הומואים מחזיקים ידיים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
למה בשנת 2014 זוג חד מיני לא יכול להינות מאותן הטבות חוקיות שזוג סטרייטים מקבל? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בחודשים האחרונים כולנו מחכים לכנסת שתיישר קו עם רצונם של אזרחים רבים במדינה, לתת שוויון זכויות  מלא, לזוגות חד מיניים. עד כה התנהלו הרבה דיונים ציבוריים סביב הנושא, אך בעוד בעולם מתחילים להבין את רצונם וזכותם של שני אנשים לחיות חיים משותפים ללא הבדל של דת גזע ומין, בישראל הדרך נראית עוד ארוכה. למרות הבעיות שהחוק כיום מערים על זוגות חד מיניים, יש גם כאלה שמוצאים פריצות בחוק, על מנת ולצאת עם ידם על העליונה. תומר ועדו, הם זוג כזה.

לייעוץ משפטי לחצו כאן

או שעורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות

"הפרשנות של רשות המיסים אינה מפלה זוגות חד מיניים"

כשתומר ועדו הכירו, תומר היה צעיר רב כישרונות, אך חסר בסיס כלכלי, ועדו היה בעל משרד משגשג ומצליח, שהתגורר בדירת פנטהאוז מול הים בתל אביב. בתחילה הסתכלו חבריהם על השניים בהשתאות, ושאלו עצמם מניין נובע החיבור בין השניים. נראה היה כי הרומן ייגמר במהירות, כפי שהתחיל, אולם כנגד כל הסיכויים, השניים התאהבו ובנו מערכת יחסים יציבה ורצופה. מאז ועד היום הם מתגוררים יחד בפנטהאוז ומנהלים משק בית משותף, כבני זוג לכל דבר ועניין. לפני שנים אחדות החליט הזוג למסד את היחסים ביניהם וערכו טקס נישואים. הם עשו זאת באירוע עוצר נשימה, על שפת הבריכה, אשר במסגרתו החליפו תומר ועדו נדרים וטבעות, ונשבעו לאהוב ולהוקיר זה את זה, לנצח נצחים.

תקופה קצרה לאחר הנישואין החליט עדו להעניק במתנה לאהוב נפשו מחצית מהפנטהאוז שבבעלותו. מאחר ומדובר בנכס יוקרתי, מס הרכישה אותו נדרש תומר לשלם, בגין העברת מחצית הזכויות בפנטהאוז, היה סכום גדול ומשמעותי. חשוב לציין שכאשר מדובר בזוג סטרייטים, כלומר בעל ואישה המוכרים על פי החוק, הרי שהעברת זכויות בין בני הזוג הינה פטורה ממיסים. תומר ועדו מצאו דרך ייחודית להתמודד עם המגבלה הבירוקרטית. עורכת הדין שרית פשלי, ממשרד "רום פלאי פשלי", העוסק בדיני משפחה ומנהל את פורום מזונות בפרקליטי IL, מסבירה את ההיבטים החוקיים.

כידוע, בין אם מדובר בזוג רגיל או בזוג חד-מיני, נישואים אזרחיים אינם תקפים במדינת ישראל. לכאורה, כאשר צד אחד בזוגיות, שאינה מוכרת על פי החוק בישראל, מקבל נכס מן הצד השני, הוא מחויב בתשלום מס. על פי החוק היבש, הצד המקבל חייב לשלם מס רכישה ואינו זכאי ליהנות מפטור, בגין העברת נכסים בין בני זוג. למרות כל זאת, נקבע כי גם בני זוג שאינם נשואים, אלא ידועים בציבור בלבד, זכאים ליהנות מפטור המס, על פי סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין. סעיף זה פוטר את בן הזוג, אשר מקבל חלק בנכס, מתשלום מס רכישה, בגין הזכויות שהועברו אליו.

עורכת הדין שרית פשלי
"רשות המיסים נדרשה לפרש את המונח "בן זוג". עו"ד שרית פשלי
"בעוד בית המחוקקים מגלה הססנות בחקיקת חוקים, שייצרו שוויון באופן מוחלט, בין בני זוג חד מיניים לבני זוג אחרים, ברשות המיסים תם עידן ההיסוסים", מסבירה עו"ד שרית פשלי. "משרדנו תבע פטור עבור תומר, בגין קבלת מחצית מהזכויות בפנטהאוז היוקרתי של עדו. רשות המיסים נדרשה לפרש את המונח 'בן זוג' הן בחוק, והן בתקנה, כבן זוג, גם כאשר מדובר בזוג חד מיני. הפרשנות של רשות המיסים, שאינה מפלה זוגות חד-מיניים, יצרה הכרה בתומר ועדו כידועים בציבור. משנסללה הדרך להכרתם של בני הזוג כידועים בציבור, קל היה להחיל על תומר ועדו את הפטור הקבוע בחוק ממס הרכישה, הגם שמדובר בזוג חד-מיני".

"התוצאה הייתה סיבה לגאווה, תרתי משמע. מחצית מזכויותיו של עדו בפנטהאוז הועברו לתומר, מבלי שהאחרון נדרש לשלם מס רכישה ועל כך נאמר כי אלוהים נמצא בפרטים הקטנים", מסכמת עו"ד פשלי. "עד שבבית המחוקקים ישכילו לגבש ולהפנים חקיקה שוויונית לבני זוג חד-מיניים, אנו מנסים להשיג את השוויון המיוחל, באמצעות הסעיפים הקטנים של חוק מיסוי המקרקעין".

עו"ד שרית פשלי, ממשרד "רום פלאי פשלי", המתמחה בדיני משפחה ומנהל את פורום המזונות במתחם פרקליטי IL 

עוד המון סיפורים מעניינים מחכים לכם בעמוד הפייסבוק שלנו