>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

בראש המצעד - ההומואים הדתיים (צילום: רויטרס)
מצעד הגאווה בתל אביב. אם אין לך גוף כזה, אתה גם נהנה? | צילום: רויטרס
מה אומר לכם המושג "מצעד הגאווה"? חלקכם רואים בכך סמל למאבק למען שוויון זכויות לקהילת הלהט"ב. אחרים רואים באירוע זה מפגש חברתי – הזדמנות להראות את גופם השרירי עליו עבדו קשה במכון, לפגוש חברים (ואולי אף בני זוג לשעבר – שיראו מה הפסידו ויקנאו, למה לא?) ולהרגיש את הכוח והתמיכה של הקהילה.

אין ספק כי יש משהו עוצמתי בהמוני האנשים הצועדים יחד. תחושה של שייכות, תחושה של גאווה ושל קבלה. תחושה שאתה לא לבד ושאתה חלק מקהילה ססגונית ומיוחדת במינה 

מחקרים רבים נערכו על התרומה של תחושת השייכות לקהילה הגאה לדימוי העצמי ולרווחה הנפשית של להט"ביים. לפי מחקרים אלה, קיימת חשיבות רבה להשתייך לקהילה הגאה, המספקת לאדם משאב פסיכו-חברתי ופוליטי והזדמנות לגבש את זהותו, ליצור לכידות רבה יותר בין הזהות החברתית והאישית ולהעלות את הדימוי העצמי ואת הסיפוק מהגוף. תמיכה זו עשויה אף להפחית את שיעור ההפרעות באכילה הנמצא בעליה בעשורים האחרונים בקרב להט"בים.

"בלי שרירים אני לא צועד"

עם זאת, לעיתים התמונה אינה כה וורודה כפי שהיא מצטיירת. מה קורה "כשתאלם תרועת הפסטיבלים"? עם אילו תחושות אתם חוזרים ממצעד הגאווה? ישנם אנשים עבורם מצעד הגאווה הוא אירוע מורכב, המעורר לצד תחושות של שימחה ושייכות גם תחושות של חרדה, תסכול, ייאוש ובדידות.

אורי שפר (צילום: תומר ושחר צלמים)
ד"ר אורי שפר שלו, עו"ס המרכז הגאה | צילום: תומר ושחר צלמים
משיחותיי עם פונים שבאו לטיפול בקליניקה במרכז הגאה עולה שעבורם מצעד הגאווה הוא אירוע מעורר חרדה ודיכאון, שכן הם חשים שהם לא מספיק חטובים, מושכים או שריריים כדי להשתתף בו. לדבריהם, הם חשים ביום זה שקופים. הם רואים אנשים שמחים, הולכים יד ביד או רוקדים בבגדים צמודים אשר מתעלמים מהם או נותנים להם תחושה שהם לא מספיק טובים עבורם. לא שווים את תשומת הלב והמבטים. תחושה זו מעצימה עבורם את תחושת הניכור, הבדידות ודימוי הגוף הנמוך שכבר יש להם עוד יותר.

"בים הזה של האנשים אני מרגיש הכי לבד בעולם", מספר אלי (שם בדוי), גבר נאה בן 30. "אני מתחיל לחשוב מי יהיה שם ומי אני לא רוצה לראות שם ואם אני פוגש בחור יפה ומסתכל אליו, אז הבחור תמיד מסתובב והולך ואני מרגיש כאילו שפטו אותי וקיבלתי ציון נכשל. אחר כך אני הולך הביתה, שוכב במיטה ולא רוצה לצאת החוצה כמה ימים. לרוב אני גם מסיים בשתיה של הרבה אלכוהול עד שהכל הופך למעורפל ואני לא מרגיש כלום".

דון (שם בדוי), גבר בן 32 מציין בפניי שהוא שונא הומואים. "אני הולך במצעד ורואה בכל מקום זוגות שמחים ומאושרים שנראים טוב וצוחקים ונראה שאין להם דאגות או בעיה למצוא בן זוג. אני מחפש ומחפש ולא מצליח למצוא. מה לא בסדר איתי? למה תמיד כולם מסביבי מאושרים ויש להם בני זוג ואני לבד?".

