במשך שנים ארוכות התקשתה מערכת החינוך לנהל שיח בנושא זהות מינית וקהילת הלהט"ב- אלו הסתכמו בהתייחסויות בודדות בשיעורי חינוך מיני ובפעילויות חד פעמיות בכיתות התיכון הגבוהות. השיח על נטייה מינית, נושא כאוב וטעון עבור אלפי בני נוער, נדחק החוצה על ידי שומרי סף, דעות קדומות וחוסר מודעות בקרב אנשי חינוך. בעיריית תל אביב-יפו החליטו לפני מספר שנים לשבור את חומות השתיקה בנושאי גאווה וזהות מינית בבתי הספר, ובחודש הקרוב תקיים העירייה כנס ראשון מסוגו על "חינוך גאה", שיוכיח כיצד הפכו "אבא ואבא של שבת" ומורים שיוצאים מהארון בפני תלמידיהם, לחלק ממערכת החינוך של שנת 2017. 

בשנת 2009 בעקבות הרצח בברנוער הוחלט בעיריית תל אביב-יפו על הקמת "מרכז להט"ב" בשירות הפסיכולוגי חינוכי (השפ"ח) של העירייה שמטרתו לקדם את האקלים החברתי-חינוכי בעיר לחיובי, ומאפשר יותר באמצעות פסיכולוגיים ייעודיים לתחום קהילת הלהט"ב. המגמה: להביא את הליבראליזם העירוני בנושא קהילת הלהט"ב גם למערכת החינוך העירונית. האמצעי: הכשרה של צוותים חינוכיים, מורים, מנהלים וגננות, חיבור ישיר לבתי ספר וגנים, ותמיכה בנושאי נטייה מינית ומגדר. מדובר על תהליכים פורצי דרך שנרשמו לזכותה של מערכת החינוך העירונית והפכו אותה להכי "גיי-פרנדלית" בישראל.

גלי שיין טל (צילום: אילון יחיאל)
"מסייעים לנוער להט"בי להבין את הזהות המינית שלו ולקבל את עצמו" | צילום: אילון יחיאל
לפני מספר חודשים חשפנו את התכנית הפסיכולוגית-חינוכית של עיריית תל אביב-יפו שתאפשר ביטוי למשפחות להט"ביות וילדיהם במערכת החינוך ובפרט בגנים, למשל דרך קבלת שבת המסורתית שעד כה נחגגה על ידי "אמא ואבא של שבת", ולא נתנה ביטוי לילדים הגדלים במשפחות בהם הזהות המגדרית של שני ההורים זהה. אולם בעירייה לא מסתפקים בכך, והחודש ישיקו בשירות הפסיכולוגי-חינוכי, בשיתוף עם המרכז הגאה בגן מאיר, כנס ראשון מסוגו לחינוך גאה שיעסוק בזהות הנוער הלהט"ב בתוך מערכת החינוך ובדרכי התמודדות עם נושאים הייחודיים לו. האירוע צפוי לעורר שיח משמעותי בהשתתפות אנשי חינוך רבים שיגיעו אליו וביניהם מורים, מחנכים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.

"כשהשיח על זהות להט"בית מתקיים מועבר מסר חינוכי"

הפסיכולוגים גלי שיין טל ואיתי הימלפרב מהשירות הפסיכולוגי-חינוכי (השפ"ח) של עיריית תל אביב-יפו והאמונים על פעילות מרכז הלהט"ב בשפ"ח מסבירים כי מטרת האירוע היא לקדם את השיח בנושאי להט"ב וזהות מינית במערכת החינוך ולהפוך את בתי הספר בעיר ומחוצה לה למקום מאפשר יותר בו בני נוער ירגישו נוח יותר בכל הקשור לנטייתם המינית. "האווירה הבית ספרית משפיעה באופן ישיר על בני נוער בתהליך ההתבגרות, תקופה בה ילדים ובני נוער רבים שואלים את עצמם שאלות הנוגעות לזהותם המינית. לאופן החיובי שבו מתייחסים לנושא הצוותים החינוכיים יש חשיבות גדולה על עיצוב הערך והדימוי העצמי של התלמיד הלהט"בי", מסביר הימלפרב.

איתי הימלפרב (צילום: אילון יחיאל)
"חשיבות גדולה על עיצוב הערך והדימוי העצמי של התלמיד הלהט"בי" | צילום: אילון יחיאל
"מטרת העבודה שלנו היא להנכיח מודלים שונים של זהות מינית ומגדרית. היום ילדים חשופים בגיל מוקדם יותר למיניות, החל מדמויות מפורסמות שמדברות על זוגיות חד-מינית, וכלה במורה שמספרת בכיתה שהיא בזוגיות עם אישה ומכאן. מודלים כאלו מסייעים לנוער להט"בי להבין את הזהות המינית שלו ולקבל את עצמו", מבהירה שיין טל. לדבריה, גם לבחירה באי קיום השיח על נושאים אלו יש השפעה, "כשהשיח על זהות להט"בית מתקיים גם בתוך בית הספר מועבר מסר חינוכי. כשאין שיח על הדברים נוצרת חרדה וואקום שעלול להוביל את הנער או הנער למצבי סיכון".

