>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
מביאים את הגאווה לדרום

היום הוא היום הגדול שלהם. במשך שנים הם גדלו בקן החמים והאוהב שנקרא סניף האגודה בבאר שבע – האגודה למען הלהט"ב כמובן. תחת שרביטו של ברק עטר הם מצאו בית שני, מלא בתוכן גאה, הטומן בחובו את ערך הידידות ואת משמעות המילה גאווה. הערב (ה') יתקיים אירוע הגאווה השלישי בתולדותיה של בירת הנגב, ופעילי הקהילה הבאר שבעית מבקשים מכם: בואו, בואו בהמוניכם.

באירוע שיתקיים הערב בשעה 18:30 במרכז הצעירים שבעיר העתיקה יופיעו, בין השאר, הזמרת מרגול, ההרכב הבינלאומי סקאזי, מלכות הדראג בלאדי מרי, ברברלה האליוול, צמד נותנות בעקב – סלין לה דיויין וגלוריה דיאמונד, תלמידי בית הספר לדראג שבמרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב, סמואל בלאכר ומאיה ממן מכוכב נולד 1 והרכב הדאנס הבאר שבעי La Muse.

כמו כן, צפויים להרים הדי.ג'ייז גיא לנץ, דניאל מריומה וקברניטי האריסה יותם פפו ונתנאלה אטיאס. את האירוע תנחה מלכת הדראג הערכית גלינה פור דה-ברה. ולמען הגילוי הנאות: כותב שורות אלו נמנה על הנואמים הערב באירוע.

"אני מתרגש מאוד, מלא בציפיה דרוכה ונורא מקווה שאנשים באמת יבואו", אמר אמש מפיק האירוע, דן זיסקוביץ', ל-mako גאווה. "אנחנו עובדים קשה ועושים את המיטב לגרום לשינוי ולשנות את האווירה. ואני באמת מתרגש, לפחות כמו פעם שעברה".

>> מחר: אירוע הגאווה והסובלנות ברעננה

שבירת סטיגמות: "התושבים בבאר שבע התגלו כמאוד תומכים ומפרגנים"

זיסקוביץ', בן 21 מנס ציונה, סיים לפני שבוע את לימודי התעשייה והניהול בבן-גוריון. כמו רבים מפעילי הקהילה בבאר שבע, הוא הגיע לסניף דרך חברים, ומהר מאוד מצא עצמו פעיל נלהב.

"נורא הפריע לי שבאר שבע די רחוקה ממה שאני הכרתי במרכז", הוא אומר. "הכרתי שם אנשים מקסימים שבאמת עושים שינוי. כמו משפחה מאוד מלוכדת ומגובשת. מצאתי משהו שונה. נכון, גם במרכז כולם חברים, אבל התחושה הרבה יותר מנוכרת. פה הרבה יותר אכפתיים, לויאלים האחד לשני".

דן זיסקוביץ' אירועי הגאווה בבאר שבע (צילום: תומר ושחר צלמים)
דן זיסקוביץ' | צילום: תומר ושחר צלמים

כשהוא שואל האם הוא נתקל בהומופוביה, הוא עונה בשלילה. "דווקא התושבים בבאר שבע התגלו כמאוד מפרגנים ותומכים", הוא אומר. "זה בכל זאת מביא איזושהי רוח של שינוי, של שוויון, של משהו אחר.

"אני חושב שזה גם מסר לאנשים בכל מה שקשור לסטיגמות. הנה, מסתבר שהדרום לא כזה מנוכר ופרימיטיבי, ויש כאן הרבה אנשים שמפגינים פתיחות ומבינים את החשיבות של הגאווה. בסופו של דבר, היציאה מתל אביב גורמת להגברת מודעוּת".

>> רוצים להישאר לאפטר פארטי ואין לכם איפה לישון? לחצו כאן

"העשייה גרמה לי להיות שלם עם עצמי"

פעיל בולט נוסף בקהילת הלהט"ב של בירת הנגב הוא משה מחלב, בן 28, במקור ממיתר. "כשבאתי לאוניברסיטה רציתי למצוא לעצמי בעל, וכשראיתי שאף אפשרות אחרת לא עובדת הלכתי לסניף", הוא מספר. "לא שזה עזר לי יותר מדי, אבל מצאתי שם משהו משהו מיוחד הרבה יותר. מצאתי שם את האני האמיתי שלי.

"כשהגעתי לסניף היו שלושה בנים שהיה להם כיף והיו שלמים עם עצמם. הם היו מרימים מלא. אמרתי לעצמי שאני רוצה להיות חלק מהחבורה הזאת. ובשביל זה הייתי צריך לעבור תהליך מאוד ארוך של ללמוד דברים על עצמי, כדי שאוכל להגיע יותר שלם לקבוצה הזאת".

משה מחלב אירועי הגאווה באר שבע (צילום: תומר ושחר צלמים)
משה מחלב | צילום: תומר ושחר צלמים

כאשר מחלב מדבר על להיות שלם עם עצמו, הוא מדבר, כמובן, על נטייתו המינית. "ידעתי שאני הומו, אבל לא ממש אהבתי את האופציה הזאת", הוא אומר. "ככל שהתנדבתי יותר וארגנתי יותר אירועים, הרגשתי שאני יותר שלם עם מה שאני עושה. העשייה גרמה לי להיות שלם עם עצמי.

"בלי ששמתי לב, הפכתי לחלק ממש אינטגרלי מהחבורה הזאת, שרציתי להיות חבר בה.

הרגשתי שאני חלק מקבוצה של אנשים שמבינים אותי באמת, ועד היום הם החברים הכי טובים שלי. עד אז הייתי מסתובב עם בנות, ידידות וכל זה. כשהגעתי לקבוצה פגשתי אנשים שעברו את אותם דברים שאני עברתי, לא כאלה שמכירים את ההומוסקסואליות על סמך דברים שהם ראו בטלוויזיה".

