלא, על כל המורכבות שבכך. ולכן כפי שאדם הומוסקסואל, נניח, שמאוהב בבן זוגו בהיר העור אינו נשאל האם יוכל לשמור זוגיות משום שהוא נמשך גם לשחומים יותר, הרי שאין כל סיבה שהזוגיות של אדם ביסקסואל לא תהיה מלאה ומספקת את כל הצרכים הגופניים והרגשיים – מבלי קשר למין של בן הזוג. 

אולי אם כן הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לא לנסות 'לדחוק' את הזהות שלך לתוך מסגרת שמצמצמת אותה – בין אם זו הגדרה כסטרייטית או כלסבית – אלא לראות כיצד את מקבלת את הזהות שלך ואת המרכיבים השונים של הזהות הזו, ובעיקר ביחס למסרים הללו שיכול להיות שיופנו כלפייך. הדרך הטובה ביותר לכך היא להכיר עוד אנשים ביסקסואלים, למשל בקבוצות חברתיות מקוונות או פיזיות של הקהילה הביסקסואלית ולקבל חיזוק כיצד אנשים דומים מתמודדים עם קשיים שכאלה.

>> לכל השאלות שלכם: לחצו כאן

יש עם מי לדבר – קשב ותמיכה לקהילה הגאה | ימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-6205591 | בדוא"ל yesh@glbt.org.il  או בצ'אט מאתר האגודה www.glbt.org.il