עבור דון המצעד הוא תזכורת מרוכזת שכולם מסביבו תפוסים ומאושרים והוא נשאר לבד. אלי ודון אינם היחידים המשמיעים בפניי את התסכול והקושי לחוש קבלה ושייכות לקהילה הגאה. במסגרת מחקר שערכתי, בדקתי בקרב מעל אלף להט"בים האם הם חשים שייכות לקהילה הגאה וכיצד השתייכות זו משפיעה על זהותם ועל תפיסתם העצמית.

מצעד הגאווה בירושלים, היום (צילום: חדשות 2)
מצעד הגאווה בירושלים בשנה שעברה | צילום: חדשות 2
מממצאי המחקר עולה כי להט"בים חשים מצד הקהילה הגאה לחצים להיראות מושכים וחטובים. ללא מראה שכזה, קשה לתחושתם להשיג בן זוג (לסקס, לקשר זוגי ואפילו לידידות). אומר על כך אחד המרואיינים: "הסביבה ההומואית שאנו חיים בה מכתיבה שלמות. מי שאינו מושלם ועונה על קריטריונים כמו: גוף חטוב/שרירי וללא פגמים, חלק (או שעיר במידה), בעל פנים נאות והתנהגות גברית – אינו מושלם".

נכנעים ללחץ או נשארים "מחוץ למשחק"

יש המצליחים לעמוד בלחצים הללו מבלי שדימויים העצמי או דימוי גופם ייפגע. לפי ממצאי המחקר שערכתי, השתייכות לקבוצה חברתית להט"בית וראייה בה כחיובית וכמשמעותית, מסייעת בהגנה מפני הלחצים החברתיים לפתח גוף חטוב ושרירי ובמניעה מפני פגיעה בדימוי העצמי ובדימוי הגוף. לעומת זאת, חוסר ראייה בקבוצה החברתית הלהט"בית באופן חיובי או כשאין קבוצת השתייכות להט"בית לאדם, כך הוא חשוף יותר ללחצי הקהילה ועלול לפתח הפרעות במצב הרוח ואף הפרעות באכילה.

כאשר נחשפים להט"בים לקהילה הגאה ולא חשים שהם מצליחים להשתלב חברתית, עומדת בפניהם הדילמה באם להיכנע ללחץ החברתי ולנקוט באסטרטגיות שונות (כגון אימון אובססיבי בחדר כושר, לקיחת משלשלים או סטרואידים) לצמצום הפער בין הגוף הנוכחי לבין הגוף אידיאלי או להישאר "מחוץ למשחק" בודדים ודחויים. מנגד, במידה ובשלבי הכניסה לקהילה הגאה מוצא הפרט מסגרת חברתית אוהדת אזי הוא עשוי לחוש קבלה אל חיקה ללא לחץ לפתח מראה מסוים, על מנת לחוש כחבר מן המניין. קבלה חברתית זו עשויה בתורה להעלות את דימויו העצמי ולסייע לו בגיבוש זהותו המינית

אם כך, לקראת המצעד בירושלים, תעצרו רגע לפני ותבדקו עם עצמכם: איך אתם מרגישים לקראת ההליכה למצעד? האם קיים בכם חשש מה יחשבו עליכם או איך אתם נראים?

האם אתם בודקים ושופטים איך אנשים נראים סביבכם? האם אתם מתעלמים ממבטים לעברכם? אולי בים האנשים הצוהל תוכלו למצוא אדם שבזכות מבט מכם, או חיוך, הוא יוכל להרגיש, כמוכם - גאווה.

הכותב הוא עו"ס המרכז הגאה. ניתן להתקשר לטלפון 035252896

>> מצעד הגאווה בירושלים חוגג עשור

>> הירושלמים הלוהטים