>> היסטוריה בחדרה: מצעד הגאווה ברחובות העיר

"בשביל רבים ת"א הפכה לארון אחד ענקי – בריחה מהתמודדות עם החיים"

אחד הפעילים הוותיקים ביותר בסניף הוא זיו קנר, בן 31, נמצא בסניף מאז שהיה בן 18, והרזומה שלו כולל הדרכת נוער וריכוז של השירה בציבור בסניף. קנר, דוקטורנט לביו-כימיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, חי בשכונה ו' החדשה בבאר שבע יחד עם בן זוגו זה חמש שנים וחצי, ירון מוכנדורף, גם הוא בן 31. וכן, הם הכירו בסניף.

"הקהילה בבאר שבע ובסניף בפרט היא מאוד חמה, אוהבת ומקבלת, מאוד כיף לי שם", הוא מספר. וכדי להבין שדורותי גייל (מ"הקוסם מארץ עוץ") צדקה, ושאין מקום טוב יותר מהבית, היה צריך קנר לעבור בדרך בתל אביב.

זיו קנר וירון מוכנדורף אירועי הגאווה באר שבע (צילום: תומר ושחר צלמים)
זיו קנר וירון מוכנדורף | צילום: תומר ושחר צלמים

"אחרי הצבא החלטתי שאני רוצה קצת לשנות אווירה, להתרחק קצת, וכמו כולם עברתי לתל אביב", הוא אומר. "בדיעבד אני יודע שלא באמת נהניתי שם. התחושה והאווירה שם לא הייתה אותו הדבר. לצד ההרגשה החופשית והמשוחררת, הייתה המון התנשאות באוויר. אנשים שמתנהגים כאילו הם החברים הכי טובים שלך, אבל כשאתה צריך אותם הם לא בדיוק זמינים.

"האווירה שם היא שונה, פחות מחבקת. אווירה יותר של אטרף. בשביל רבים תל אביב הפכה לארון אחד ענקי. כשהם באים להורים שלהם לביקור בסוף שבוע, הם חוזרים לקונכיה – ושמים מסיכה על הפנים. זה חופש מדומה, מלאכותי. זאת בריחה מהבעיה במקום להתמודד איתה. זאת בריחה מהתמודדות עם החיים".

>> מהומה על לא מאומה: בבאר שבע מרוצים מההכנות לאירוע הגאווה

צמיחתה של אהבה: "זיו ביקש מידיד את הטלפון שלי"

שי דויטש (יח``צ: זיו שדה,  יחסי ציבור )
שי דויטש | יח``צ: זיו שדה, יחסי ציבור

כששקל קנר את דרכו המקצועית והחליט שהגיע הזמן לרכוש השכלה, היה ברור לו ללא ספק שאוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא הבחירה שלו. "היה ברור לי שאני חוזר לבאר שבע ולסניף, שמילא מחדש את החלל הריק שהותיר הניכור התל אביבי", הוא אומר.

ירון מוכנדורף, במקור מקיבוץ הזורע שבמערב עמק יזרעאל, הגיע דרומה ללימודים בבן-גוריון. מהר מאוד מצא עצמו בסגו"ל (ראשי תיבות מגושמות משהו של: "סטודנטים גייז ולסביות"), תא הסטודנטים הגאה של האוניברסיטה, המתכנס מדי יום שני בסניף האגודה.

"כשהגעתי לסניף פגשתי את זיו, הוא ישב שם וסיפר בדיחות", הוא מספר. "הידיד שהביא אותי לשם התקשר אלי ביום למחרת ושאל אם הוא יכול לתת את הטלפון שלי למישהו שהתעניין בי. ומאז, חמש שנים וחצי, אנחנו יחד".

>> צפו: 15 אלף מאירים בוורוד את שמי סינגפור

שי דויטש: "כיליד באר שבע, מרגשת אותי החבורה המדהימה הזאת"

אני מאוד מאוד מתרגש", אומר מנהל סניף באר שבע של האגודה למען הלהט"ב, ברק עטר. "כשהייתי בהפגנה בתל אביב, אחרי שאנשים רואים את ההומופוביה, יש המון התלהבות לבוא. הם מבינים שהגאווה צריכה להיות בכל מקום. אנשים רוצים לבוא לחדרה, לרעננה, לבאר שבע.

"זאת הפעם ראשונה שאנשים לא הגיבו בלעג מתנשא: 'מה בבאר שבע עכשיו?'. אמרו: 'איזה מגניב, איזה יופי. מה, זה לא אירוע ראשון? מרשים'. פתאום אנשים הבינו שהגאווה לא מתחילה ונגמרת בתל אביב".

שי דויטש, יו"ר האגודה למען הלהט"ב: "כיליד באר שבע ומי שחווה את גיל ההתבגרות והיציאה מהארון בעיר, מרגשת אותי מאד החבורה המדהימה הזאת של הנוער והצעירים והסטודנטים שיוצרת חיי קהילה ומתפעלת בית לקהילה, שקשת הפעילויות בו לעתים אף ענפה מהסניף בתל אביב.

"בייחוד אנו מודים למתנדבים המסורים על ההפקה והתיאום הבלתי מתפשרים של אירוע הגאווה בעיר, באהבה ובמסירות גדולה. אני מזמין את כולם לבוא ולחגוג איתנו בבירת הנגב".

>> "מספיק לסגוד להטרו-נורמטיביות – אני גאה להיות הומו נשי"

>> אני אוהב את הבן ההומו שלכם. למה אתם לא?

>> מצעד הגאווה בפריז: כ-700 אלף חגגו את עידן פרנסואה הולנד