כנס החינוך הגאה יערך לראשונה החודש, ב-26 במאי, במסגרתו יתקיימו בין היתר הרצאות וסקירות מפי גורמים מארגוני חוש"ן ואיגי על פעילותם במערכת החינוך; יוצג קטע מתוך "סימנים חיוניים", הצגתם של התאטרון הקהילתי "גלגל" מהמרכז הגאה שעוסק ברצח בברנוער; הרצאתן של הפסיכולוגית גלי שיין טל ומנהלת השירות הפסיכוסוציאלי במרכז הגאה, עו"ס קלינית דפנה גרינר, בנושא גיבוש זהות ומצבי סיכון של נוער להט"בי ברשת והשימוש באפליקציות ההיכרויות בשלב ההתבגרות; ויתקיים פאנל "יוצאים מהארון" בהנחייתו של הפסיכולוג איתי הימלפרב, במסגרתו מורים להט"בים יספרו על תהליך החשיפה העצמית בבית הספר ומול התלמידים בכיתה.

לומדים ב"חברותא"

הכנס הנוכחי והעשיה בתוך בתי הספר, מסמל את מגמת החינוך לדמוקרטיה וליבראליזם של מנהל החינוך בעיריית תל אביב-יפו, ולא רק בנושא להט"ב. לאחרונה הודיעה העירייה על פריצת מגבלות השיח הפוליטי במערכת החינוך באמצעות אירוע שנתי יוצא דופן, "רגע אחד חינוך" שיתקיים ביום חמישי הקרוב, ה-18 במאי. במסגרת האירוע יהפוך בניין העירייה ל"בית ספר" בו יתקיים עיסוק נרחב בהיבטים השונים של השיח הפוליטי במערכת החינוך. האירוע הוא חלק מתכנית ייחודית ופורצת דרך בשם "חברותא" שמובילה העירייה בבתי הספר בעיר, והמבססת את ערכי הדמוקרטיה והליבראליזם כציר מארגן של כל העשייה החינוכית. בין היתר, מתקיימים מפגשים בין בני נוער מקצוות העיר: ילדי פליטים ותלמידים מבית ספר בצפון העיר, חילוניים עם דתיים ועוד.

שירלי רימון ברכה, ראש מנהל החינוך בעיריית תא-יפו (צילום: באדיבות עיריית תל אביב יפו)
רימון ברכה. "החלטנו השנה בעירייה לפרוץ את מגבלות השיח הפוליטי" | צילום: באדיבות עיריית תל אביב יפו
שירלי רימון ברכה, מנהלת מנהל החינוך בעירייה מסבירה כי במערכת החינוך בעיר מותר לדבר על כל נושא. "החלטנו השנה בעירייה לפרוץ את מגבלות השיח הפוליטי במערכת החינוך", מספרת רימון ברכה, "לשבור את המסגרות ולתת מקום מרכזי בתכנית הלימודים העירונית לתכנים האקטואליים השונים בנושאי דמוקרטיה, פלורליזם, מגדר ושוויון, אצלנו במערכת החינוך מותר לדבר על הכל וזאת מתוך הבנה כי לבתי ספר תפקיד קריטי וחיוני בעיצוב תפיסת העולם של תלמידי העיר כאנשים בוגרים".

מרכז הלהט"ב בשירות הפסיכולוגי חינוכי תל אביב- יפו. ניתן לפנות דרך יועצות והפסיכולוגים העובדים בכל מסגרת חינוכית או בטלפון 03-7249099.

הכנס הראשון לחינוך גאה של השירות הפסיכולוגי חינוכי של עיריית תל אביב-יפו יתקיים ב-26 במאי 2017, בשעה 08:30 במלון NYX (מנחם בגין 46, ת"א-יפו), הכניסה ללא עלות ומותנת בהרשמה מראש באמצעות האתר.

אירוע "רגע אחד חינוך" של עיריית תל אביב-יפו יתקיים ב-18 במאי 2017, בשעה 19:30 בבניין עיריית תל אביב יפו (אבן גבירול 69 ת"א-יפו), הכניסה ללא עלות וחופשית.

>> "הומואים חושבים שאנחנו בארון"

>> "הוא אמר 'בקטנה', וחדר אליי בלי קונדום"

>> "בזכותה הפרכתי את השמועות שאני הומו"

>> לא רק אימרי: 6 הזמרים הכי לוהטים באירוויזיון